Ухвала
від 22.03.2024 по справі 357/4065/24
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/4065/24

Провадження № 2-о/357/133/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" березня 2024 р. cуддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області Кошель Б. І. , розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: Володарська селищна рада про встановлення фактів, що мають юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В:

В березні 2024 року заявник звернулася до Білоцерківського міськрайоннного суду Київської області із вказаною вище заявою, в якій просить суд встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , шляхом вступу в управління та володіння спадковим майном та встановити факт належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , державного акту серії КВ №004604 виданого Володарським районним відділом земельних ресурсів 24.05.2004 року на право власності на земельну ділянку площею 4,69 га, що розташована на території с. Городище-Пустоварівське, Володарського району, Київської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Вивчивши заяву та додані до неї документи, суд дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, який здійснюється судом у спосіб, визначений законами України.

Згідно із ч. 1 ст. 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до ч.1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Як роз`яснено в пункті 1 постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», розгляд в порядку окремого провадження справи про встановлення факту можливий, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення, заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Зі змісту заяви вбачається, що ОСОБА_1 просить суд встановити факт прийняття нею спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , шляхом вступу в управління та володіння спадковим майном та встановити факт належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , державного акту серії КВ №004604 виданого Володарським районним відділом земельних ресурсів 24.05.2004 року на право власності на земельну ділянку площею 4,69 га, що розташована на території с. Городище-Пустоварівське, Володарського району, Київської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, тобто встановлення факту необхідно заявнику для оформлення спадкових прав.

В даному випадку слід зазначити, що окреме провадження - це провадження, в якому відсутній спір про право. Характерною ознакою категорії справ окремого провадження є відсутність у них спору про право і метою яких є встановлення юридичного факту або стану.

При цьому, в порядку окремого провадження може вирішуватися спір про факт, але не спір про цивільне право. Критерієм наявності спору про право у справах окремого провадження є можливість виникнення, зміни або припинення прав та обов`язків у третіх осіб внаслідок встановлення певного факту, навіть за відсутності заперечень таких осіб.

Відповідно до ч. 4 ст. 315 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право.

Із поданої до суду заяви вбачається спір про право, адже встановлення відповідного юридичного факту надасть право для оформлення спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що в свою чергу вплине на права та обов`язки третіх осіб (зокрема Володарської селищної ради), щодо спадкового майна.

За таких обставин, приймаючи до уваги, що з поданої до суду заяви вбачається спір про право, у відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Володарська селищна рада про встановлення фактів, що мають юридичне значення необхідно відмовити, роз`яснивши право звернення з позовом в загальному порядку з дотриманням правил підсудності.

Враховуючи викладене та керуючись ч. 4 ст.315 ЦПК України, суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Відмовити у відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_3 , заінтересована особа: Володарська селищна рада про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Ухвала суду може бути оскаржена до апеляційної інстанції безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Особи, які не були присутніми в судовому засіданні при оголошенні ухвали, мають право на її оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня її отримання.

Суддя Б. І. Кошель

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117898314
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —357/4065/24

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні