Рішення
від 26.03.2024 по справі 168/201/24
СТАРОВИЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 168/201/24

Провадження № 2/168/123/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року сел. Стара Вижівка

Старовижівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого-судді Малюти А.В.,

секретаря судових засідань Сулеви Н.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 доСереховичівської сільської ради Ковельського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

учасники справи в судове засідання не з`явилися,

В СТ АН ОВ ИВ:

Стислий виклад позиції позивача та відповідача

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача, в якому просила визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2

Позов мотивований тим, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла рідна сестра позивачки ОСОБА_2 . При житті ОСОБА_2 склала заповіт на усе своє майно в користь позивачки. Проте позивачка у встановлений законом строк із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса не звернулася. Оскільки про наявність заповіту дізналася лише в січні 2023 року. Тому просила суд визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини - два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили. Судові витрати залишила за собою.

Відповідач відзиву на позов не подав.

Заяви (клопотання) учасників справи.

В позовній заяві позивачка ОСОБА_1 просила розгляд справи провести у її відсутності.

Від Сереховичівської сільської ради до суду надійшла заява про розгляд справи у відсутності їхнього представника. Проти позову не заперечили.

Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду 28 лютого 2024 року відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд у порядку загального позовного провадження. Запропоновано відповідачці надати відзив на позовну заяву.

Відповідач подав до суду заяву про визнання позовних вимог. Дана обставини, в силу вимог статті 206 ЦПК України, серед інших, є підставою для задоволення позову, оскільки визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

Відповідно до частин 3, 4 статті 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Враховуючи, що особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з`явились, суд розглядає справу в порядку, встановленому частиною 2статті 247 ЦПК Українибез фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Фактичні обставини встановлені Судом.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 . Поховання ОСОБА_2 здійснила позивачка ОСОБА_1 .

При житті 30 січня 2006 року ОСОБА_2 склала заповіт на усе своє майно в користь своєї рідної сестри позивачки ОСОБА_1 .

В січні 2023 року позивачка у будинку спадкодавиці знайшла заповіт, про наявність якого вона не знала.

З метою оформленні права власності на спадкове майно позивачка звернулася до нотаріуса. Проте нотаріусом позивачці було відмовлено в зв`язку із пропуском строку для подання заяви.

Позивач не скористалася своїм правом на спадкування за заповітом.

Чоловік спадкодавиці ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Дітей у подружжя не було. Що підтверджується матеріалами справи.

Доказів про існування інших спадкоємців за заповітом, за законом, чи таких, що мають право на обов`язкову частку, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 судом не встановлено.

Із листа Старовижівської державної нотаріальної контори встановлено, що спадкова справа до майна померлої ОСОБА_2 станом на 28 лютого 2024 року відсутня .

Оцінка Суду

Відповідно до статті 6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Частиною першою статті 15ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до частини першої статті 16ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Вказаний спір регулюється положеннями глави 84 та 85 Книги шостої (Спадкове право)Цивільного кодексу України.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Як вбачається із матеріалів справи, позивачка постійно не проживала зі спадкодавицею, тому зобов`язана була у шестимісячний строк після її смерті, подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до частини третьої статті 1272ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Суд вважає, що позивачка з поважних причин не встигла вчасно, тобто в шестимісячний строк після відкриття спадщини, звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 ,оскільки про наявність заповіту дізналася лише в січні 2023 року. На думку суду, в даному випадку позивачці можливо надати додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Розподіл судових витрат.

Відповідно до частини першоїстатті 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи клопотання представника позивача, витрати по сплаті судового збору слід залишити за позивачем.

Керуючись статтями 1220, 1223, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України,

статтями 200, 206, 247, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України,

суд

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 доСереховичівськоїсільської радиКовельського районуВолинської областіпро визначеннядодаткового строкудля поданнязаяви проприйняття спадщини- задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 - 2 (два) місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Судові витрати залишити за позивачкою ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повне рішення ухвалене та надруковане, перебуваючи в нарадчій кімнаті 26 березня 2024 року, в єдиному екземплярі.

Ім`я (найменування) сторін :

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 адреса проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий 30.12.1998 року Ковельським МРВ УМВС України у Волинській області.

Відповідач: Сереховичівська сільська рада Ковельського району Волинської області, юридична адреса: с.Сереховичі, вул.Незалежності,20, Ковельський район, Волинська область. Код ЄДРПОУ 04332940.

Суддя А.В.Малюта

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117896535
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини учасники справи в судове засідання не з`явилися, В СТ АН ОВ ИВ

Судовий реєстр по справі —168/201/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні