Ухвала
від 25.03.2024 по справі 922/889/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"25" березня 2024 р. м ХарківСправа № 922/889/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Пономаренко Т.О.

розглянувши матеріали

Державного підприємства "Новопокровський комбінат хлібопродуктів" (63523, Харківська обл., Чугуївський р-н, смт Новопокровка, вул. ім. В.Вєсіча, 1; код ЄДРПОУ: 00953042) до Новопокровської селищної ради Чугуївського району Харківської області (63523, Харківська обл., Чугуївський р-н, смт Новопокровка, вул. Дворянська, 9-А; код ЄДРПОУ: 04396874) про визнання протиправним та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

20.03.2024 Державне підприємство "Новопокровський комбінат хлібопродуктів" звернулось до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до Новопокровської селищної ради Чугуївського району Харківської області, в якій просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення сесії Новопокровської селищної ради від 16.09.2015 про надання ТОВ ФІРМА "ПОСАД" земельної ділянки в оренду;

- визнати протиправним та скасувати рішення сесії Новопокровської селищної

ради від 15.05.2015 про надання ТОВ ФІРМА "ПОСАД" дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за рахунок земель житлової та громадської забудови для обслуговування будівлі магазину для подальшого оформлення договору оренди.

Суд, дослідивши матеріали позовної заяви, дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху, з огляду на наступне.

У пункті 2 частини 1 статті 164 ГПК України закріплено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються Законом України "Про судовий збір".

Статтею 1 Закону України "Про судовий збір" визначено, що судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з п. 2 ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" у 2024 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2024 року складає 3028,00 грн.

Дана позовна заява містить дві вимоги немайнового характеру, а саме вимогу визнати протиправним та скасувати рішення сесії Новопокровської селищної ради від 16.09.2015 та вимогу визнати протиправним та скасувати рішення сесії Новопокровської селищної ради від 15.05.2015.

Відповідно до ч. 3 ст.4 Закону України "Про судовий збір" при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Тобто, при поданні даної позовної заяви позивач повинен був сплатити судовий збір у розмірі 4 844,80 грн.

Проте позивачем до позовної заяви надано платіжну інструкцію №213 від 12.02.2024 про сплату судового збору у розмірі 3028,00 грн.

Частиною 2 статті 164 ГПК України передбачено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Так, відповідно статті 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами.

Положеннями статті 91 ГПК України визначено, що письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом.

Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу.

Якщо оригінал письмового доказу не поданий, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

При дослідження додатків до позовної заяви судом встановлено, що копія Вимоги про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою №430 від 05.10.2023, додана позивачем до позовної заяви, у нечитабельному вигляді з нечітким зображенням, а саме файл jpq відскановий у маленькому розмірі, що у свою чергу не дає змогу відтворити належну якість зображення, у зв`язку з чим встановити за вказаними копіями будь-яких фактів та обставин, що входять до предмету доказування, не видається за можливе.

Також позивач у позовній заяві зазначає третіх осіб Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "Посад" та Головне управління Держгеокадастру у Харківській області.

Відповідно до ч.3 ст.50 Господарського процесуального кодексу України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Слід відмітити, що позивачем не зазначено на стороні позивача або відповідача необхідно залучити вказаних третіх осіб, а також на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 50, 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву (вх.№889/24 від 20.03.2024) Державного підприємства "Новопокровський комбінат хлібопродуктів" - залишити без руху.

2. Надати позивачу строк, який становить 5 днів з дня отримання ним ухвали про залишення позовної заяви без руху, для усунення недоліків, а саме:

- надати суду докази на підтвердження сплати судового збору уналежному розмірі;

- надати до суду копію Вимоги про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою №430 від 05.10.2023, у належному вигляді;

- надати підстави, на яких третіх осіб належить залучити до участі у справі, а також зазначити на стороні позивача або відповідача третя особа вступає у справу.

3. Попередити позивача про те, що не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, згідно частини четвертої статті 174 ГПК України має наслідком визнання заяви не поданою і повернення її позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Інформацію щодо роботи суду та щодо розгляду конкретних судових справ можна отримати на сайті суду, а також за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

Дата підписання: 25.03.2024.

СуддяТ.О. Пономаренко

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117879705
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —922/889/24

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні