Рішення
від 26.03.2024 по справі 152/246/24
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Шаргородський районний суд

Вінницької області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року

м. Шаргород

Справа № 152/246/24

Провадження № 2/152/159/24

Шаргородський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Соколовської Т.О.,

з участю

секретаря судовогозасідання Ансілевської Я.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Федоренко Поліна Петрівна до Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

учасники справи - не прибули,

встановив:

I.Виклад позицій позивача та відповідача.

19.02.2024 ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Федоренко П.П. звернулася до суду з позовом до Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

У обґрунтування позовних вимог зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її брат ОСОБА_2 , який постійно проживав і був зареєстрований в с. Федорівка Жмеринського (колишнього Шаргородського) району Вінницької області. Після його смерті залишилось спадкове майно, на яке вона має право як спадкоємець за законом. До складу спадщини, в тому числі входить і земельна частка (пай) площею 2,05 умовних кадастрових гектари на території Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, право на яку мав ОСОБА_2 . Сертифікат на право на земельну частку (пай) ОСОБА_2 видавався, але був втрачений.

18.06.2018 державним нотаріусом Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області Масилюк Р.М. було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на вказану земельну частку (пай).

ОСОБА_1 просить визнати за нею право на земельну частку (пай) площею 2,05 умовних кадастрових гектари на території Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області,в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 брата ОСОБА_2 , яке посвідчено сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії РН № 998345, зареєстрованим 04.07.2003 за № 345.

Представник відповідача Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області позовні вимоги визнав у повному обсязі.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

У судове засідання сторони не прибули, до суду надійшли заяви про розгляд справи в їх відсутності.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Федоренко П.П. позовні вимоги підтримує, представник відповідача Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області визнає позовні вимоги в повному обсязі. Сторони просили ухвалити рішення у підготовчому засіданні (а.с. 58 59, 78).

За вказаних обставин, за приписами ч. 2ст. 247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в підготовче засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІІІ. Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судувід 19.02.2024позовну заявуприйнято дорозгляду тавідкрито провадженняу справі.Цією жухвалою прийняторішення пророзгляд справиу порядкузагального позовногопровадження івідкрито підготовчепровадження.Відповідачеві Мурафській сільськійраді Жмеринськогорайону Вінницької областізапропоновано надатив 15-деннийстрок здня отриманняданої ухваливідзив напозовну заяву(а.с.31 - 32).

Ухвалу суду від 19.02.2024 направлено на електронну адресу відповідача, яку він отримав 19.02.2024 (а.с. 55).

Відповідач Мурафська сільськарада Жмеринськогорайону Вінницької області відзив на позовну заяву не подала.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст спірних правовідносин.

У судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Крижопільським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області 11.01.2018 (а.с. 15).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, що складається, в тому числі, з права на земельну частку (пай) площею 2,05 га, яка знаходиться на території Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області.

Із повідомлення начальника відділу у Шаргородському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області вбачається, що відповідно до книги реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) ОСОБА_2 був виданий сертифікат на земельну частку (пай) серії РН № 998345, зареєстрований 04.07.2003 за № 345 площею 2,05 умовних кадастрових гектарах виданий на підставі рішення Шаргородської райдержадміністрації від 18 квітня 2003 року за №100 (а.с.22).

Зазначений вище сертифікат на земельну частку (пай) був втрачений, у зв`язку з чим у газеті «Шаргородщина» було поміщено оголошення про втрату сертифікату та визнання його недійсним (а.с. 25).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер (а.с.15).

Спадкоємцем за законом померлого ОСОБА_2 є його сестра ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження позивача ОСОБА_1 . ЯИ №999649 від 30.07.1955, свідоцтва про укладення шлюбу ОСОБА_3 з ОСОБА_4 НОМЕР_2 від 10.02.1984 та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження спадкодавця ОСОБА_2 (а.с.18,19,26).

18.06.2018 державним нотаріусом Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області Масилюк Р.М. було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на спірну земельну частку (пай) (а.с.23).

V. Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування.

Відповідно до ст.13 Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб`єкти права власності рівні перед законом.

Згідно зі ст. 55 Конституції України права людини і громадянина захищаються законом. Кожен має право будь - якими не забороненими законом способами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Приписами п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків … має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

В силу ст. 116 ЗК України громадяни набувають право власності на земельні ділянки із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом (ст.126 ЗК України).

Статті 81, 131 ЗК України передбачають, що громадяни мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі прийняття спадщини, міни, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод.

Набуття прававласності наземельну ділянкута перехідправа власностіна земельнуділянку впорядку спадкуваннямає місцеза наявностінаступних юридичнихфактів уїх сукупності: ухвалення рішеннякомпетентного органупро передачуу власністьземельної ділянкиспадкодавцю,укладення спадкодавцемправочинів щодонабуття прававласності наземельні ділянки; виготовлення технічноїдокументації наземельні ділянки; визначення межземельної ділянкив натурі; погодження ізсуміжними землевласникамита землекористувачами; одержання у встановленому порядку Державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку.

Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та не переходить до спадкоємців у порядку спадкування.

Приписами ст.ст. 1217, 1218 ЦК України та ст. З Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва" від 10 листопада 1994 року № 666/94 право на земельну частку успадковується спадкоємцями, оскільки спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюєтьсяза заповітомабо зазаконом (ст.1217ЦК України).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст.1218 ЦК України).

Згідно ст. 1220 ЦК України внаслідок смерті громадянина відкривається спадщина.

Відповідно до ч.1ст.1225ЦК Україниправо власностіна земельнуділянку переходитьдо спадкоємцівна загальнихпідставах,із збереженнямїї цільовогопризначення.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 №7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» визначено, що член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормамиЦК України …

Право наземельну частку(пай),що отримуютьпрацівники,набувається нимина періодз моментуприйняття рішенняпро виділенняземельних часток(паїв)до завершенняземлевпорядних робіт,необхідних длявиділення земельнихчасток (паїв)у натуріу виглядіземельних ділянокта видачігромадянам державнихактів проправо власностіна землю.

VІ.Висновки суду.

Судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_2 у визначений законом спосіб набув право на земельну частку (пай) площею 2,05 умовних кадастрових га, що підтверджується сертифікатом на земельну частку (пай) серії РН № 998345, зареєстрованим 04.07.2003 за № 345 та виданим на підставі рішення Шаргородської райдержадміністрації від 18 квітня 2003 року за №100 .

Вказаний сертифікат втрачений, що є перешкодою для видачі нотаріусом спадкоємцеві свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай).

Згідно з п.3.5 листа Вищогоспеціалізованого судуУкраїни зрозгляду цивільнихі кримінальнихсправ "Просудову практикурозгляду цивільнихсправ проспадкування"№ 24-753/0/4-13від 16.05.2013,у разівідсутності сертифікатапро правона земельнучастку (пай)видача новогосертифікату наім`яспадкодавця спадкоємцям особи,яка малаправо наземельну частку(пай),не передбачена.Отже,належним способомзахисту правспадкоємців уразі відмовинотаріуса видатисвідоцтво проправо наспадщину наземельну частку(пай)є звернення спадкоємцівз вимогамипро визнанняправа наземельну частку(пай)в порядкуспадкування.

Відтак, оскільки ОСОБА_2 було видано сертифікат на земельну частку (пай), то і позивач ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 вправі порушувати питання про успадкування права на цю земельну частку (пай) з послідуючим проведенням землевпорядних робіт, необхідних для виділення земельної частки (паю) у натурі у вигляді земельної ділянки та отриманням свідоцтва про право власності на землю.

Визнання запозивачем ОСОБА_1 права на земельну частку (пай) не порушує права, свободи чи охоронювані законом інтереси інших осіб.

Враховуючи,що відповідачемМурафською сільськоюрадою Жмеринськогорайону Вінницької області визнано позовні вимоги ОСОБА_1 , про що подано до суду відповідну заяву, то суд вважає, що в даному випадку наявні всі законні підстави для ухвалення рішення про задоволення позову, оскільки право ОСОБА_1 порушено і підлягає судовому захисту шляхом задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 13, 55 Конституції України, ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка, відповідно до вимог ч.1 ст.9 Конституції України, ратифікована Законом від 17.07.1997 "Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2,4,7 та 11 Конвенції" і є частиною національного законодавства України, ст.ст.328,331,1216,1217,1218,1220,1225,1223,1268ЦК України, ст.ст.81,116,125,126,131ЗК України, ст. 7, 10, 76 - 81, 89, 200, 206, 247, 258, 259, 263-265, 293, 294, 315 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Федоренко Поліна Петрівна до Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 право на земельну частку (пай) площею 2,05 умовних кадастрових гектарах, що знаходиться на території Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, яке належить ОСОБА_2 на підставі сертифіката на земельну частку (пай) серії РН № 998345, зареєстрованого 04.07.2003 за №345, виданого на підставі рішення Шаргородської райдержадміністрації від 18 квітня 2003 року за №100.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Ім`я (найменування) сторін:

позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , паспорт НОМЕР_4 , виданий Шевченківським РУ ГУ МВС України в м. Києві 12.10.2001;

відповідач Мурафська сільська рада Жмеринського району Вінницької області, місце знаходження: с. Мурафа Жмеринський район Вінницька область, вул. Коцюбинського, буд.23, Код ЄДРПОУ 04325495.

Рішення ухвалено та підписано суддею 26.03.2024.

Головуючий суддя: Т.О. Соколовська

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117902401
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, учасники справи - не прибули

Судовий реєстр по справі —152/246/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні