Ухвала
від 25.03.2024 по справі 617/482/21
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 617/482/21

Провадження № 1-кп/948/14/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.03.2024 Машівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в селищі Машівка, в режимі відеоконференції, кримінальне провадження № 12020220260000052 від 28.01.2020р. стосовно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Друге Шевченкове Вовчанського району Харківської області, жительки АДРЕСА_1 обвинуваченої у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 358, ч.1 ст. 190, ч.2 ст. 190 КК України

відповідно до ч.2 ст. 376 КПК України в судовому засіданні 25.03.2024р. проголошено вступну та резолютивну частини ухвали

в с т а н о в и в :

Обставини справи

Епізод № 1, 2

Згідно обвинувального від 31.03.2021р. ОСОБА_5 обвинувачується в тому, що 21.11.2017р. з метою отримання державної допомоги сім`ям з дітьми (державну допомогу малозабезпеченим сім`ям) вона прибула до Управління соціального захисту населення Вовчанської РДА (далі УСЗН) в АДРЕСА_2 та цього ж дня заповнила заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, а саме отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, в ході заповнення якої була попереджена про відмову в призначенні або припиненні виплати соціальної допомоги та/або повернення надміру нарахованих коштів у разі подання неповних чи недостовірних відомостей про доходи та майновий стан сім`ї.

Так, ОСОБА_5 21.11.2017р. в день заповнення заяви в період часу з 08 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв., знаходячись в приміщенні УСЗН Вовчанської РДА, маючи єдиний злочинний умисел спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, шляхом обману, умисно, будучи достовірно обізнаною про те, що вона у трудових відносинах з ТДВ «Міжнародна страхова компанія» з травня 2017 року по квітень 2018 року не перебувала, за доводкою про доходи до вказаної компанії не зверталась, та незважаючи на вказаний факт подала до УСЗН Вовчанської РДА підроблену довідку про доходи про те, що ОСОБА_5 з травня по жовтень 2017 року отримувала заробітну плату від ТДВ «Міжнародна страхова компанія», тим самим використала завідомо підроблений документ.

Після цього, ОСОБА_5 особисто склала документ декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги на підставі якої здійснюється обчислення середньомісячного сукупного доходу сім`ї, з метою подальшого отримання соціальної допомоги зазначила, що вона отримувала прибуток з ТДВ «Міжнародна страхова компанія» загальним розміром 9720, 00 грн.

Відповідно до рішення Управління соціального забезпечення Вовчанської РДА «Про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» ОСОБА_5 було призначено вказану допомогу з 01.11.2017р. по 30.04.2018р.

Таким чином, внаслідок надання ОСОБА_5 недостовірної довідки про доходи ТДВ «Міжнародна страхова компанія» до УСЗН Вовчанської РДА та подальше внесення недостовірної інформації до декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, сума надмірно нарахованої соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям - ОСОБА_5 за період з 01.11.2017р. по 30.04.2018р. становила 4340, 74 грн, чим вона завдала збитків державі в особі УСЗН Вовчанської РДА, а нині відділ соціальних допомог, компенсацій та пільг АДРЕСА_3 , та заволоділа грошовим коштами з Державного бюджету України на загальну суму 4340, 74 грн.

Епізод № 3, 4

29.05.2018р. ОСОБА_5 з метою отримання державної допомоги сім`ям з дітьми (державну допомогу малозабезпеченим сім`ям) прибула до Управління соціального захисту населення Вовчанської РДА (далі УСЗН) в АДРЕСА_2 та цього ж дня заповнила заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, а саме отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, в ході заповнення якої, була попереджена про відмову в призначенні або припиненні виплати соціальної допомоги та/або повернення надміру нарахованих коштів у разі подання неповних чи недостовірних відомостей про доходи та майновий стан сім`ї.

Так, ОСОБА_5 29.05.2018р. в день заповнення заяви, в період часу з 08 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв., знаходячись в приміщенні УСЗН Вовчанської РДА, маючи єдиний злочинний умисел спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, шляхом обману, умисно, будучи достовірно обізнаною про те, що вона у трудових відносинах з ТДВ «Міжнародна страхова компанія» з травня 2017 року по квітень 2018 року не перебувала, за доводкою про доходи до вказаної компанії не зверталась, та незважаючи на вказаний факт подала до УСЗН Вовчанської РДА підроблену довідку про доходи про те, що ОСОБА_5 з листопада 2017 року по квітень 2018 року отримувала заробітну плату від ТДВ «Міжнародна страхова компанія», тим самим використала завідомо підроблений документ.

Після цього, ОСОБА_5 особисто склала документ декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги на підставі якої здійснюється обчислення середньомісячного сукупного доходу сім`ї, з метою подальшого отримання соціальної допомоги зазначила, що вона отримувала прибуток з ТДВ «Міжнародна страхова компанія» загальним розміром 8 900, 00 грн.

Відповідно до рішення Управління соціального забезпечення Вовчанської РДА «Про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» ОСОБА_5 було призначено вказану допомогу з 01.05.2018р. по 30.10.2018р.

Таким чином, внаслідок надання ОСОБА_5 недостовірної довідки про доходи ТДВ «Міжнародна страхова компанія» до УСЗН Вовчанської РДА та подальше внесення недостовірної інформації до декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, сума надмірно нарахованої соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям - ОСОБА_5 за період з 01.05.2018р. по 31.10.2018р. становила 3631, 04 грн, чим завдала збитків державі в особі УСЗН Вовчанської РДА, а нині відділ соціальних допомог, компенсацій та пільг АДРЕСА_3 та заволоділа грошовим коштами з Державного бюджету України на загальну суму 3631, 04 грн.

Дії ОСОБА_5 органом досудового розслідування кваліфіковані:

- за ч.4. ст.358 КК України, як використання завідомо підробленого документа;

- за ч.1 ст. 190 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство);

- за ч.2 ст. 190 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно.

Суть клопотання

У вересні 2023 року захисник обвинуваченої адвокат ОСОБА_4 направив до суду клопотання про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.4 ст. 358, ч.ч.1, 2 ст. 190 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності на підставі ст. 49 КК України, а кримінальне провадження просив закрити. ОСОБА_5 винною себе не визнає, але не заперечує проти закриття кримінального провадження з наведених підстав (а.с.225 т.1).

Позиції учасників судового провадження

В судовому засіданні захисник та обвинувачена заяву підтримали та просили її задовольнити, обвинувачена повідомила, що розуміє, що закриття провадження у справі на підставі ст. 49 КК України не є реабілітуючою обставиною, але погоджується на закриття справи.

Прокурор клопотання підтримав та просив вирішити питання щодо долі речових доказів та процесуальних витрат.

Мотиви суду

Згідно зп.1ч.2ст.284КПК України,кримінальне провадженнязакривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог ч.ч.1, 4 ст.285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Так,п.п.2,3ч.1статті 49КК Українипередбачено,що особазвільняється відкримінальної відповідальності,якщо здня вчиненнянею кримінальногоправопорушення ідо днянабрання вирокомзаконної силиминуло:три роки-у разівчинення кримінальногопроступку,за якийпередбачено покаранняу видіобмеження волі,чи уразі вчиненнянетяжкого злочину,за якийпередбачено покаранняу видіпозбавлення воліна строкне більшедвох років; п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини.

Матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є закінчення встановлених ч. 1 ст.49КК строків та відсутність обставин, що порушують їх перебіг (ч. 2 ст. 49 КК).

Процесуально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є притягнення особи як обвинуваченого та згода обвинуваченого на таке звільнення від кримінальної відповідальності.

Санкцією ч.4 ст. 358 КК України передбачено відповідальність у вигляді штрафу до п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років; санкцією ч.1 ст. 190 КК України передбачено відповідальність у вигляді штрафу від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років; а санкцією ч.2 ст. 190 КК України передбачено відповідальність у вигляді штрафу від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п`яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Відповідно до ч.ч.2, 4 ст. 12 КК України, кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі. Нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Отже, з огляду викладене, відповідно до ст. 12 КК кримінальні правопорушення, передбачені ч.4 ст. 358 та ч.1 ст. 190 КК України відносяться до кримінальних проступків, а за ч.2 ст. 190 КК України до нетяжкого злочину.

Обвинуваченій ОСОБА_5 роз`яснено, що звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження на підставі ст.49КК України є нереабілітуючою підставою.

Водночас, судом у цьому кримінальному провадженні не встановлено обставин, які б вказували на наявність підстав для зупинення або переривання строків давності, передбачених ч. 2, 3 ст. 49 КК.

Отже,оскільки зазмістом обвинувачення,останньою датоювчинення інкримінованихстороною обвинуваченнякримінальних правопорушеньє 30.10.2018р.,з часувчинення кримінальнихпроступків заякі передбаченавідповідальність увиді обмеженняволі,передбачених ч.4ст.358та ч.1ст.190КК Українипройшло більше3років,а зчасу вчиненнянетяжкого злочину,передбаченого ч.2ст.190КК Українипройшло більшеп`яти років,а відтаксуд дійшоввисновку,що обвинуваченуслід звільнитивід кримінальноївідповідальності напідставі ст.49КК України,а провадженняу справізакрити.

Рішення щодо речових доказів

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України і вважає, що оригінали довідки про доходи на ім`я ОСОБА_5 з 01.05.2017р. по 31.10.2017р. та з 01.11.2017р. по 30.04.2017р. від Страхової компанії «МСК», оригінал відповіді на запит ТДВ «Міжнародна страхова компанія» від 10.10.2018р., які зберігаються при матеріалах кримінального провадження (а.с.68-70 т.2) слід залишити при справі в сторони обвинувачення.

Рішення щодо процесуальних витрат

Крім цього, у кримінальному провадженні понесені процесуальні витрати на проведення судово-почеркознавчої експертизи № 10/8/20СЕ-20 від 23.06.2020р. в розмірі 3269, 00 грн (а.с.70 т.2).

Відповідно до ч.2 ст. 124 КПК України у разі ухвалення обвинувального вироку суд стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта.

Об`єднаною палатою Касаційного кримінального суду Верховного Суду в постанові від 12 вересня 2022 року (справа № 203/241/17, провадження № 51-4251кмо21) сформульовано висновок щодо застосування норм права, відповідно до якого, якщо особа звільняється від кримінальної відповідальності на підставі положень ст.49КК України у зв`язку із закінченням строків давності, процесуальні витрати, понесені органом досудового розслідування та пов`язані зі здійсненням кримінального провадження, у тому числі й витрати на проведення експертизи, не стягуються з особи, кримінальне провадження щодо якої закрито на цій підставі, а відносяться на рахунок держави, окрім витрат, пов`язаних, зокрема, із залученням експерта стороною захисту, які відповідно до ч.2 ст. 124 КПК України слід віднести на рахунок держави.

З огляду на викладене, процесуальні витрати у справі слід віднести на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. 284 КПК України, суд

у х в а л и в:

клопотання захисника ОСОБА_4 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 358, ч.1 ст. 190, ч.2 ст. 190 КК України на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження № 12020220260000052 від 28.01.2020р. закрити.

Речові докази у справі: оригінали довідки про доходи на ім`я ОСОБА_5 з 01.05.2017р. по 31.10.2017р. та з 01.11.2017р. по 30.04.2017р. від Страхової компанії «МСК», оригінал відповіді на запит ТДВ «Міжнародна страхова компанія» від 10.10.2018р. залишити при матеріалах кримінального провадження в сторони обвинувачення.

Процесуальні витрати в розмірі 3269, 00 грн віднести на рахунок держави.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Машівський районний суд.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження, а у випадку її оскарження, після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Повний текстухвали оголошеноо 15год.30хв.25березня 2024 року

Суддя ОСОБА_1

СудМашівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117881738
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —617/482/21

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 07.11.2023

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 20.04.2023

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 16.03.2023

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 09.11.2022

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 09.11.2022

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні