Ухвала
від 25.03.2024 по справі 910/3239/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

25.03.2024Справа № 910/3239/24

Господарський суд міста Києва у складі судді Пукшин Л.Г., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОСВІТ ФАРМ" (08472, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Світанок, вул. Світанок буд.5/4, ідентифікаційний код 39217460)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОТП Лізинг" (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 43, ідентифікаційний код 35912126)

про стягнення 1 416 270, 77 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРОСВІТ ФАРМ" (далі - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовними вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОТП Лізинг" (далі - відповідач) про стягнення 1 416 270, 77 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що між Товариством з обмеженою відповідальністю "АГРОСВІТ ФАРМ", Товариством з обмеженою відповідальністю "ОТП Лізинг" та Товариством з обмеженою відповідальністю "АМАКО Україна" існували попередні домовленості щодо укладення протоколу лізингу №20-БМЕ від 16.09.2020 до рамкового договору фінансового лізингу №3960-FL від 31.10.2018, за якими сторони мали дійти згоди щодо передачі трактора колісного Messey Ferguson 8737S в лізинг відповідачу; щодо оплати та внесення авансового внеску на рахунок відповідача щодо намірів про укладення протоколу фінансового лізингу; щодо перерахування сплаченого авансового внеску позивачем відповідачу в подальшому на рахунок ТОВ "АМАКО Україна". На виконання вищезазначених домовленостей позивач здійснив оплату у сумі 925 226, 63 грн з ПДВ. Втім, позаяк між позивачем та відповідачем протокол фінансового лізингу не був підписаний, в останнього відсутні будь-які правові підстави для утримання у себе сплачених грошових коштів, що і стало підставою для звернення до суду з даним позовом про стягнення безпідставно набутих коштів, а також 83 406, 91 грн 3% річних на 407 637, 23 грн інфляційних втрат.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд встановив, що вона відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, а подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Частиною 1 статті 12 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку, зокрема, позовного провадження (загального або спрощеного). У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи (ч. 1 ст. 247 ГПК України). Малозначними справами у відповідності до п. 1 ч. 5 ст. 12 вказаного Кодексу є, зокрема, справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відтак, приймаючи до уваги характер спірних правовідносин, предмет доказування, а також, що ціна позову не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Приймаючи до уваги ціну позову, характер спірних правовідносин, предмет доказування та відсутність клопотання про розгляд справи в судовому засіданні, суд вважає за можливе розглядати дану справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

У вступній частині свого позову Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРОСВІТ ФАРМ" зазначає третьою особою Товариство з обмеженою відповідальністю "АМАКО Україна", однак зміст позову, в тому числі його прохальна частина, не містить клопотання про залучення вказаної третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Частиною 2 статті 50 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

З огляду на приписи ст. 50 Господарського процесуального кодексу України та викладене у змісті позову обґрунтування позовних вимог, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі в даній справі Товариства з обмеженою відповідальністю "АМАКО Україна" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Керуючись ст. 176, 234, 247, ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

3. Залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "АМАКО Україна" (08322, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Проліски, вул. Броварська, 2А, ідентифікаційний код 21665011) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

4. Запропонувати відповідачу надати суду відзив на позовну заяву з доказами направлення учасникам справи - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали та заперечення на відповідь на відзив (якщо така буде подана) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

5. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України).

6. Запропонувати позивачу у строк протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов надати суду відповідь на відзив на позов, а також докази направлення відповіді на відзив відповідачу.

7. Запропонувати третій особі надати у строк до п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали письмові пояснення по справі.

8. Запропонувати сторонам вжити можливих заходів до врегулювання спору мирним шляхом.

9. Зобов`язати сторін негайно повідомити суд у разі сплати (часткової) відповідачами заборгованості, яка є предметом даного спору.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає чинності 25.03.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя Л.Г. Пукшин

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117878982
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 416 270, 77 грн

Судовий реєстр по справі —910/3239/24

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні