Ухвала
від 25.03.2024 по справі 766/2329/24
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/2329/24

н/п 2-о/766/327/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про призначення судово-психіатричної експертизи

25.03.2024 року Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючої судді Шестакової Я.В.

за участю присяжних Шевченко С.М.

ОСОБА_1

за участю секретаря Капінус О.О.

заявника ОСОБА_2

представника заявника адвоката Мокіної І.В.

представника ОСОБА_3 адвоката Дубейко С.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Херсон клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи у справі за заявою ОСОБА_2 , особа відносно якої розглядається питання про визнання її недієздатною: ОСОБА_3 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Суворовської районної у м. Херсоні ради про визнання особи недієздатною,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Херсонського міського суду Херсонської області перебуває вищезазначена справа. Заявник просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 його опікуном.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 01.03.2024 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження по даній справі.

Заявник звернувся до суду із клопотанням про призначення судово-психіатричної експертизи, поставивши на вирішення експерту наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічними хворобами, які перешкоджають йому усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

2.Чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи просив доручити експертам Херсонської філії судових експерт експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (м. Херсон, с.Степанівка, вул. Д.Говарда, 65).

Заявник та його представник в судове засідання з`явилися, заявлені вимоги підтримали, просили задовольнити, також просили призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Заявник допитаний у якості свідка, повідомив, що з 2011 року ОСОБА_3 паралізований, не здатний обслуговувати сам себе взагалі.

Представник особи, відносно якої розглядається питання про визнання її недієздатною: ОСОБА_3 у судове засідання з`явився, не заперечував щодо призначення експертизи.

Представник органу опіки та піклування Суворовської районної у м. Херсоні ради в судове засідання не з`явився, надіслав клопотання про розгляд справи без його участі.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.1ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно дост.21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

За ч. 1ст. 105 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим у разі з`явлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно з ч. 4 ст.103 ЦПК України, питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

З огляду на наявність в матеріалах справи достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд визнає обґрунтованим заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи та таким, що підлягає задоволенню.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст ст.103,252,258,259-261,298,354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у цивільний справі за заявою ОСОБА_2 , особа відносно якої розглядається питання про визнання її недієздатною: ОСОБА_3 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Суворовської районної у м. Херсоні ради про визнання особи недієздатною судово-психіатричну експертизу, поставивши на вирішення експерта наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічними хворобами, які перешкоджають йому усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

2.Чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити Херсонської філії судових експерт експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (м. Херсон, с.Степанівка, вул. Д.Говарда, 65), направивши копію даної ухвали.

Попередити експерта, який буде проводити експертизу про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК Україниза завідомо неправдиві висновки.

Зобов`язати заявника надати експертам Херсонської філії судових експерт експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» амбулаторну карту ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Роз`яснити сторонам наслідки ухилення від участі в експертизі, передбаченіст.109 ЦПК України- у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Херсонського апеляційного суду протягом 15-ти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 25.03.2024 року

Суддя Я.В. Шестакова

Присяжні С.М. Шевченко

А.В. Таран

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117893764
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —766/2329/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні