Рішення
від 26.03.2024 по справі 129/563/24
ГАЙСИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 129/563/24

Провадження по справі № 2-о/129/60/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"26" березня 2024 р. Гайсинський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Швидкого О.В.,

розглянувши без участі сторін в м. Гайсин цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Гайсинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про встановлення факту неправильності запису в акті цивільного стану,

Установив:

09.02.2024 р. ОСОБА_1 звернувся до суду з цією заявою, в якій просить встановити факт неправильності в актовому записі про народження № 39 від 03.10.1966року, складеного Зятківецькою сільською радою Гайсинського району Вінницької області, відомостей про державну реєстрацію його народження, в частині запису його дати народження та внести зміни актового запису про народження № 39 від 03.10.1966р., складеного Зятківецькою сільською радою Гайсинського району Вінницької області, про державну реєстрацію його народження, вказавши: дату народження ІНФОРМАЦІЯ_1 , замість ІНФОРМАЦІЯ_2. Свої вимоги мотивує тим, що він звернувся до Гайсинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області з заявою про внесення змін до актового запису про народження № 39 від 03.10.1966 р., складеного Зятківецькою сільською радою Гайсинського району Вінницької області на ОСОБА_1 , а саме: виправити дату народження дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки це є вірною датою його народження.

Проте, згідно висновку Гайсинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області від 30.01.2024 р. про внесення змін до актового запису цивільного стану йому було відмовлено у внесені змін до актового запису про його народження, оскільки основний документ який підтверджує правильність написання дати народження є актовий запис про народження та оригінал свідоцтва про народження №39 від 03.10.1966р., який ним було втрачено.

У всіх документах які були ним надані заінтересованій особі мають місце розбіжності, а саме дата народження у них не тотожна з датою народження, що вказана в актовому записі про народження, в зв`язку з чим порушуються його права та ускладнює ідентифікацію його особи та належності усіх виданих за життя документів.

Заявник в судове засідання не з`явився, письмово вимоги заяви підтримав, просив їх задовільнити та розглянути справу у його відсутність.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, письмово заявлені вимоги визнали повністю, просили справу розглянути без них .

Відповідно до положень ч.3 ст.211 ЦПК України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності; якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

З урахуванням позицій осіб, які беруть участь у справі та досліджених доказів, суд визнає за необхідне заяву задовольнити повністю з таких міркувань.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Зятківці Гайсинського району Вінницької області (а.с.6).

Як вбачається із витягу 2024/000071127 з реєстру територіальної громади на ОСОБА_1 дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.8).

Згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 , виданого 23.01.2024р., ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Зятківці Гайсинського району Вінницької області (а.с.10).

Згідно з трудовою книжкою серії НОМЕР_2 від 30.08.1984р., виданою на ім`я ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.12).

Згідно із записом у військовому квитку серії НОМЕР_3 від 22.06.1987р. дату народження ОСОБА_1 вказано 16.08.1966р. (а.с.13).

Разом з тим, суд при порівнянні відомостей зазначених у вказаних вище документах дійшов до висновку, що в актовому записі про народження заявника, є неправильності щодо запису його дати народження.

Згідно з ч.2 ст.315 ЦПК України, окрім зазначених в ч.1 цієї статті фактів, що мають юридичне значення, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України від 07.07.1995 року № 12 «Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану», суд розглядає заяви про встановлення неправильності запису в акті громадянського стану у випадках не виправлення органами реєстрації актів громадянського стану помилок, допущених при складанні актового запису та постановляє рішення про неправильність запису в акті громадянського стану, саме в тій частині цього запису, в якій встановлено неправильність, а не запису всього акта громадянського стану, в порядку встановлення неправильності записів у актах громадянського стану до цих актів вносяться зміни щодо прізвища, імені, по батькові, коли були допущені помилки під час реєстрації акта або коли органами - реєстрації актів громадянського стану відмовлено у зміні запису, який провадився відповідно до положень про порядок зміни записів актів громадянського стану (наприклад, при зміні прізвища, імені, по батькові, місця і дати народження; у зв`язку з усиновленням (удочерінням).

Згідно з п.1 Висновків Постанови Пленуму ВАСУ від 29.09.2016 року №12 «Про узагальнення практики вирішення адміністративними судами спорів, які виникають у зв`язку з відмовою органу державної реєстрації актів цивільного стану», при розгляді справ, пов`язаних з відмовою органу державної реєстрації актів цивільного стану адміністративний суд не уповноважений встановлювати достовірність обставин, засвідчених поданими документами, чи іншим способом встановлювати юридичні факти; такі справи належать до цивільної юрисдикції і вирішуються, зокрема, у порядку окремого провадження.

За змістом п.1.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 року за № 55/18793 (із змінами), внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції у випадках, передбачених чинним законодавством.

Відповідно до п.2.13.1. вказаних Правил підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема рішення суду про установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Згідно до п.2.16.7 Правил на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актовому записі цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Такі зміни згідно п.1.7 зазначених вище Правил вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану.

Отже, дослідивши всі надані заявником докази окремо та в їх сукупності, суд вважає встановленим, що при внесенні запису про народження заявника зазначено дату народження ОСОБА_1 як « ІНФОРМАЦІЯ_2 » замість « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Факт неправильності в актовому записі про народження заявника доводиться дослідженими судом сукупністю доказів, а тому заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.319 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

На підставі викладеного та керуючись ст. 254, 263-265, 315, 319 ЦПК України, Постановою Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 року №5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", суд -

Вирішив:

Заяву задовольнити повністю.

Встановити факт неправильності в актовому записі про народження № 39 від 03.10.1966року, складеного Зятківецькою сільською радою Гайсинського району Вінницької області, відомостей про державну реєстрацію народження ОСОБА_1 , в частині запису його дати народження.

Внести зміни в актовому записі про народження № 39 від 03.10.1966року, складеного Зятківецькою сільською радою Гайсинського району Вінницької області, відомостей про державну реєстрацію народження ОСОБА_1 , вказавши: дату народження ІНФОРМАЦІЯ_1 , замість ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів до Вінницького апеляційного суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117891892
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту неправильності запису в акті цивільного стану

Судовий реєстр по справі —129/563/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Швидкий О. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Швидкий О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні