Рішення
від 13.03.2024 по справі 279/8436/23
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

провадження №2/279/457/24

Справа № 279/8436/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2024 року м.Коростень Житомирської області

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області у складі судді Волкової Н.Я., з секретарем Волкович Н.В., розглянувши у спрощеному позовному провадженні без повідомлення сторін цивільну справу №279/8436/23 за позовом АТ"Житомиробленерго"в особіКоростенського району електричнихмереж до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача, зазначивши, що 23.11.2021 р. при перевірці електроустановки в квартирі АДРЕСА_1 , представниками Коростенського РЕМ, який діє на підставі положення і є виробничим підрозділом АТ "Житомиробленерго" було виявлено факт порушення відповідачем п.п.5 п.8.4.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, шляхом самовільного не погодженого з оператором системи розподілу, підключення до електромережі без порушення схеми обліку. Після припинення електропостачання через розрахунковий прилад обліку. Самовільне підключення здійснено на вихідних клема приладу обліку. Пломба ОСР зірвана. На виконання ПРРЕЕ, затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. № 312 в присутності відповідача було складений акт за № 01433-21 про порушення Правил, а саме самовільного підключення до електричної мережі та запрошено відповідача з`явитись в Коростенський енергозбут для участі в засіданні комісії позивача з розгляду актів про порушення Правил.

Відповідно до оформленого акту відповідачу було визначено обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення Правил в розмірі 5398,03 грн. (924 кВТ.год.).

Позивач просить стягнути з відповідача вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення Правил в розмірі 5398,03 грн. та понесені судові витрати.

Справу розглянуто за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) осіб.

Відповідач належним чином повідомлялась про судовий розгляд справи (копію ухвали про відкриття провадження по справі отримала 09.01.2024 року), відзиву на позов, інших заяв, заперечень чи клопотань відповідачем не подано.

Дослідивши письмові матеріалами справи, суд дійшов висновку про наступне:

Судом встановлено, що між сторонами виникли правовідносини, пов`язані з наданням послуг з електропостачання, відповідач ОСОБА_1 є абонентом позивача, на неї відкрито особовий рахунок, на який проводиться нарахування оплати за отриману послугу з електропостачання.

Відповідно до акту №01433-21 від 23.11.2021 року працівниками Коростенського РЕМ, який діє на підставі положення і є виробничим підрозділом АТ "Житомиробленерго" в присутності побутового споживача відповідача ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 , було виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме: самовільного підключення до електричної мережі. Вказаний акт було складено в присутності та підписано відповідачем ОСОБА_1 ..

Відповідно до розрахунку обсягу необлікованої електричної енергії, здійснені відповідно до п. 8.4.1 Правил, відповідачу було визначено обсяг та вартість електриної енергії, не облікованої внаслідок порушення Правил в розмірі 5398,03 грн.. Вказана сума відповідачем не оспорена та не спростована.

Таким чином, судом встановлено, що діями, які виразились в недообліку електричної енергії, позивачеві були заподіяні збитки.

Відповідно до ст.1166 ЦК України, шкода заподіяна майну юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно ст.58Закону України«Про ринокелектричної енергії»,споживач зобов`язаний:сплачувати заелектричну енергіюта наданійому послугивідповідно доукладених договорів; надаватипостачальникам послугкомерційного обліку,з якимивін уклавдоговір,доступ досвоїх електроустановокдля здійсненнямонтажу,технічного обслуговуваннята зняттяпоказників зприладів облікуспоживання електричноїенергії; дотримуватисяправил технічноїексплуатації,правил безпекипід часексплуатації власнихелектроустановок,нормативно-правовихактів,що регулюютьфункціонування ринкуелектричної енергії,та умовукладених договорів; врегулюватиу порядку,визначеному кодексомсистем розподілу,відносини щодотехнічного забезпеченнярозподілу електричноїенергії зоператором системирозподілу; надавати стороні, з якою укладено договір про постачання/купівлю-продаж електричної енергії, інформацію про сумарну номінальну потужність споживання електричної енергії своїх електроустановок, якщо технічна спроможність таких установок може забезпечити споживання в обсязі 600 ГВт·год на рік та вище. Відповідно до ст.77 Закону України «Про ринок електричної енергії», учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

За таких обставин, позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись 263-265 ЦПК України, ст.903,1166 ЦК України, 58,77 Закону України «Про ринок електричної енергії»,

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Коростенського району електричних мереж АТ "Житомиробленерго" 5398 (п`ять тисяч триста дев`яносто вісім) гривень 03 копійки вартості необлікованої електричної енергії.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Житомиробленерго» 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні понесених судових витрат.

Рішення можебути оскаржено в апеляційному порядку в 30-денний строк, який обчислюється з дня проголошення (складення) рішення. Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення (складення), має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення судунабирає законноїсили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а в разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не було скасовано .

Сторони:

Позивач АТ "Житомиробленерго" в особі Коростенського району електричних мереж, місце знаходження: 11501, Житомирська область, м. Коростень, вул. С. Кемського, 58-а, код ЄДРПОУ 22048622.

Відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 ,РНОКПП НОМЕР_1 .

Суддя Волкова Н.Я.

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117880668
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості не облікованої електричної енергії

Судовий реєстр по справі —279/8436/23

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні