Рішення
від 26.03.2024 по справі 552/880/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/880/24

Провадження № 2/552/1349/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.03.2024 року м. Полтава

Київський районнийсуд м.Полтави вскладі головуючогосудді Миронець-МельничукО.К.,за участісекретаря судовогозасідання КумирО.О.,розглянувши впорядку спрощеногопозовного провадженняцивільну справуза позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ріальто» про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, треті особи: Київський відділ державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова Олена Миколаївна

В С Т А Н О В И В:

09.02.2024 року ОСОБА_1 звернулася до Київського районного суду м.Полтави з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ріальто» про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, треті особи: Київський відділ державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова Олена Миколаївна.

Позовні вимогипозивач обґрунтовувалатим,що 14.12.2021 рокуприватним нотаріусом

Київського міського нотаріального округу Сазоновою Оленою Миколаївною, було вчинено виконавчий напис №25159 про стягнення з неї заборгованості на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ріальто» в сумі 17686 грн.

Позивач вважає, що даний виконавчий напис не підлягає до виконання,оскільки вчинений нотаріусом з грубим порушенням ЗУ "Про нотаріат". Крім того, нотаріус при вчиненні виконавчого напису не перевірив безспірність заборгованості.

У зв`язкуз викладенимпозивач звернуласяз данимпозовом досуду тапросив визнативиконавчий написприватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Сазонової Олени Миколаївни, вчинений 14.12.2021 року та зареєстрований в реєстрі за №25159 про стягнення з неї грошових коштів в сумі 17686 грн. таким, що не підлягає виконанню.

Ухвалою Київського районного суду м.Полтави від 12.02.2024 року відкрито провадження та призначено справу до судового розгляду.

В судове засідання позивач не з?явилася, надала суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Відповідач - Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ріальто», в судове засідання свого представника не направили,подали до суду відзив, в якому просили суд відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 . У відзиві просили розгляд справи проводити без участі представника.

Третя особа Київський відділ державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, свого представника в судове засідання не направили.

Третя особа приватнийнотаріус Київськогоміського нотаріальногоокругу СазоноваОлена Миколаївна в судове засідання не з?явилася, поштове повідомлення повернулося без вручення з відміткою адресат відсутній за вказаною адресою.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи приходить до наступних висновків.

Судом встановлено,що.14.12.2021 рокуприватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сазоновою Оленою Миколаївною, було вчинено виконавчий напис №25159

про стягненняз ОСОБА_1 заборгованості накористь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ріальто».

Постановою державного виконавця Київського ВДВС у м.Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кузьміною В.С., від 12.01.2022 року відкрито виконавче провадження.

Відповідно до п. 19 ст.34Закону України«Про нотаріат» виконавчий напис є нотаріальною дією, що вчиняють нотаріуси.

Відповідно до ст.87Закону України«Про нотаріат» для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст.88 Закону України «Про нотаріат» нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.

Позивач не погоджується з даним виконавчим написом, тобто наявний спір, отже відсутня вимога закону про безспірність заборгованості, що і потягло за собою вчинення виконавчого напису, який суперечить закону і повинен бути визнаний таким, що не підлягає виконанню.

Щодо розподілу судових витрат (судового збору).

Відповідно до вимогст.141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача необхідно стягнути 1211,20 грн., на відшкодування судових витрат.

Керуючись ст. 137,141, 263 265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ріальто» про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, треті особи: Київський відділ державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова Олена Миколаївна - задовольнити.

Визнати виконавчий напис вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сазоновою Оленою Миколаївною 14.12.2021 року, зареєстрований в реєстрі за №25159 про стягнення з ОСОБА_1 грошових коштів в сумі 17686 грн., на користь до Товаристваз обмеженоювідповідальністю «Фінансовакомпанія «Ріальто» таким, що не підлягає до виконання.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ріальто» (юридична адреса: м.Київ, бульвар Вацлава Гавела,4, код ЄДРПОУ 43492595) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) судовий збір у розмірі 1211,20 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано,набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк, з дня його проголошення, апеляційної скарги.

Сторони по справі:

Позивач ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

Відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ріальто»: юридична адреса: м.Київ, бульвар Вацлава Гавела,4, код ЄДРПОУ 43492595.

Третя особа Київський відділ державної виконавчої служби у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції,адреса: м.Полтава, вул.Української Повстанської Армії,29, код ЄДРПОУ 34962532.

Третя особа приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова Олена Миколаївна, адреса: АДРЕСА_2 .

Повний текст рішення виготовлено та підписано 26.03.2024 року.

СУДДЯ МИРОНЕЦЬ МЕЛЬНИЧУК О.К.

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117899030
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,

Судовий реєстр по справі —552/880/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець-Мельничук О. К.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець-Мельничук О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні