Рішення
від 25.03.2024 по справі 278/670/24
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 278/670/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 березня 2024 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді Євгена Татуйка, за участю секретаря Дарії Кравчук, розглянув цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до Служби у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області про встановлення батьківства, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду із зазначеним позовом згідно якого просив суд ухвалити рішення щодо визнання його батьком малолітньої дитини.

У обґрунтування заявленого вказав, що з 2004 року без оформлення шлюбу перебував у фактичних сімейних відносинах з ОСОБА_2 . У серпні ІНФОРМАЦІЯ_1 у ОСОБА_2 народився син - ОСОБА_3 . Проте, з невідомих причин не повідомила орган реєстрації, що батьком є позивач, а тому у відповідному свідоцтві про народження записано ОСОБА_4 , хоча насправді такого не існує. Водночас, позивач вважає, що він є батьком ОСОБА_3 і тому звернувся до суду із зазначеним позовом.

У судове засідання учасники справи не з`явились, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином. Разом з тим, від позивача та представника відповідача до суду надійшли заяви про розгляд справи без їх участі. Позивач заявлені вимоги підтримали у повному обсязі. Представника відповідача визнає позов в повному обсязі.

Враховуючи наведене, судом ухвалено здійснювати розгляд справи у відсутність учасників та, відповідно, без фіксації його перебігу, що відповідає приписам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідив матеріали справи судом встановлено наступні фактичні обставини та відповідно ним правовідносини.

Позивач є громадянином України, має зареєстроване місце проживання, отримував код платника податків та сплатив судовий збір.

ІНФОРМАЦІЯ_1 народився ОСОБА_3 . Відповідно до свідоцтва про народження дитини його батьком є ОСОБА_4 , а матір`ю - ОСОБА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Головенка Житомирського району Житомирської області померла ОСОБА_2 у віці 39 років.

Відповідно до довідки Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області №100 від 14 березня 2024 року, ОСОБА_1 проживає без реєстрації разом з неповнолітніми дітьми ОСОБА_3 та ОСОБА_5 .

Згідно довідки-характеристики Головенського старостинського округу Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області №101 від 14 березня 2024 року, ОСОБА_1 характеризується позитивно, заяв громадян на негативну поведінку до старостату не надходило.

Аналізом ДНК на батьківство № 1184 від 17 листопада 2023 року встановлено що ймовірність батьківства ОСОБА_1 відносно ОСОБА_3 становить 99,999999%.

Нормами законодавства вказані правовідносини врегульовано наступним чином.

Відповідно до ст. 125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини, за рішенням суду.

Згідно ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 СК України, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

У постанові від 16 травня 2018 року у цивільній справі № 591/6441/14-ц, (провадження № 61-6030св18) Верховний суд висловив позицію, відповідно до якої, для встановлення батьківства правове значення мають фактичні дані, які підтверджують спільне проживання матері і батька дитини, ведення ними спільного господарства до народження дитини або спільне її виховання чи утримання, а також докази, що підтверджують визнання особою батьківства.

Пунктом 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" визначено, що справи про визнання батьківства суд розглядає у позовному провадженні, у таких справах позови осіб, зазначених у ч. 3 ст. 128 СК приймаються до судового розгляду, якщо, зокрема дитина народжена матір`ю, яка не перебуває у шлюбі, немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду і запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень учинено за прізвищем матері, а ім`я та по батькові дитини записано за вказівкою матері ч. 1 ст. 135 СК України.

Пунктом 9 вказаної постанови визначено, що питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них.

Проаналізувавши фактичні обставини справи та норми законодавства, якими врегульовані дані правовідносини, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову з огляду на наступне.

Суд вважає, досліджені та зазначені раніше докази достатнім чином підтверджують батьківство позивача щодо ОСОБА_3 . Так, наданий на розгляд суду висновок ДНК дослідження підтверджує заявлені вимоги.

Приймаючи рішення у даному обсязі суд вирішує стягнути з відповідача на користь позивача понесені останньою та документально підтверджені судові витрати. Дані правовідносини врегульовані положеннями ст. 141 ЦПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визнати громадянина України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Житомир, фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , код платника податків НОМЕР_1 ) батьком ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ).

Внести зміни до актового запису за № 2308 від 7 вересня 2010 року, що складений Відділом реєстрації актів цивільного стану Житомирського міського управління юстиції про народження ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) у якому батьком дитини записати громадянина України ОСОБА_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 25 березня 2024 року.

Суддя Євген Татуйко

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117897742
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —278/670/24

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні