Постанова
від 12.10.2010 по справі б38/231-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

в порядку ст. 51 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності

боржника або визнання його банкрутом"

12.10.10р. Справа № Б38/231-10

Суддя господарського суд у Дніпропетровської області Бондарєв Е.М.

при секретарі судового за сідання Кузьменко Ю.Ю.

за участю представників ст орін:

від боржника - Фуркаленк о Є. Л. - представник за довірен істю №2 від 27.09.2010 р.

розглянувши справу

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Сатурн-Трейд", м. Дніпропетро вськ

до боржника товариства з обмеженою відповідальніст ю "Сатурн-Трейд", м. Дніпропетр овськ, Ленінський район, вул. Б удьонного, 2А, кімн. 32

про визнання банкрутом

СУТЬ СПРАВИ:

Провадження у справі про банкрутство товариства з об меженою відповідальністю "Са турн-Трейд", м. Дніпропетровсь к, Ленінський район, вул. Будьо нного, 2А, кімн. 32 (далі - боржник) порушено 30.09.10 р. за заявою голов и ліквідаційної комісії борж ника відповідно до процедури , передбаченої статтею 51 Закон у України “Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом” (далі - Закон).

Підставою для звернення д о суду із заявою про порушенн я провадження у справі вказа но те, що на загальних зборах у часників підприємства прийн ято рішення про припинення п ідприємницької діяльності ш ляхом ліквідації.

Вивчивши матеріали справи , заслухавши пояснення предс тавника боржника, господарс ький суд встановив наступне.

Боржник діє у формі товарис тва з обмеженою відповідальн істю. 01.06.10р. на загальних зборах було прийнято рішення лікві дувати підприємство боржник а та призначено голову лікві даційної комісії. Державного реєстратора було повідомлен о про зазначене рішення з мет ою проведення реєстраційної дії.

Відповідно до вимог ст.105 Цив ільного кодексу України в бю летені державної реєстрації №151 (11) від 11.06.2010 р. було опубл іковано оголошення про лікві дацію товариства з обмеженою відповідальністю "Сатурн-Тр ейд", м.Дніпропетровськ.

Головою ліквідаційної ком ісії встановлено, що кредито рська заборгованість склада є 339,0 тис. грн., дебіторська заборгованість відсутня, ма теріальні та нематеріальні а ктиви складають - 1,0 тис. грн., гр ошові кошти та еквіваленти в національній валюті - 0,00 грн., з аборгованість по відшкодува нню шкоди, заподіяної життю т а здоров`ю, виплати заробітно ї плати та вихідної допомоги працівникам боржника, випла ти авторської винагороди від сутня; заборгованість зі стр ахових внесків на загальнооб ов`язкове державне пенсійне страхування по податках і зб орах відсутня.

Враховуючи викладене, с удом може бути зроблено висн овок, що вартості майна боржн ика недостатньо для задоволе ння вимог кредиторів.

Відповідно до ст. 51 Закону Ук раїни “Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом”, якщо вартості майна боржника - ю ридичної особи, щодо якого пр ийнято рішення про ліквідаці ю, недостатньо для задоволен ня вимог кредиторів, така юри дична особа ліквідується в п орядку, передбаченому цим За коном. За результатами розгл яду заяви про порушення спра ви про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатнь о для задоволення вимог кред иторів, господарський суд ви знає боржника, який ліквідує ться, банкрутом, відкриває лі квідаційну процедур, признач ає ліквідатора. Обов' язки л іквідатора можуть бути покла дені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незале жно від наявності в нього ліц ензії.

Враховуючи викладене, госп одарський суд прийшов до вис новку про необхідність визна ння боржника банкрутом, відк риття ліквідаційної процеду ри строком на 1 рік, з покладан ням обов' язків ліквідатора на голову ліквідаційної ком ісії Лелеко Юрія Олексійович а (АДРЕСА_1) призначений на зборах учасників від 01.06.10 р.

Згідно до ст. 23 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” з дня прийняття господарським судом постанови про визнанн я боржника банкрутом і відкр иття ліквідаційної процедур и: підприємницька діяльність банкрута завершується закі нченням технологічного цикл у з виготовлення продукції у разі можливості її продажу; с трок виконання всіх грошов их зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати стр ахових внесків на загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування та інші види заг альнообов'язкового державно го соціального страхуван ня, податків і зборів (обо в'язкових платежів) вважаєт ься таким, що настав; припин яється нарахування неустойк и (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборговано сті банкрута; відомості про ф інансове становище банкрут а перестають бути конфіденці йними чи становити комерційн у таємницю; укладення угод, п ов'язаних з відчуженням майн а банкрута чи передачею йог о майна третім особам, допу скається в порядку, передба ченому цим розділом; скасову ється арешт, накладений на ма йно боржника, визнаного банк рутом, чи інші обмеження що до розпорядження майном так ого боржника. Накладення но вих арештів або інших обме жень щодо розпорядження май ном банкрута не допускається ; вимоги за зобов'язаннями бо ржника, визнаного банкрутом , що виникли під час провед ення процедур банкрутства , можуть пред'являтися тільк и в межах ліквідаційної проц едури; виконання зобов'язань боржника, визнаного бан крутом, здійснюється у випад ках і порядку, передбаченому цим розділом.

З дня прийняття госпо дарським судом постанови про визнання боржника банкрут ом і відкриття ліквідаці йної процедури припиняютьс я повноваження органів упр авління банкрута щодо управ ління банкрутом та розпоряд ження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, кер івник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутс твом підприємства, про що роб иться запис у його трудовій к нижці, а також припиняються повноваження власника (вла сників) майна банкрута, якщо ц ього не було зроблено раніше .

Опублікування відомо стей про визнання боржника б анкрутом і відкриття ліквід аційної процедури здійснює ться ліквідатором у офіційн их друкованих органах за р ахунок банкрута у п'ятиденни й строк з дня прийняття поста нови про визнання боржника б анкрутом.

Не дозволяється опуб лікування або розголошення і ншим чином відомостей про в изнання боржника банкрутом до дня прийняття господарс ьким судом постанови про в изнання боржника банкрутом.

Відомості про визн ання боржника банкрутом і пр о відкриття ліквідаційної п роцедури повинні містити: на йменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрут ом; найменування господар ського суду, в провадженні якого знаходиться справа пр о банкрутство; дату прийнятт я господарським судом пост анови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквід аційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідацій ну комісію).

Порядок пред' явлення ви мог кредиторів, виявлення ма йна банкрута, його реалізаці ї і задоволення вимог кредит орів визначений ст.ст.26, 29, 30, 31 Зак ону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ”, які не передбачають можлив ості звернення стягнення на майно боржника та задоволенн я вимог кредиторів поза межа ми провадження у справі про б анкрутство, у тому числі в пор ядку, встановленому Законами України “Про заставу”, “Про і потеку”, “Про задоволення ви мог кредиторів та реєстрацію обтяжень”.

Ліквідатор з дня с вого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно борж ника, вживає заходів по забез печенню його збереження; в иконує функції з управлінн я та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентар изацію та оцінку майна бан крута згідно з законодавство м; аналізує фінансове станов ище банкрута; виконує повнов аження керівника (органів уп равління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та фор мує ліквідаційну масу; пред'я вляє до третіх осіб вимоги що до повернення дебіторської з аборгованості банкруту; має право отримувати кредит дл я виплати вихідної допомоги працівникам, що звільняютьс я внаслідок ліквідації банкр ута, який відшкодовується в п ершу чергу згідно зі статтею 31 цього Закону за рахунок кош тів, одержаних від продажу ма йна банкрута; з дня визнання б оржника банкрутом та відкрит тя ліквідаційної процедури повідомляє працівників ба нкрута про звільнення та зд ійснює його відповідно до з аконодавства України про п рацю. Виплата вихідної доп омоги звільненим працівни кам банкрута провадиться лі квідатором у першу чергу з а рахунок коштів, одержани х від продажу майна банкрута або отриманого для цієї мети кредиту; заявляє в установ леному порядку заперечення п о заявлених до боржника вимо гах поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у спра ві про банкрутство, і є неоп лаченими; з підстав, передбач ених частиною десятою статт і 17 цього Закону, подає до гос подарського суду заяви про в изнання недійсними угод бор жника; вживає заходів, спр ямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрут а, що знаходиться у третіх осі б; передає у встановленому п орядку на зберігання докум енти банкрута, які відповід но до нормативно-правових документів підлягають обов 'язковому зберіганню; реаліз ує майно банкрута для задово лення вимог, включених до реє стру вимог кредиторів, у поря дку, передбаченому цим Закон ом; повідомляє про своє призн ачення державний орган з п итань банкрутства в десяти денний строк з дня прийнят тя рішення господарським с удом та надає державному органу з питань банкрутств а інформацію для ведення єдиної бази даних щодо підп риємств-банкрутів; здійснює інші повноваження, передбаче ні цим Законом.

Протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення лікві датора відповідні посадов і особи банкрута зобов'яз ані передати бухгалтерську та іншу документацію банкру та, печатки і штампи, матері альні та інші цінності банкр ута ліквідатору. У разі ухиле ння від виконання зазначени х обов'язків відповідні пос адові особи банкрута несуть відповідальність відповідн о до законів України. З дня пр изначення ліквідатора до н ього переходять права керів ника (органів управління) юри дичної особи - банкрута. Лікві датор (арбітражний керуючи й) має право замовити виго товлення дубліката печатки т а штампів у разі їх втрати.

Дії ліквідатора (лі квідаційної комісії) можуть бути оскаржені до господа рського суду власником май на (органом, уповноваженим уп равляти майном) банкрута; осо бою, яка відповідає за зобов' язаннями банкрута; кожним кр едитором окремо або комітето м кредиторів; особою, яка, по силаючись на свої права влас ника або іншу підставу, пере дбачену законом чи догово ром, оспорює правомірність віднесення майнових акти вів або коштів до ліквідац ійної маси.

При здійсненні своїх повноважень ліквідатор ма є право заявити вимоги до т ретіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсид іарну відповідальність за зо бов'язаннями боржника у зв'я зку з доведенням його до банк рутства. Розмір зазначених в имог визначається виходячи з різниці між сумою вимог кр едиторів і ліквідаційною ма сою.

Стягнені суми включа ються в ліквідаційну масу і м ожуть бути використані тільк и для задоволення вимог кре диторів у порядку черговост і, встановленої статтею 31 цьог о Закону.

Відповідно до вимог п .3 ст.51 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом" кредитори мають прав о заявити свої претензії до б оржника, який ліквідується, в місячний строк з дня публік ації оголошення про визнання боржника, який ліквідується , банкрутом.

Відповідно до вимог с т.26 Закону України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом" усі види майнових ак тивів (майно та майнові пра ва) банкрута, які належать й ому на праві власності або повного господарського від ання на дату відкриття лікві даційної процедури та виявле ні в ході ліквідаційної проц едури, включаються до складу ліквідаційної маси, за виня тком об'єктів житлового фонд у, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних заклад ів та об'єктів комунальної і нфраструктури, які в разі ба нкрутства підприємства пере даються в порядку, встано вленому законодавством, до комунальної власності від повідних територіальних гр омад без додаткових умов і фі нансуються в установленому п орядку. Речі, визначені родов ими ознаками, що належать бан круту на праві володіння а бо користування, включають ся до складу ліквідаційної маси. Майно банкрута, що є пре дметом застави, включається до складу ліквідаційної ма си, але використовується виключно для першочергово го задоволення вимог заставо держателя. Індивідуально виз начені речі, що належать ба нкруту на підставі речових прав, крім права власнос ті і повного господарськог о відання, не можуть бути в ключені до складу ліквідац ійної маси.

Оцінка майна банкрут а проводиться відповідно до вимог ст.29 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом".

Після проведення інв ентаризації та оцінка майна банкрута ліквідатор розпочи нає продаж майна банкрута, пе редбаченою ст.30 вищевказаног о закону.

Ліквідатор зобов'язаний ви користовувати при проведенн і ліквідаційної процедури ті льки один рахунок банкрута в банківській установі. Інші р ахунки, виявлені при проведе ні ліквідаційної процедури, підлягають закриттю. Залишки коштів на цих рахунках перер аховуються на основний рахун ок банкрута.

Кошти, які надходят ь при проведенні ліквідац ійної процедури, зараховують ся на основний рахунок боржн ика. З основного рахунку здій снюються виплати кредиторам у порядку, передбаченому ста ттею 31 цього Закону. Продаж м айна банкрута оформляєть ся договорами купівлі-прода жу, які укладаються між лік відатором і покупцем відпов ідно до законів України.

Кошти, одержані від пр одажу майна банкрута, спрямо вуються на задоволення вимог кредиторів, у порядку, встано вленому ст.31 цього Закону.

Після завершення усі х розрахунків з кредиторами, ліквідатор подає до господа рського суду звіт та ліквіда ційний баланс, до якого додаю ться всі документи, пов'язані з ліквідаційною процедурою у справі.

Виходячи із положень статті 11-1 Закону України “Про державну податкову службу в Україні” копію цієї постано ви направити до органу держа вної податкової служби за мі сцезнаходженням банкрута дл я розгляду питання щодо пров едення позапланової перевір ки своєчасності, достовірно сті, повноти нарахування та с плати податків та зборів (обо в' язкових платежів). Матері али за результатами перевірк и направити для долучення до справи про банкрутство.

Керуючись ст.86 Господа рського процесуального коде ксу України, ст. 23-26, 29-31, 51 Закону У країни “Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом”, суд , -

ПОСТАНОВИВ:

Визнати товариство з о бмеженою відповідальністю "С атурн-Трейд" (49600, м.Дніпропетро вськ, Ленінський район, вул. Бу дьонного, 2А, кімн. 32, код ЄДРПОУ 33612553) - банкрутом.

Відкрити ліквідаційну про цедуру у справі строком на 1 рі к, до 12.10.11 р.

Ліквідатором товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Сатурн-Трейд", м.Дніпропетр овськ призначити гол ову ліквідаційної комісії Л елеко Юрія Олексійовича (АД РЕСА_1).

Припинити повноваження ор ганів управління банкрута що до управління банкрутом та р озпорядження його майном, по вноваження власника (власник ів) майна банкрута, покласти н а ліквідатора виконання їх п овноважень.

Зобов' язати ліквідатора у 5-ти денний строк подати д о суду докази опублікування оголошення про банкрутство б оржника в офіційному друкова ному органі.

Ліквідатору Лелеко Ю. О. розглянути претензії до бор жника, які надійдуть в місячн ий строк з дня публікації ого лошення про визнання боржник а, який ліквідується банкрут ом, та повідомити кредиторів про результати розгляду їх в имог.

Зобов' язати ліквідатора невідкладно прийняти до свог о відання майно боржника, вжи вати заходів по забезпеченню його збереження, виконувати функції з управління та розп орядження майном банкрута, з дійснити інвентаризацію та о цінку майна банкрута згідно з законодавством, виконувати повноваження керівника (орг анів управління) банкрута, фо рмувати ліквідаційну масу, р еалізовувати майно банкрута для задоволення вимог креди торів у порядку, передбачено му Законом України “Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом”, здійснювати інші п овноваження, передбачені цим Законом.

Ліквідатору використовува ти при проведенні ліквідацій ної процедури тільки один ра хунок боржника в банківській установі. Інші рахунки боржн ика підлягають закриттю лікв ідатором.

Реалізація майна боржника , звернення на нього стягненн я кредиторами, а також задово лення вимог кредиторів боржн ика відбувається виключно в порядку, визначеному Законом України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом".

Зобов'язати ліквідатора Ле леко Ю. О. строк до 12.10.11 р. по дати на затвердження до госп одарського суду звіт та лікв ідаційний баланс з документа ми, які відбувались при здійс ненні ліквідаційної процеду ри, копії договорів купівлі-п родажу, акти приймання-перед ач і майна, документи, які підт верджують погашення вимог кр едиторів, тощо.

Ліквідатору раз на міс яць надавати господарському суду звіт про свою діяльніс ть, інформацію про фінансов е становище і майно боржника на день відкриття ліквіда ційної процедури та при пров еденні ліквідаційної процед ури, використання коштів бо ржника, а також іншу інформ ацію.

Суддя

Е.М. Бондарєв

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення12.10.2010
Оприлюднено28.10.2010
Номер документу11789780
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б38/231-10

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Постанова від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні