Рішення
від 15.03.2024 по справі 125/1976/23
БАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

125/1976/23

2-о/125/88/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.03.2024 року м. Бар

Барський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Хитрука В.М.

присяжних: Лаушкіної О.В., Вознюк О.В.

за участі секретаря судового засідання Рашевської О.Г.

розглянувши у судовому засіданні в м. Бар Вінницької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Копайгородської селищної ради Жмеринського району Вінницької області, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, -

ВСТАНОВИВ :

Заявник ОСОБА_1 свої вимоги до суду мотивувала тим,що вонапроживає разоміз своєюдочкою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Останнястраждає напсихічну хворобу,внаслідок чогоне можерозуміти значеннясвоїх дійта керуватиними,є інвалідомпершої групи.Оскільки, ОСОБА_2 ,не можеправильно орієнтуватисьта оцінюватипрості життєвіситуації,не розумієнаслідків своєїповедінки,заявник проситьвизнати їїнедієздатною, встановити над нею опіку та призначити її опікуном ОСОБА_2 .

Заявник ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_3 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримали в повному обсязі.

Представник Органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Копайгородської селищної ради Жмеринського району Вінницької області Людмила Кушнір проти задоволення вимог заявника не заперечувала, про що надіслала до суду відповідну заяву. Подання органу опіки та піклування про встановлення опіки та призначення опікуна підтримала повністю.

Заслухавши заявника та її представника, дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно з частиною 1 статті 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до статті 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Частиною 1 статті 60 ЦК України визначено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

За частиною 1 статті 296 ЦПК України заяву про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути подано членами її сім`ї, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Відповідно до частини 1 статті 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

У рішенні опікунської ради при виконавчому комітеті Копайгородської селищної ради Вінницької області № 1 від 12.03.2024 року зазначено про доцільність встановлення опіки та призначення опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 365, виданого Вінницькою філією судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії МОЗ України» від 07.12.2023 року ОСОБА_4 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді глибокої розумової відсталості зі значними відхиленнями в поведінці, які потребують особливої уваги і лікування (F73.1), що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Внаслідок свого захворювання ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч. 1ст. 39 ЦК Українисуд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Таким чином, з урахуванням зібраних та досліджених у справі доказів, суд вважає, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 2ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Відповідно до п. 2 ч. 3ст. 133 ЦПК Українидо витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати зокрема пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

Керуючисьст. 39 Цивільного кодексу України, ст.ст.133,299,300ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити повністю.

Визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительку АДРЕСА_1 , опікуном над недієздатною особою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Витрати на проведення судово-психіатричної експертизи в сумі 4303,52 грн. (чотири тисячі триста три гривні 52 коп.) компенсувати за рахунок держави.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити два роки з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дій рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Рішення суду після набрання ним законної сили, надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення (ч.1 ст.354, ст.355 ЦПК України).

Суддя:

Присяжні :

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117891864
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —125/1976/23

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні