Рішення
від 25.03.2024 по справі 707/361/24
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/361/24

2/707/373/24

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

25 березня 2024 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Смоляра О.А.

при секретарі Котяші А.С.

розглянувши впорядку спрощеногопозовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського приватного підприємства «РВД-АГРО» про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки,-

встановив:

Позивач звернулася до суду із вищевказаним позовом, в якому просила розірвати договір оренди землі №429 від 22.02.2011, укладений між нею та ПСП «РВД-АГРО» стосовно земельної ділянки, загальною площею 1,13 га, сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Червонослобідської сільської ради, кадастровий номер 7124989000:03:002:0706 та стягнути з відповідача на користь позивача понесені судові витрати. В обґрунтування позову вказує, що відповідач порушує умови Договору, а саме: строк сплати орендної плати за 2021-2022 роки, що на думку позивача свідчить про неналежного виконання Договору та є підставою для його розірвання.

Відповідно до ухвали суду від 13.02.2024 про відкриття провадження, розгляд справи проводиться за правилами спрощеного провадження без виклику сторін.

22.03.2024 від представника відповідача до суду надійшов відзив на позовну заяву з пропущеним строком. За клопотанням останнього суд визнає причини пропуску встановленого строку поважними, поновив вказаний процесуальний строк та долучив поданий відзив до матеріалів справи. Свою позицію відповідач аргументує тим, що позивач не надав жодних належних та допустимих доказів невиплати з боку відповідача орендної плати, не надав доказів існування заборгованості та не зазначив за який період існує заборгованість. Вказує, що оренду плату за 2021 рік на момент звернення позивача до суду було сплачено в повному обсязі. Разом з тим, дійсно орендну плату за 2022 рік було сплачено 18.02.2023, за 2023 рік позивач орендну плату позивач отримав в повному обсязі 31.01.2023, що виключає факт істотного порушення своїх договірних зобов`язань з боку відповідача. Разом з тим для отримання орендної плати за 2023 рік позивач не з`явився, що виключає факт істотного порушення своїх договірних зобов`язань з боку відповідача. Вказує, що затримка пов`язана з повномасштабним вторгненням російських військ на територію України, та у зв`язку з цим проведення із запізненням посівних робіт у 2022 році, блокування російською федерацією зернових коридорів, ракетних обстрілів портів та зернових терміналів, пізньою по часу реалізацію зернових і отримання прибутку для виплати орендної плати за паї. Крім того, відповідач вказує, що позивачем не було надано до суду доказів наявності саме істотного порушення ТОВ «Грін Ленд Індастрі» Договору оренди землі; підстав вважати, що істотна шкода була нанесена відсутня, оскільки відповідач не відмовився сплачувати орендну плату за землю, а сплатило її в інші строки, що зумовлено дією незалежних від волі відповідача обставин, не допускаючи при цьому саме істотних порушень, тому позивач не був позбавлений того, на що він розраховував при укладенні договору оренди землі- отримання за спірним договором оренди грошових коштів (орендних платежів), адже метою позивача при укладенні договору оренди землі було отримання оплати за те, що орендар користується відповідною земельною ділянкою.

Зважаючи на те, що справа розглядалась за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, судом встановлені наступні фактичні обставини і відповідні їм правовідносини.

22.02.2011 між сторонами було укладено договір оренди землі №429, відповідно до якого позивач надав, а відповідач прийняв у строкове платне користування земельну ділянку, що знаходиться в с.Червона Слобода, Черкаський район, Черкаська область.

Відповідно до п. 8 Договору, цей договір укладено строком на 15 років.

Згідно п. 9, 11 Договору, орендна плата вноситься орендарем у формі та у розмірі 4,5 % від вартості земельної ділянки в натуральній або грошовій формі щорічно з 01.01. по 31.12.

Відповідно до п.41 даного договору, за невиконання або неналежне виконання умов цього договору сторони несуть відповідальність згідно закону або договору.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 23.02.2023, земельна ділянка кадастровий номер 7124989000:03:002:0706, загальною площею 1,1325 га, належить на праві власності ОСОБА_1 ; 22.02.2011 зареєстровано Договір оренди номер 429. Орендарем є СПП «РВД-АГРО». Строк дії: 15 років.

Згідно відомостей з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків станом на 07.12.2023 за період з 1 кварталу 2021 по 3 квартал 2023 роки, ОСОБА_1 отримала в 4 кварталі 2021 року 4347,83 грн виплат від ПП «СПП «РВД-Агро» за надання земельної ділянки в оренду.

Відповідно до відомостей наданих відповідачем на користь позивача було виплачено 17.02.2023 7000 грн та 31.12.2023 3500 грн орендної плати.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 124 ЗК України передача землі в оренду здійснюється на підставі цивільно-правової угоди.

Згідно ч.1 ст. 2 Закону України «Про оренду землі», відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України Цивільним Кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно ст. 1 Закону України «Про оренду землі» та ч. 1 ст. 93 ЗК України, орендою землі є засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

До загальних засад цивільного законодавства належить свобода договору (п. 3 ч. 1 ст. 3 ЦК України).

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 3 та ст. 627 ЦК України, свобода договору має декілька складових, зокрема, свобода укладання договору, вибору контрагента, виду договору, визначення умов договору.

Згідно із ч. 1 ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання, або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 531 ЦК України боржник має право виконати свій обов`язок достроково, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Згідно із ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі: є об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Згідно з положеннями статей 21, 22 зазначеної редакції Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди. Орендна плата може справлятися у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах. Сторони можуть передбачити в договорі оренди поєднання різних форм орендної плати. Орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у державній і комунальній власності, справляється виключно у грошовій формі. Орендна плата за земельні частки (паї) встановлюється, як правило, у грошовій формі. За добровільним рішенням власника земельної частки (паю) орендна плата за земельні частки (паї) може встановлюватися у натуральній формі. Внесення орендної плати оформлюється письмово, за винятком перерахування коштів через фінансові установи.

Відповідно до ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у ній докази на підставі свого внутрішнього переконання та за критеріями їх належності, допустимості і достовірності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з огляду на наступне.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що ТОВ «Грін Ленд Індастрі» не виконує належним чином умови договору оренду землі, а саме: систематично, тобто двічі і більше, не виплачує орендну плату вчасно та в повному обсязі, чим порушує її права як власника земельної ділянки.

З наявних матеріалів справи вбачається, що ТОВ «Грін Ленд Індастрі» сплатило орендну плату за користування земельною ділянкою позивача за 2022 рік 18.02.2023, а за 2023 рік -31.12.2023. Вказану обставину підтверджує і відповідач у своєму відзиві. Проте про отримання позивачем виплати орендної плати за 2021 рік відповідачем до суду не подано жодних належних та допустимих доказів.

Відповідно до правового висновку Верховного Суду від 04 листопада 2022 року у справі № 131/891/19, сам факт систематичного порушення договору оренди земельної ділянки щодо сплати орендної плати є підставою для розірвання такого договору, незважаючи на те, чи виплачена в подальшому заборгованість, оскільки згідно зі ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Доводи відповідача про те, що несвоєчасна виплата орендної плати пов`язана виключно з обстановкою в країні у 2022 році, зокрема повномасштабним вторгненням військ рф не заслуговують на увагу, оскільки матеріали справи не містять доказів повідомлення сторони правочину про неможливість виконання зобов`язань за договором про настання обставин, що перешкоджають виконанню Договору, а також об`єктивної неможливості орендаря перерахувати орендну плату на банківський рахунок позивача.

Аналізуючи викладене, дослідивши та оцінивши зібрані у справі докази, суд вважає, що позов є обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню шляхом розірвання спірного договору оренди землі.

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача належить стягнути понесені судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 1211,20 грн.

Керуючись ст.ст.12,13,141,259,263-265,268, 354 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Позов задовольнити.

Розірвати договір оренди землі № 429 від 22.02.2011, укладений між ОСОБА_1 та сільськогосподарським приватним підприємством «РВД-Агро» стосовно земельної ділянки загальною площею 1,1325 га, кадастровий номер: 7124989000:03:002:0706, сільськогосподарського призначення, розташованої в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області.

Стягнути з сільськогосподарського приватного підприємства «РВД-Агро» на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 1211,20 грн.

Учасники справи можуть ознайомитись текстом судового рішенням, в електронній формі, на офіційному веб-порталі Єдиного державного реєстру судових рішень в мережі Інтернет -.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: Олександр СМОЛЯР

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117900390
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —707/361/24

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні