Рішення
від 19.03.2024 по справі 296/3540/23
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/3540/23

2/296/493/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"19" березня 2024 р. м.Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира в складі:

головуючого судді Драча Ю.І.,

за участю секретарів Алексеєнко В.В.

розглянувши y відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Житомирі цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги централізованого опалення

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги централізованого опалення в сумі 88532,96 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що 13.10.2017 між позивачем та відповідачем укладено договір постачання теплової енергії № 2047, згідно якого позивач постачає теплову енергію, а відповідач зобов`язаний сплачувати її вартість у строки і на умовах, що передбачені договором. Однак, через порушення відповідачем п. 3.1 Договору з жовтня 2021 року по січень 2023 року у споживача утворилась заборгованість, яка станом на 01.04.2023 становить 76942,00 грн., Крім цього, відповідачу нараховано 3% річних від суми боргу в сумі 1819,97 та інфляційні витрати в сумі 9770,99 грн.

Ухвалою судді Корольовського районного суду м. Житомира Драча Ю.І. від 01.05.2023 справу прийнято до розгляду і відкрито провадження у справі.

01.11.2023 представником відповідача подано відзив на позовну заяву в якому зазначено, що у приміщеннях відповідача встановлено індивідуальні лічильники обліку теплової енергії, тому нарахування повинні здійснюватися відповідно до їх даних. Щороку після закінчення опалювального сезону складались акти перевірки лічильників теплової енергії систем опалення в присутності представника відповідача та зафіксовані дані показників лічильників, які не відповідають даним поданих представником позивача, оскільки на показниках зафіксована цифра «0» гКал. В приміщеннях за адресами: АДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2 , а за адресою по АДРЕСА_3 зафіксовано 0,368 та 0,068 гКал., тому вважає позов безпідставним та необґрунтованим.

13.09.2023 представником позивача подано заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримує та просить задовольнити.

19.03.2024 представником відповідача подано заяву про розгляд справи за його відсутності. Позовні вимоги заперечують.

Враховуючи, що в матеріалах справи зібрано достатньо доказів про взаємовідносини сторін, суд вважає за можливе провести розгляд справи за відсутності сторін.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Так, судом встановлено, що 13.10.2017 між КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради в особі начальника відділу збуту Сушицького Ю.В. та фізичною особою ОСОБА_1 було укладено договір №2047 на постачання теплової енергії відповідно до умов якого виконавець зобов`язується своєчасно та відповідної якості постачати теплову енергію, а споживач зобов`язується своєчасно проводити її оплату за встановленими тарифами у строки і на умовах, що передбачені договором.

Пунктом 2.1, 2.3 вказаного договору передбачено, що тарифи за теплову енергію на дату укладення договору становлять для другої групи споживачів 1435,21 грн. за одну Гкал. без ПДВ. Плата за надану теплову енергію при наявності засобів обліку справляється за їх показниками згідно пунктами 10-13 Правил надання послуг централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і відведення.

Відповідно до характеристики об`єктів споживача теплової енергії такими є: приміщення магазину АДРЕСА_1 , розрахункове теплове навантаження 0,0029. Нарахування за спожиту теплову енергію проводиться згідно показників індивідуального лічильника обліку ТС (а.с. 6,зворот).

23.10.2018 року між КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради в особі начальника відділу збуту Сушицьким Ю.В. та фізичною особою ОСОБА_1 укладено Додаткову угоду №1 до договору № 2047 від 13.10.2017 на постачання теплової енергії відповідно до якої розділ 2 «Тарифи на теплову енергію» доповнено п. 2.5 (а.с. 9).

01.10.2019 між КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради в особі заступника директора Назарова В.П. та фізичною особою ОСОБА_1 укладено Додаткову угоду №2 до договору № 2047 від 13.10.2017 на постачання теплової енергії, відповідно до якої змінено пункт «Характеристика об`єктів споживача теплової енергії» розділу 2, включивши з 01.08.2019 року в перелік об`єктів приміщення за адресою: АДРЕСА_2 . Розрахункове теплове навантаження 0,0025 (а.с. 10)

01.10.2020 між КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради в особі начальника відділу збуту Сушицького Ю.В. та фізичною особою ОСОБА_1 укладено Додаткову угоду №3 до договору № 2047 від 13.10.2017 на постачання теплової енергії, відповідно до якої змінено пункт «Характеристика об`єктів споживача теплової енергії» розділу 2, включивши з 01.10.2020 року в перелік об`єктів приміщення за адресою: АДРЕСА_4 . Розрахункове теплове навантаження 0,0039 (а.с. 11).

Статтею 322 ЦК України визначено, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно із ст.162 ЖК України плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін.

Зі змісту статті 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належить, зокрема, постачання теплової енергії, постачання гарячої води.

За правилами п.п.3-4 ч.2 ст.6 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавцями комунальних послуг є: з постачання теплової енергії - теплопостачальна організація; 4) послуг з постачання гарячої води - суб`єкт господарювання, який є власником (або володіє і користується на інших законних підставах) теплової, тепловикористальної або теплогенеруючої установки, за допомогою якої виробляє гарячу воду, якщо споживачами не визначено іншого постачальника гарячої води.

Згідно з п.1 ч.1 ст.7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач має право одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів.

Відповідно до положення п.п.1, 5 ч.2 ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом; оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно з ч.1 ст.9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

За правилами ст.12 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

Відповідно до ч.1 ст.13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" договір про надання комунальної послуги укладається між виконавцем відповідної послуги та споживачем або особою, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача, або з управителем багатоквартирного будинку з метою постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку.

Згідно зі ст.525 ЦК України одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 статті 530 ЦК України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За положеннями п.20 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 630, плата за надані послуги вноситься споживачем відповідно до показань засобів обліку води і теплової енергії або затверджених нормативів (норм) споживання на підставі платіжного документа (розрахункової книжки, платіжної квитанції тощо) або відповідно до умов договору на встановлення засобів обліку. Розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим (п. 18 Правил).

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 8 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавець комунальної послуги має право звертатися до суду в разі порушення споживачами умов договору.

Із розрахунку нарахувань і оплати по ФО ОСОБА_1 наданих позивачем за період з жовтня місяця 2021 року по січень місяць 2023 року вбачається, що у відповідача ОСОБА_1 наявна заборгованість на загальну суму 76942,00 грн.

Разом з цим із вказаного розрахунку не вбачається за якою саме із адрес передбачених договором № 2047 від 13.10.2017 да додатковими угодами до нього виникла вказана заборгованість.

Слід також зазначити, що у рахунках на оплату послуг з постачання теплової енергії за 2021 та 2022 роки де споживачем зазначений ОСОБА_1 вказано вартість тарифу за 2021 рік 3877,350 грн., за 2022 рік 5380,610 грн. При цьому у договорі № 2047 від 13.10.2017 передбачено вартість 1435,21 грн., доказів того, що вносились зміни до вказаного Договору суду надано не було.

Разом з цим, відповідачем до матеріалів справи надано Акти перевірки лічильника теплової енергії систем опалення з яких вбачається наступне:

- За адресою по АДРЕСА_2 : Акт від 21.04.2022 показники Е- 0,0 гКал., Акт від 17.10.2022 показники Е- 0,0 гКал, Акт від 17.04.2023 показники Е- 0,002 гКал;

- В офісному приміщенні по АДРЕСА_1 : Акт від 21.04.2022 показники Е- 0,0 гКал., Акт від 07.10.2022 показники Е- 0,0 гКал, Акт від 17.04.2023 показники Е- 0,0 гКал;

- В приміщенні по АДРЕСА_4 : Акт від 21.04.2022 показники №1 Е- 0,368 гКал., № 2 Е 0,068 гКал.; Акт від 07.10.2022 показники №1 Е- 0,368 гКал., № 2 Е 0,068 гКал; Акт від 17.04.2023 показники №1 Е- 0,368 гКал., № 2 Е 0,068 гКал.

Вказані Акти були складені в присутності представників Комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради та споживача ОСОБА_1 .

Таким чином, із вказаних актів вбачається, що відповідачем по справі не здійснювалось споживання послуг, окрім як за адресою: АДРЕСА_2 , де відповідно до Акту вбачається різниця споживання у 0,002 гКал.

Враховуючи викладене, суд не вбачає підстав для задоволення позову, оскільки позивачем не доведено та не підтверджено належними та допустимими доказами наявність у відповідача заборгованості в сумі 76942,00 грн.

Оскільки суд дійшов висновку про відмову в задоволенні позовних вимог, підстав для стягнення 3 % річних, інфляційних та судового збору на користь позивача немає.

Керуюсь ст.12, 19, 43, 49, 81, 133, 141, 247, 263-265 ЦПК України

УХВАЛИВ:

У задоволенні позовної заяви Комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги централізованого опалення - відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: Комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради, адреса місцезнаходження: м. Житомир, вул. Київська, 48, код ЄДРПОУ: 35343771

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Адреса реєстрації: АДРЕСА_5 .

Головуючий суддя Ю. І. Драч

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117897811
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за послуги централізованого опалення

Судовий реєстр по справі —296/3540/23

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні