Ухвала
від 25.03.2024 по справі 910/2852/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaУХВАЛА

м. Київ

25.03.2024Справа № 910/2852/24Господарський суд міста Києва у складі судді Гулевець О.В., розглянувши матеріали господарської справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГОПРОД СЕРВІС"

до Державної міграційної служби України

про стягнення 210 843, 40 грн.

без участі представників учасників судового процесу

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГОПРОД СЕРВІС" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Державної міграційної служби України про стягнення 210 843, 40 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за договором №23 про постачання електричної енергії споживачу від 05.04.2022.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.03.2024 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі №910/2852/24, розгляд справи постановлено здійснювати у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (без проведення судового засідання).

Разом з позовною заявою позивачем подано клопотання про залучення до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ПАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ», та клопотання про витребувати у ПАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» доказів постачання ТОВ «ЕНЕРГОПРОД СЕРВІС» електричної енергії ДЕРЖАВНІЙ МІГРАЦІЙНІЙ СЛУЖБІ УКРАЇНИ з 01 по 30 листопада 2022 року, та інформації хто саме був постачальником електричної енергії споживачеві ДЕРЖАВНА МІГРАЦІЙНА СЛУЖБА УКРАЇНИ з 01 по 30 листопада 2022 року.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку про необхідність залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, а саме Приватне акціонерне товариство «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ», клопотання про залучення якого заявляє позивач разом з позовною заявою, з огляду на наступне.

У відповідності до ч. 1 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 4 ст. 50 ГПК України).

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем заявлено вимоги про стягнення заборгованості за постачання електричної енергії споживачу.

Приватне акціонерне товариство «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» виконує функції адміністратора комерційного обліку електрики у місті Києві, та фактично володіє інформацією щодо руху електричної енергії по енергосистемі міста Києва, зокрема володіє інформацією щодо фактичних поставок електрики кінцевим споживачам, у тому числі відповідачеві.

За таких обставин, у зв`язку з тим, що при розгляді даної справи судом будуть досліджуватися та встановлюватися обставини, які можуть вплинути на права та обов`язки ПАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ», суд прийшов до висновку про залучення останніх до участі у справі як третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Розглянувши клопотання позивача, про витребування доказів у ПАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ», що подане разом з позовною заявою, суд встановив наступне.

У своєму клопотанні про витребування доказів позивач просить суд витребувати у ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» належним чином засвідчені копії (для долучення до матеріалів справи) докази постачання Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРГОПРОД СЕРВІС» (ідентифікаційний код - 43630935) електричної енергії ДЕРЖАВНІЙ МІГРАЦІЙНІЙ СЛУЖБІ УКРАЇНИ (ідентифікаційний код - 37508470) з 01 по ЗО листопада 2022 року, та інформації хто саме був Постачальником електричної енергії Споживачеві ДЕРЖАВНА МІГРАЦІЙНА СЛУЖБА УКРАЇНИ (ідентифікаційний код - 37508470) з 01 по ЗО листопада 2022 року.

Оскільки позивач звертався з адвокатським запитом до Оператора системи розподілу електрики у місті, ПрАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» та ПрАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» надали відповідь на адвокатський запит, не в повному обсязі, що унеможливлює встановлення обсягу поставленої електрики, згідно договірних умов, суд прийшов до висновку про необхідність самостійного витребування вище вказаних документів.

Частиною 1 статті 81 Господарського процесуального кодексу України визначено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У відповідності до частини 2 статті 81 Господарського процесуального кодексу України, у клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

З огляду на обґрунтування наведені у клопотанні, з метою повного та всебічного розгляду справи, приймаючи до уваги відсутність у позивача можливості подати документи які визначенні у клопотанні , суд прийшов до висновку про наявність обґрунтованих підстав для задоволення клопотання позивача про витребування доказів.

Керуючись статтями 50, 81, 182, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГОПРОД СЕРВІС" про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача та клопотання про витребування доказів задовольнити

2. Залучити до участі у справі третю особу , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» (ідентифікаційний код - 41946011).

3. Витребувати в Приватного акціонерного товариства «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» належним чином засвідчені копії (для долучення до матеріалів справи) доказів постачання Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРГОПРОД СЕРВІС» (ідентифікаційний код - 43630935) електричної енергії ДЕРЖАВНІЙ МІГРАЦІЙНІЙ СЛУЖБІ УКРАЇНИ (ідентифікаційний код - 37508470) з 01 по 30 листопада 2022 року, та інформації хто саме був Постачальником електричної енергії Споживачеві ДЕРЖАВНА МІГРАЦІЙНА СЛУЖБА УКРАЇНИ (ідентифікаційний код - 37508470) з 01 по 30 листопада 2022 року.

4. Встановити третій особі строк до 30.04.2024 надати суду письмові пояснення щодо позову та відзиву з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову та відповідні докази; докази направлення пояснень з доданими до них документами на адреси всіх учасників справи. Пояснення щодо позову та щодо відзиву надати з урахуванням вимог ст. 168 ГПК України.

5. Витребувані судом документи надати суду у строк до 25.04.2024.

6. Попередити осіб, яких зобов`язано надати витребувані судом документи, що у відповідності до ч. 8 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, судом будуть застосовані заходи процесуального примусу, передбачені пунктом 4 частини 1 статті 132 Господарського процесуального Кодексу України, а саме штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ч. 1 ст. 135 ГПК України).

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.В. Гулевець

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117878965
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 210 843, 40 грн. без участі представників учасників судового процесу

Судовий реєстр по справі —910/2852/24

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні