Ухвала
від 25.03.2024 по справі 927/225/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

25 березня 2024 року м. Чернігівсправа № 927/225/24

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Шморгуна В.В., розглянувши заяву позивача ОСОБА_1 про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

Позивач: ОСОБА_1 ,

РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Н-Сіверський шляховик,

код ЄДРПОУ 05388718, вул. Залінійна, 41, м. Новгород-Сіверський, Чернігівська область, 16000

Предмет спору: про визнання трудових відносин припиненими,

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

не викликались,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Н-Сіверський шляховик, у якому просить визнати трудові відносини припиненими.

Позовні вимоги обґрунтовані бездіяльністю засновника ТОВ Н-Сіверський шляховик щодо прийняття рішення про звільнення позивача з посади керівника товариства.

Ухвалою суду від 12.03.2024 прийнято вказану позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання на 09.04.2024 на 11:00 та встановлено сторонам строки для подання заяв по суті.

20.03.2024 засобами електронного зв`язку до суду від позивача надійшла заява, в якій він просить забезпечити проведення судового засідання призначеного на 09.04.2024 на 11:00 в режимі відеоконференції. Найближчий суд, до якого може прибути позивач - НовгородСіверський районний суд Чернігівської області (Чернігівська область, м. Новгород-Сіверський, вул. Гімназична, 10а).

Розглянувши подану заяву, суд вбачає підстави для її повернення без розгляду з огляду на наступне.

За своєю правовою природою заява (клопотання) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду є заявою з процесуальних питань (§ 2 Глава 1 Розділ ІІІ Господарського процесуального кодексу України).

Статтею 170 Господарського процесуального кодексу України встановлено загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення.

Зокрема, п. 6 ч. 1 зазначеної статті визначено, що будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ГПК України учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Як вбачається з поданої заяви, заявником не надано доказів направлення вказаної заяви іншим учасникам справи.

Крім того, частиною 2 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України визначено, що письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Відповідно до ч. 8 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа.

Стаття 6 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» визначає, що для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа.

Приписами ст. 7 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги".

Отже, створення електронного документа завершується накладенням електронного цифрового підпису його автора та надає електронному документу статусу оригіналу.

Судом встановлено, що надіслана електронною поштою заява ОСОБА_1 , з електронної адреси ОСОБА_2 , не підписана електронним цифровим підписом, про що відділом документального забезпечення (канцелярією) суду на роздрукованому примірнику заяви проставлено відповідний штамп.

Оскільки заяву позивача подано через електронну пошту та не скріплено електронним цифровим підписом, то вказана заява не вважається такою, що підписана позивачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Крім того, згідно п. 120 Розділу 6 «Перехідні положення» Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затверджене Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС особи, крім осіб, які зобов`язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані Електронні кабінети в ЄСІТС, можуть подавати до суду документи в електронній формі з використанням адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. До початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС суд надсилає особам, окрім осіб, які зобов`язані зареєструвати свої Електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані Електронні кабінети в ЄСІТС, документи у справах на адресу електронної пошти, з якої до суду надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заява позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, яке 20.03.2024 електронною поштою надійшло до суду, підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Оскільки заява надійшла до суду електронною поштою, його роздруківка залишається в матеріалах справи.

Суд звертає увагу заявника, що заяви з процесуальних питань можуть направлятися до суду шляхом надсилання паперових документів поштовим зв`язком або через електронну пошту суду із обов`язковим засвідченням електронним цифровим підписом.

Керуючись ст. 42, 170, 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву позивача ОСОБА_1 про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, надіслану на електронну пошту суду, повернути заявнику без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвалу може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки, визначені ст. 256 цього Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя В. В. Шморгун

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117879876
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання трудових відносин припиненими

Судовий реєстр по справі —927/225/24

Рішення від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні