Рішення
від 13.03.2024 по справі 278/5627/23
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 278/5627/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2024 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області у складі головуючого судді Дубовік О. М., за участю секретаря судового засідання Мороз К. Г., розглянувши за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою Органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Станишівської сільської ради Житомирського району Житомирської області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Відділ (служба) у справах дітей Станишівської сільської ради про позбавлення батьківських прав відносно неповнолітніх дітей та стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

Орган опіки та піклування Станишівської сільської ради Житомирського району Житомирської області звернулась до суду з вище вказаною позовною заявою, та з урахуванням уточнень (а.с. 51), просить суд:

- позбавити батьківських прав гр. ОСОБА_1 стосовно щодо неповнолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

- стягнути з ОСОБА_1 аліменти на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на користь законного представника дітей.

Позовна заява обґрунтована тим, що ОСОБА_1 безвідповідально ставиться до своїх батьківських обов`язків. На момент подання позову до суду місце її перебування невідоме. Матір з березня 2022 року не займається вихованням та утриманням дітей, зловживає спиртними напоями, за місцем проживання дітей з`являється лише на декілька днів. Жінка злісно ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків. Робота відділу (служби) у справах дітей Станишівської сільської ради спрямована на проведення профілактично-роз`яснювальної роботи з матір`ю не принесла результатів. Мати не бажає змінювати свою поведінку та немає бажання піклуватися про своїх дітей; постійно залишає місце проживання залишаючи дітей на бабусю.

ОСОБА_1 не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей та підготовку їх до самостійного життя. Зокрема, не забезпечує дітей необхідним харчуванням, медичним доглядом, лікуванням.

Дані обставини мають системний та постійний характер, з чого можна зробити висновок про те, що матір свідомо нехтує своїми обов`язками та немає наміру виправлятись.

Відомості про батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , записані відповідно до частини першоїстатті 135 СК України.

У засідання належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи учасники справи або їхні представники не з`явились, у зв`язку з чим розгляд здійснюється без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Представником позивача подано заяву про розгляд справи без її участі; позовні вимоги підтримала (а.с. 63). У попередніх судових засіданнях наголошувала на позбавленні батьківських прав відповідача щодо її дітей.

У визначений ухвалою суду строк для подання відзиву відповідач відзив на позовну заяву на адресу суду не надала, ухвалу про відкриття провадження у справі та копію позову з доданими до нього документами не отримала у зв`язку з відсутністю адресата за вказаною адресою (а.с. 30-31, 60-61). Заяв, клопотань від відповідачів на адресу суду не надходило.

Судову повістку на судове засідання, що призначене на 13.03.2024 року відповідач отримала 23.02.2024 року (а.с. 62).

Окрім того, відповідач про розгляд справи сповіщалась у порядку ч. 11ст. 128 ЦПК України, шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України (а.с. 38). З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Згідно з ч. 1 ст.280ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, не подав відзив, позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Враховуючи, що в матеріалах справи зібрано достатньо доказів про взаємовідносини сторін, на підставі ст. ст. 211, 280 ЦПК України, суд вважає за можливе провести розгляд справи за відсутності відповідача і ухвалити заочне рішення.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 10), та ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 16, 41).

Згідно витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відомості про батька дітей записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України (а.с. 9, 15).

Сім`я ОСОБА_1 перебуває на обліку сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах КУ «Центр надання соціальних послуг Станишівської сільської ради» та на обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах відділу (служби) у справах дітей Станишівської сільської ради, що вбачається з рішення виконавчого комітету Станишівської сільської ради № 96 від 18.07.2019 року (а.с. 7).

Згідно характеристики Озерянського ліцею Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області (а.с. 13) ОСОБА_2 виховує бабуся, яка не приділяє достатньої уваги вихованню онука, через постійну зайнятість на роботі; мати не проживає з родиною та ухиляється від виконання батьківських обов`язків.

Відповідно до подання Національного поліції України ГУНП в ЖО Житомирського районного управління поліції Відділу поліції № 1 ОСОБА_2 , 2011 року народження, перебуває на профілактичному обліку у Відділі поліції № 1, як такий, що неодноразово залишав самовільно місце свого проживання; причинами залишення місця проживання малолітнього ОСОБА_2 є не бажання проживати спільно з матір`ю (а.с. 12).

Згідно довідок Озерянського ліцею Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області № 202 від 20.09.2023 року та № 221 від 01.12.2023 року (а.с. 11, 45) ОСОБА_4 не відвідує навчальні заняття; з 04.09.2023 року учнем пропущено 312 із 390 проведених уроків, що складає 80% Класний керівник постійно тримає на контролі це питання; з матір`ю ОСОБА_5 зв`язатись неможливо; бабуся на контакт не йде; дитину бачили 19.09.2023 року в районі автостанції «Житній ринок» - збирав кошти для ЗСУ; просять притягнути до відповідальності маму ОСОБА_6 , згідно чинного законодавства.

Згідно актів обстеження умов проживання від 29.08.2023 року та від 15.12.2022 року (а.с. 5) для виховання та розвитку дітей створено такі умови: облаштовані спальні місця для дітей, наявний одяг, іграшки та шкільні приладдя.

Рішенням виконавчого комітету Станишівської сільської ради № 176 від 20.10.2022 року (а.с. 4) затверджено висновок № 25 від 08.12.2022 року про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 6).

Згідно з висновком комісії з питань захисту дитини від 12.03.2023 року №09 (а.с. 64), матір - ОСОБА_7 не змінила ставлення до дітей; веде асоціальний спосіб життя; часто залишає дітей самих без нагляду дорослих.

Кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист (ч. 10ст. 7 СК України).

Батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини (ст. 150 СК України).

Здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. Відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом (ст. 155 СК України).

Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти (п. 2 ч. 1ст. 164 СК України).

Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років (ст. 165 СК України).

З огляду на наведене, суд вважає доведеним факт ухилення відповідача від виконання своїх обов`язків щодо виховання дітей, зокрема, ухилення від піклування про здоров`я дітей, її фізичний, духовний та моральний розвиток, а також від готування їх до самостійного життя, у зв`язку з чим, дійшов висновку про потребу у позбавленні ОСОБА_1 батьківських прав стосовно дітей.

Згідно з ч. 2ст. 166 СК Україниособа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину (реч. 1 ч. 3ст. 166 СК України).

Батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття (ст. 180 СК України, реч. 1 ч. 2ст. 51 Конституції України).

Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного й соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України (ст. 8 Закону України "Про охорону дитинства").

Згідно зі ст. 27 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 pоку, батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина (абз. 1 ч. 3ст. 181 СК України).

При визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення (ч. 1ст. 182 СК України).

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів (ч. 2ст. 182 СК України).

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви (ч. 1ст. 191 СК України).

З огляду на наведене, зважаючи на необхідність забезпечити дитині рівень життя, достатній для їх всебічного розвитку, суд вважає за потрібне стягувати з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , аліменти на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 частки усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на користь особи, яку буде призначено опікуном у визначеному діючим законодавством порядку, починаючи з 07.11.2023 року, і до повноліття дітей.

Відтак позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Також суд, з огляду на положення ст. 141 ЦПК України, вважає за потрібне стягнути з відповідача на користь держави 2147,20 грн судового збору.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 12, 13, 76-83, 89, 141, 280 ЦПК, ст. ст. 7, 150, 155, 164-167, 180-182, 191, 243, 244 СК України, ст. 60 ЦК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Станишівської сільської ради Житомирського району Житомирської області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Відділ (служба) у справах дітей Станишівської сільської ради про позбавлення батьківських прав відносно неповнолітніх дітей - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , щодо неповнолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , аліменти на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на користь особи, яку буде призначено опікуном у визначеному діючим законодавством порядку, починаючи з 07.11.2023 року, і до повноліття дітей.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави 2147,20 грн судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити рішення суду в апеляційному порядку повністю або частково. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення складено та підписано 25.03.2024 року.

Суддя О. М. Дубовік

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117880586
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав відносно неповнолітніх дітей та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —278/5627/23

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні