Рішення
від 25.03.2024 по справі 715/767/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/767/24

Провадження № 2/715/273/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2024 року Глибоцький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Григорчака Ю.П.

секретар судового засідання Майщук С.В.

розглянувши на підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Глибока справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Волоківської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 і ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно за заповітом,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду із вказаним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її дід ОСОБА_4 . Після її смерті відкрилася спадщина за заповітом, який останній склав 27.08.2004 року, згідно якого ОСОБА_4 заповів ОСОБА_1 все своє майно. До складу спадкового майна входить нерухоме майно, яке розташоване по АДРЕСА_1 . Вона належним чином прийняла спадщину після смерті батьків, проте оформити свої права на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами не має можливості через відсутність правовстановлюючого документа на спадкове майно. Просить суд визнати за нею право власності на спадкове нерухоме майно, що знаходиться по АДРЕСА_2 і складається з житлового будинку літ. «А» загальною площею 51,3 кв.м, в т.ч. житловою площею 29,6 кв.м, прибудови літ. «А1», сарая літ.«Б», коптильні літ. «В», погрібу літ.«Г», сараїв літ.літ. «Д»,«Е», літньої кухні літ. «Є», сараїв літ.літ. «Ж», «З», убиральні літ.«И», сараїв літ.літ. «І», «Ї», колодязя №1, воріт №2, огорожі № 3, хвірток №№4,5,6, вимощення №І.

На підготовче засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилася, однак подала до суду заяву згідно якої позовні вимоги підтримує у повному обсязі, просить суд справу розглянути у її відсутність та задовольнити позовні вимоги повністю.

Представник відповідача Волоківської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, проте сільська рада надала суду листа, в якому позовні вимоги визнає повністю і просить суд розглянути справу без участі їх представника.

Відповідачі ОСОБА_2 і ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, проте надали суду заяви, в яких позовні вимоги визнають повністю і просять суд розглянути справу без їх участі.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу (ч.4 ст.200 ЦПК України).

У разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову (ч.4 ст.206 ЦПК України).

Враховуючи, що визнання відповідачами позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає за можливим винести рішення по справі в підготовчому судовому засіданні.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Волока Глибоцького району Чернівецької області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Після його смерті відкрилася спадщина за заповітом від 27.08.2004 року за яким ОСОБА_4 на випадок своєї смерті все своє майно заповів ОСОБА_1 .

До складу спадкового майна належить нерухоме майно, що знаходиться по АДРЕСА_2 і складається з житлового будинку літ. «А», загальною площею 51,3 кв.м, в т.ч. житловою площею 29,6 кв.м, прибудови літ. «А1», сарая літ.«Б», коптильні літ. «В», погрібу літ.«Г», сараїв літ.літ. «Д»,«Е», літньої кухні літ. «Є», сараїв літ.літ. «Ж», «З», убиральні літ.«И», сараїв літ.літ. «І», «Ї», колодязя №1, воріт №2, огорожі № 3, хвірток №№4,5,6, вимощення №І.

Встановлено, що на день смерті ОСОБА_4 з ним постійно були зареєстрована та проживала дружина ОСОБА_5 , що підтверджується довідкою №185 виданою 07.03.2024 року Волоківською сільською радою Чернівецького району Чернівецької області.

Крім того, встановлено, що приватним нотаріусом Невестюком А.М. відкрита спадкова справа щодо майна ОСОБА_4 за заявою спадкоємця ОСОБА_1 про прийняття спадщини за заповітом, однак, відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вказане спадкове майно, оскільки не були надані правовстановлюючі документи, про належність спадкового майна спадкодавцю. У спадковій справі також зберігається заява від 11.01.2021 року від імені ОСОБА_5 про відмову від прийняття спадщини.

Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 підтверджується, що ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Волока Чернівецького району Чернівецької області.

Згідно ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно ч.1 ст.1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов`язкова частка).

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що позивачка є спадкоємцем після смерті ОСОБА_4 , яка належним чином прийняла спадщину, проте на даний час вона позбавлена можливості оформити права на нерухоме майно у зв`язку із відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу.

Відповідно до ч.2 ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється, або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

При таких обставинах, суд дійшов висновку, що позовні вимоги знайшли своє підтвердження та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4-13,19,76-81,89,206,259,263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,жителькою с.Волока Чернівецького районуЧернівецької області,право власностіна нерухомемайно, до складу якого входить: житловий будинок літ. «А», загальною площею 51,3 кв.м, в т.ч. житловою площею 29,6 кв.м, прибудова літ. «А1», сарай літ.«Б», коптильня літ. «В», погріб літ.«Г», сараї літ.літ. «Д»,«Е», літньої кухні літ. «Є», сараї літ.літ. «Ж», «З», убиральня літ.«И», сараї літ.літ. «І», «Ї», колодязь №1, ворота №2, огорожа № 3, хвіртки №№4,5,6, вимощення №І, що знаходиться по АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається через суд першої інстанції.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117900462
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно за заповітом

Судовий реєстр по справі —715/767/24

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні