Ухвала
від 25.03.2024 по справі 300/4063/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"25" березня 2024 р. справа № 300/4063/23

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Панікара І.В., розглянувши клопотання про повернення судового збору за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області до Державного підприємства "Калуський дослідно-експериментальний завод інституту хімії поверхні національної Академії наук України" про стягнення заборгованості в сумі 216590,10 грн., -

В С Т А Н О В И В:

У липні 2023 року Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області звернулося до суду з адміністративним позовом до Державного підприємства "Калуський дослідно-експериментальний завод інституту хімії поверхні національної Академії наук України" про стягнення заборгованості в сумі 216590,10 грн.

Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 15.11.2023, залишеним без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 31.01.2024, адміністративний позов задоволено.

Не погодившись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, Державне підприємство "Калуський дослідно-експериментальний завод інституту хімії поверхні національної Академії наук України" 05.02.2024 звернулося з касаційною скаргою до Верховного Суду.

Ухвалою від 01.03.2024 Верховний суд у складі колегії Касаційного адміністративного суду відмовив у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Державного підприємства "Калуський дослідно-експериментальний завод інституту хімії поверхні національної Академії наук України" на рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2023 року та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2024 року у справі № 300/4063/23 за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області до Державного підприємства "Калуський дослідно-експериментальний завод інституту хімії поверхні національної Академії наук України" про стягнення заборгованості.

14.03.2024 на адресу Івано-Франківського окружного адміністративного суду від представника Державного підприємства "Калуський дослідно-експериментальний завод інституту хімії поверхні національної Академії наук України" надійшло клопотання про повернення судового збору.

Заявник посилається на те, що ухвалою Верховного Суду від 01.03.2024 відмовлено у відкритті касаційного провадження, внаслідок чого, відповідно до частини першої статті 7 Закону України від 08.07.2011 «Про судовий збір», сплачений за подання касаційної скарги судовий збір підлягає поверненню.

Суд, розглянувши клопотання про повернення судового збору, зазначає наступне.

Відповідно до приписів частини 3 статті 166 КАС України заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом.

За приписами частини другої статті 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 № 3674-VI (далі Закон № 3674-VI) судовий збір це збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 7 Закону «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: 1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом; 2) повернення заяви або скарги; 3) відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі; 4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням); 5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Відповідно до частини 1 статті 9 Закону України «Про судовий збір» судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Згідно з інформацією, яка міститься у платіжній інструкції від 02.03.2024 № 7 Державне підприємство "Калуський дослідно-експериментальний завод інституту хімії поверхні національної Академії наук України" сплатив судовий збір у розмірі 6497,70 гривень за подання касаційної скарги у справі № 300/4063/23.

Суд звертає увагу, що ні нормами Кодексу адміністративного судочинства України, ні Закону України «Про судовий збір» не передбачено повернення судового збору за подання апеляційної та касаційної скарг судом першої інстанції.

Оскільки, Державним підприємством "Калуський дослідно-експериментальний завод інституту хімії поверхні національної Академії наук України" сплачений судовий збір за подання касаційної скарги, то і вирішення питання щодо повернення судового збору повинно вирішуватись судом касаційної інстанції.

Відповідно до частини 2 статті 167 КАС України якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

З огляду на вищевикладене та враховуючи очевидну необґрунтованість та безпідставність клопотання щодо повернення судового збору за подання касаційної скарги, суд приходить висновку про наявність підстав для повернення зазначеного клопотання заявнику без розгляду.

Керуючись статтями 132, 143, 167, 256, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Державного підприємства "Калуський дослідно-експериментальний завод інституту хімії поверхні національної Академії наук України" про повернення судового збору - повернути заявнику без розгляду.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Восьмого апеляційного адміністративного суду подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Суддя /підпис/ Панікар І.В.

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117884863
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості в сумі 216590,10 грн

Судовий реєстр по справі —300/4063/23

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 01.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Постанова від 31.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 12.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 12.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Рішення від 15.11.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 17.07.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 04.07.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні