Ухвала
від 06.03.2024 по справі 188/2244/23
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/2244/23

Провадження № 2/188/414/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2024 року Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Бурди П.О.,

при секретарі судового засідання Бібіковій В.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт Петропавлівка клопотання відповідача про призначення експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на матір на період догляду за дитиною та зустрічного позову ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_3 ,

В С Т А Н О В И В:

17.11.2023 до Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі позивач) до ОСОБА_2 (далі відповідач) про стягнення аліментів на матір на період догляду за дитиною.

11.12.2023 ухвалою Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області у справі було відкрито спрощене позовне провадження і справу призначено до судового розгляду.

16.01.2024 відповідачем подано зустрічний позов до ОСОБА_1 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини.

Ухвалою Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області від 17 січня 2024 року прийнято зустрічний позов ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини та об`єднано його в одне провадження із первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання матері на період догляду за дитиною.

Ухвалою Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області від 07 лютого 2024 року суд постановив здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження і призначив у справі підготовче засідання.

До зустрічного позову відповідач додав письмове клопотання про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи шляхом аналізу ДНК, в обґрунтування якого зазначив, що предметом доказування у справі є наявність кровного споріднення між відповідачем та неповнолітньою дитиною, для з`ясування обставин у справі необхідні спеціальні знання в області генетики, тому у справі слід призначити судову генетичну експертизу.

У підготовчому засіданні 06.03.2024 представник відповідача клопотання про призначення експертизи підтримала.

Позивач проти клопотання не заперечувала, пояснила, що у неї немає сумнівів що відповідач є батьком її дитини і вона раніше пропонувала відповідачу зробити таку експертизу ще до звернення його до суду.

Відповідач в підготовче засідання не з`явився.

Вивчивши клопотання відповідача і матеріали цивільної справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з такого.

За приписами ст. 76 Цивільного процесуального кодексу (далі ЦПК) України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються, зокрема, висновками експертів.

Відповідно до вимог частини 1 статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно зі статтею 133 ЦПК України особи, які беруть участь у справі і вважають, що подання потрібних доказів є неможливим або у них є складнощі в поданні цих доказів, мають право заявити клопотання про забезпечення цих доказів.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів.

Відповідно до частини 1 статті 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно із п. 1.8 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 8 жовтня 1998 року № 53/5 підставою для проведення експертиз відповідно до чинного законодавства є процесуальний документ (постанова, ухвала) про призначення експертизи, складений уповноваженою на те особою (органом), або письмове звернення потерпілого чи сторони захисту кримінального провадження (далі - документ про призначення експертизи (залучення експерта)), у якому обов`язково зазначаються реквізити, перелік питань, поставлених експерту, а також об`єкти, що підлягають дослідженню.

Враховуючи, що для з`ясування походження дитини, яку народила позивач, від відповідача, що має значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання і призначити судову молекулярно-генетичну експертизу.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно з п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 76, 81, 103, 104, 108, 252, 253, 260, 261, 353, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Задовольнити клопотання відповідача.

Призначити судову молекулярно-генетичну експертизу шляхом аналізу ДНК.

Проведення експертизи доручити Комунальному закладу «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради» код ЄДРПОУ 01985239, місцезнаходження: 49005, м. Дніпро, площа Соборна, 14.

На вирішення експертизи поставити питання:

Чи є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , біологічним батьком дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ?

Для дослідження експертам надати матеріали цивільної справи №188/2244/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на матір на період догляду за дитиною та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Зобов`язати позивача ОСОБА_1 разом із дитиною ОСОБА_4 та відповідача ОСОБА_2 з`явитись у визначений експертом день та час до вказаного експертом місця для відібрання біологічних зразків і проведення експертизи.

Зобов`язати відповідача ОСОБА_2 забезпечити доставку транспортом позивача ОСОБА_1 (за її згодою) разом із дитиною ОСОБА_4 у визначений експертом день та час до вказаного експертом місця для відібрання біологічних зразків і проведення експертизи та назад до місця проживання (перебування) позивача.

Оплату проведення експертизи покласти на відповідача ОСОБА_2 .

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя П. О. Бурда

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117897300
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини,

Судовий реєстр по справі —188/2244/23

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Місюра К. В.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Місюра К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні