Рішення
від 26.03.2024 по справі 577/974/24
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/974/24

Провадження № 2/577/475/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року Конотопський міськрайонний суд Сумської області

в складі:

головуючого судді Буток Т.А.

при секретарі Кузнєцовій О.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Конотоп цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дубов`язівської селищної ради Конотопського району Сумської області, третя особа: приватний нотаріус Конотопського районного нотаріального округу Засорін Артем Ігорович про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаним позовом та просить визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Ромни Сумської області, терміном два місяці з дня набрання рішенням законної сили. Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Ромни Сумської області померла ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина на спадкове майно належне померлій. У лютому 2024 року їй стало відомо, що за життя померла залишила на її ім`я два заповіти. Після отримання цієї інформації вона звернулася до приватного нотаріуса Конотопського районного нотаріального округу Засоріна А.І. щодо оформлення спадщини, про те нотаріус, оглянувши документи повідомив, що вона пропустила встановлений шестимісячний строк для прийняття спадщини. Вважає, що строк для прийняття спадщини вона пропустила з поважних причин, оскільки не знала про існування заповіту на її ім`я. У зв`язку з викладеними обставинами вимушена звернутися до суду з позовом.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилася, надала заяву, в якій просить розглядати справу без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити (а.с. 19).

Відповідач Дубов`язівська селищна рада Конотопського району Сумської області в судове засідання не з`явилася, надала заяву, в якій просить розгляд справи проводити без участі представника, позовні вимоги визнає в повному обсязі (а.с. 18).

Третя особа приватний нотаріус Конотопського районного нотаріального округу Засорін А.І. в судове засідання не з`явився, надав заяву, в якій просить розгляд справи проводити без його участі, проти позовних вимог не заперечує (а.с. 14).

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою або застереженням. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Ч. 1 ст. 1269 ЦК України передбачає, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживає постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно з ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 05.06.1996 року Конотопським РВ УМВС України в Сумській в Сумській області, ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Чернеча Слобода Буринського району Сумської області (а.с. 5).

З копії свідоцтва про смерть НОМЕР_2 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Ромни Сумської області (а.с. 6).

Згідно копії заповітів, посвідчених секретарем виконавчого комітету Тернівської сільської ради Конотопського району № 34 від 29.04.1999 року та № 147 від 03.12.2001 року, вбачається, що ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила наступне розпорядження, що усе майно, яке належить їй, де б воно не було із чого б воно не складалося і взагалі усе те, що буде належати їй на день смерті, і на що вона за законом матиме право, вона заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 8, 9).

Згідно з копії довідки № 20/14-19/2 від 14.02.2024 року наданої Чернечослобідським старостинським округом Дубов`язівської селищної ради Конотопського району Сумської області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Ромни Сумської області, до дня смерті і на день смерті була зареєстрована в АДРЕСА_1 . Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно. Заповіти від імені ОСОБА_2 посвідчувалися Тернівською сільською радою Конотопського району Сумської області за реєстровим № 34 від 29.04.1999 року та № 147 від 03.12.2001 року. Спадкоємцем за заповітами є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка проживає в с. Тернівка Конотопського району Сумської області. Відомості про прийняття спадщини відсутні. Інших відомостей про спадкоємців Чернечослобідський старостинський округ не має (а.с. 7).

З роз`яснення приватного нотаріуса Конотопського районного нотаріального округу Засоріна А.І. № 165/01-16 від 19.02.2024 року вбачається, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємцем пропущений строк для прийняття спадщини з поважних причин, то спадкоємцю необхідно звернутися до суду для визначення йому судом додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини. Виходячи з вищевикладеного, для визначення судом додаткового строку, достатнього для подання позивачем заяви про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_2 , необхідно вирішити зазначене питання в судовому порядку (а.с. 3).

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Враховуючи вищевикладені обставини, а також те, що відповідач позовні вимоги визнає в повному обсязі, суд вважає поважною причину пропуску строку для прийняття ОСОБА_1 спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Ромни Сумської області ОСОБА_2 , а тому необхідно визначити позивачу додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини терміном два місяці.

Керуючись ст. 1233, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. ст. 12, 76-78, 81, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 в м. Ромни Сумської області, терміном два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 .

Відповідач: Дубов`язівська селищна рада Конотопського району Сумської області, смт. Дубов`язівка Конотопського району Сумської області, вул. В.Глуховця, 8, код ЄДРПОУ 41840809.

Третя особа: Приватний нотаріус Конотопського районного нотаріального округу Засорін Артем Ігорович, м. Конотоп Сумської області, вул. Усп.-Троїцька, 37А/Амосова Миколи, 4.

Суддя Буток Т. А.

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117893505
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —577/974/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Буток Т. А.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Буток Т. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Буток Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні