Ухвала
від 25.03.2024 по справі 705/2175/23
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 705/2175/23

Провадження № 2/700/68/24

У Х В А Л А

про відвід судді

25 березня 2024 року Лисянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Бесараб Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Мельніченко Н.І.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в селищі Лисянка матеріали цивільної справизапозовноюзаявою ОСОБА_1 до держави Україна особі Державної казначейської служби України, третя особа: Ватутінський міський суд Черкаської області про відшкодування моральної шкоди завданої незаконним рішенням,

ВСТАНОВИВ:

У провадженніЛисянського районногосуду Черкаськоїобласті знаходитьсяцивільна справаза позовноюзаявою ОСОБА_1 до держави Україна особі Державної казначейської служби України, третя особа: Ватутінський міський суд Черкаської області про відшкодування моральної шкоди завданої незаконним рішенням.

25.03.2024 року позивач звернулася до суду із заявою про відвід судді Н.Бесараб у вищевказаній справі.

Вимоги мотивовані тим, що суддя Н.Бесараб неодноразово брала участь у розгляді справи за участі ОСОБА_2 та висловлювала сталу позицію щодо неможливості забезпечити об`єктивний та неупереджений розгляд справи. Зазначила, що інститут відводу судді від участі у розгляді конкретної справи це одна із найважливіших гарантій здійснення правосуддя неупередженим та справедливим судом. Він покликаний ліквідувати підозру у заінтересованості судді в результатах розглянутої справи, навіть якщо такої заінтересованості немає, оскільки тут головним є публічний інтерес. Вважає неможливим забезпечення справедливого розгляду справи за участі судді Лисянського районного суду Черкаської області Н.Бесараб.

З урахуванням вищенаведеного просить відвести від участі у розгляді справи №705/2175/23 суддю Лисянського районного суду Черкаської області Н.Бесараб.

Відповідач представник Державної казначейської служби України в підготовче судове засідання не з`явився та не повідомив про причини неявки, хоча повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи у встановленому законом порядку.

Третя особа представник Ватутінського міського суду Черкаської області в підготовче судове засідання не з`явився та не повідомив про причини неявки, хоча повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи у встановленому законом порядку.

Ознайомившись із заявою про відвід судді, суд дійшов висновку про задоволення заяви, з наступних підстав.

Відповідно достатті 40 ЦПК України(в редакціїЗакону № 2147-VIII від 03.10.2017), питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Відповідно до п.5 ч.1ст.36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, які викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до ч.3 ст.39 ЦПК України, відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

Відповідно до ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Головна мета відводу - це гарантування безсторонності суду, зокрема, щоб запобігти упередженості судді (суддів) під час розгляду справи, а мета самовідводу, відповідно, - запобігання будь-яким сумнівам щодо безсторонності судді.

Підстави для відводу судді передбачені ст.36-37 ЦПК України і розширеному тлумаченню не підлягають.

Відвід повинен бути вмотивований - з наведенням відповідних аргументів, доказів, які підтверджують наявність підстав для відводу.

Відповідно достатті 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основіКонституціїі законів України та на засадах верховенства права.

Відповідно до ч.4ст.10 ЦПК України, суд застосовує при розгляді справКонвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Право кожного на справедливий суд закріплений в нормах міжнародного права, зокрема вКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод. При розгляді заяви про відвід слід виходити саме з суб`єктивної оцінки сторони у справі щодо дій головуючого у справі. Іншими словами, якщо сторона має сумнів в безсторонності судді, хоча об`єктивно це нічим не підкріплено, то практика Європейського суду з прав людини наголошує на необхідності задоволення такої заяви про відвід, адже в іншому випадку це буде розцінено як порушення права особи на справедливий суд. Отже, незадоволення заяви про відвід може сприйматися стороною як порушення її прав.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен заявити самовідвід або бути відведений.

При розгляді заяви про відвід слід виходити саме з суб`єктивної оцінки сторони у справі щодо дій головуючого у справі. Іншими словами, якщо сторона має сумнів в безсторонності судді, хоча об`єктивно це нічим не підкріплено, то практика Європейського суду з прав людини наголошує на необхідності задоволення такої заяви про відвід, адже в іншому випадку це буде розцінено як порушення права особи на справедливий суд. Отже, незадоволення заяви про відвід може сприйматися стороною як порушення її прав.

Отже, з метою зняття у сторін будь-яких сумнівів в об`єктивності та неупередженості судді при розгляді даної справи, запобігання нарікань на необ`єктивність та неупередженість головуючого судді, а також звинувачень у заінтересованості результатів розгляду справи, запобігання конфліктних ситуацій, які ставлять під сумнів можливу неупередженість головуючого судді, суд приходить до висновку про задоволення заяви про відвід, а справуслід передати в канцелярію суду для повторного розподілу та визначення судді за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

На підставі викладеного та керуючись статтями 10, 36, 39, 40,260, 264 ЦПК України, ст.6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»,суд -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву позивача - ОСОБА_1 про відвід судді Бесараб Наталії Володимирівни задовольнити.

Відвести суддюБесараб Н.В.від подальшогорозгляду цивільноїсправи №705/2175/23,провадження №2/700/68/24за позовноюзаявою ОСОБА_1 до держави Україна особі Державної казначейської служби України, третя особа: Ватутінський міський суд Черкаської області про відшкодування моральної шкоди завданої незаконним рішенням.

Цивільну справу №705/2175/23,провадження №2/700/68/24 заза позовноюзаявою ОСОБА_1 до держави Україна особі Державної казначейської служби України, третя особа: Ватутінський міський суд Черкаської області про відшкодування моральної шкоди завданої незаконним рішенням передати в канцелярію суду для повторного розподілу та визначення судді за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Наталія БЕСАРАБ

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117882338
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування моральної шкоди завданої незаконним рішенням

Судовий реєстр по справі —705/2175/23

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Постанова від 22.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні