Ухвала
від 05.03.2024 по справі 439/1178/23
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 439/1178/23

Провадження №4-с/439/1/24

У Х В А Л А

І МЕ НЕ М У КР АЇ НИ

05 березня 2024 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

у складі:

головуючого-судді: Петейчука Б.М.,

за участі: секретаря

судового засідання: Ковальчук Н.І.,

стягувач: ОСОБА_1 ,

боржник: ОСОБА_2 ,

державний виконавець: Клюшник Євгеній Миколайович,

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу боржника: ОСОБА_2 на дії державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції: Клюшника Євгенія Миколайовича у виконавчому провадженні з примусового виконання судового рішення у цивільній справі за заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про видачу судового наказу про стягнення аліментів,

в с т а н о в и в :

26 лютого 2024 року на адресу Бродівського районного суду Львівської області надійшла скарга боржника: ОСОБА_2 на дії державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції: Клюшника Євгенія Миколайовича, в яких боржник просив суд визнати неправомірною та скасувати постанову старшого державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції: Клюшника Євгенія Миколайовича, яка винесена 15 січня 2024 року, про встановлення громадянину: ОСОБА_2 , який є боржником у виконавчому провадженні за номером: 72454460 від 08 серпня 2023 року, тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами

Необхідність задоволенняскарги боржникмотивує тим,що судовимрішенням:судовим наказомБродівського районногосуду Львівськоїобласті від30червня 2023року вцивільній справіза заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_2 провидачу судовогонаказу простягнення аліментів(єдинийунікальний номерсправи:439/1178/23),зокрема ухвалено: стягувати з боржника на користь стягувача, аліменти на утримання двох неповнолітніх дітей сторін у розмірі однієї третини заробітку (доходу) боржника, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи із 27 червня 2023 року, і до досягнення кожною дитиною повноліття.

Боржник вказує, що 08 серпня 2023 року, враховуючи заяву стягувача: ОСОБА_3 від 26 липня 2023 року, старшим державним виконавцем Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Клюшником Євгенієм Миколайовичем відкрито виконавче провадження за номером: 72454460 із примусового виконання судового рішення: судового наказу Бродівського районного суду Львівської області від 30 червня 2023 року в цивільній справі за заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про видачу судового наказу про стягнення аліментів (єдиний унікальний номер справи: 439/1178/ 23).

Боржник зазначає, що в подальшому, а саме: 15 січня 2024 року постановою старшого державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції: Клюшника Євгенія Миколайовича встановлено громадянину: ОСОБА_2 , який є боржником у виконавчому провадженні за номером: 72454460 від 08 серпня 2023 року, тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами.

Боржник мотивує, що він проходить військову службу за призовом під час мобілізації як особа офіцерського складу. Відтак, накладення на останнього тимчасового обмеження у праві користування транспортними засобами прямо суперечить вимога Закону України «Про виконавче провадження». Саме тому, такі дії державного виконавця є неправомірними та такими, що підлягають скасуванню.

Боржник: ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив. Однак належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду скарги.

Стягувач: ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила. Однак належним чином повідомлялася про дату, час та місце розгляду справи.

Державний виконавець: старший державний виконавець Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції: Клюшник Євгеній Миколайович у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив. Однак належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи.

Зважаючи на неявку учасників справи, суд вирішив розглянути скаргу без участі боржника, стягувача та державного виконавця, що відповідає вимогам частини 2 статті 450 Цивільного процесуального кодексу України.

За нормативними правилами статті 247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь в справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши зміст скарги, всебічно та повно дослідивши обставини справи на основі допустимих, достатніх, достовірних та належних доказів, суд приходить до переконання щодо відсутності підстав для задоволення скарги із огляду на наступне.

Доказами по справі встановлено, що за судовим рішенням: судовим наказом Бродівського районного суду Львівської області від 30 червня 2023 року в цивільній справі за заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про видачу судового наказу про стягнення аліментів (єдиний унікальний номер справи: 439/1178/ 23), зокрема ухвалено: стягувати зі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , на користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , аліменти на утримання неповнолітніх дітей, а саме: дочки: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та дочки: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у розмірі однієї третини його заробітку (доходу), але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи із 27 червня 2023 року, і до досягнення кожною дитиною повноліття (а.с. 29).

08 серпня 2023 року, враховуючи заяву стягувача: ОСОБА_3 від 26 липня 2023 року, старшим державним виконавцем Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Клюшником Євгенієм Миколайовичем відкрито виконавче провадження за номером: 72454460 із примусового виконання судового рішення: судового наказу Бродівського районного суду Львівської області від 30 червня 2023 року в цивільній справі за заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про видачу судового наказу про стягнення аліментів (єдиний унікальний номер справи: 439/1178/ 23), що підтверджується копією заяви стягувача про відкриття провадження у справі; інформаційною довідкою про виконавче провадження; копією постанови державного виконавця про відкриття виконавчого провадження (а.с. 22-25, 31).

Постановою старшого державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Клюшника Євгенія Миколайовича від 15 січня 2024 року встановлено громадянину: ОСОБА_2 , який є боржником у виконавчому провадженні за номером: 72454460 від 08 серпня 2023 року, тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами, що підтверджується копією відповідної постанови (а.с. 28).

Боржник: ОСОБА_2 проходить військову службу за призовом під час мобілізації як особа офіцерського складу, що підтверджується посвідченням офіцера серії НОМЕР_1 за номером: НОМЕР_2 (а.с. 26-27).

Боржнику: ОСОБА_2 14 лютого 2024 року стало відомо про наявність оскаржуваної постанови державного виконавця, що підтверджується копією заяви про ознайомлення з виконавчим провадженням (а.с. 30).

Постановою державного виконавця: начальника Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Міщаніна Олександра Володимировича від 04 березня 2024 року, у виконавчому провадженні за номером: 72454460 від 08 серпня 2023 року, постановлено: скасувати постанову старшого державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Клюшника Євгенія Миколайовича від 15 січня 2024 року, якою встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами боржнику: ОСОБА_2 (а.с. 45).

За нормативними правилами статті 447 Цивільного процесуального кодексу України, сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи.

Нормою частини 1 статті 449 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що скаргу може бути подано до суду:

-у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права або свободи;

-у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій.

За імперативним змістом пункту 3 частини 10 статті 71 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що тимчасове обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами не може бути застосовано, зокрема в разі проходження боржником строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Якщо оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність були прийняті або вчинені відповідно до закону, в межах повноважень державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця і право заявника не було порушено, суд постановляє ухвалу про відмову в задоволенні скарги (частина 3 статті 451 Цивільного процесуального кодексу України).

Із доказів у справі вбачається, що ОСОБА_2 є боржником за виконавчим провадженням за номером: 72454460 із примусового виконання судового рішення: судового наказу Бродівського районного суду Львівської області від 30 червня 2023 року в цивільній справі за заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про видачу судового наказу про стягнення аліментів (єдиний унікальний номер справи: 439/1178/ 23).

При цьому, боржник: ОСОБА_2 проходить військову службу за призовом під час мобілізації як особа офіцерського складу.

Водночас, постановою старшого державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Клюшника Євгенія Миколайовича від 15 січня 2024 року встановлено громадянину: ОСОБА_2 , який є боржником у виконавчому провадженні за номером: 72454460 від 08 серпня 2023 року, тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами, що підтверджується копією відповідної постанови.

Така постанова державного виконавця прямо суперечила вимогам пункту 3 частини 10 статті 71 Закону України «Про виконавче провадження», а, відтак, поставною начальника Київського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Міщаніна Олександра Володимировича від 04 березня 2024 року була скасована у зв`язку із невідповідністю прямим вимогам Закону України «Про виконавче провадження».

За таких обставин, станом на момент розгляду скарги боржника: ОСОБА_2 , будь-яке право ОСОБА_2 не було порушене. Тому суд вважає, що у задоволенні скарги необхідно відмовити.

Керуючись статтями 126, 127, 353, 354, 447, 449 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

у х в а л и в :

У задоволенніскарги боржника: ОСОБА_2 надії державноговиконавця Київськоговідділу державноївиконавчої службиу містіПолтаві Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції:Клюшника ЄвгеніяМиколайовича увиконавчому провадженніз примусовоговиконання судовогорішення уцивільній справіза заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_2 провидачу судовогонаказу простягнення аліментів, відмовити.

Ухвала суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення та підписання суддею.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Б.М. Петейчук

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117892894
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —439/1178/23

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Судовий наказ від 29.06.2023

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні