Рішення
від 18.03.2024 по справі 213/441/24
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 213/441/24

Номер провадження 2-о/213/61/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 березня 2024 року м. Кривий Ріг

Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, у складі:

головуючого судді Попова В.В.,

секретар судового засідання Коропятник І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні /у залі судових засідань №14/ цивільну справу № 213/441/24 за заявою ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Мірошниченко Марина Володимирівна, заінтересовані особи: Головне Управління державної податкової служби у Дніпропетровській області, ОСОБА_2 , про встановлення факту родинних відносин,

за участі:

представника заявника - адвоката Мірошниченко Марини Володимирівни,

заінтересованої особи ОСОБА_2 , -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 24.01.2024 звернулася до суду з вищевказаною заявою та просить встановити факт того, що вона є дочкою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування заяви зазначає, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , її батьками є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . Після смерті матері спадщину прийняв її чоловік, тобто батько заявниці, а вона не змогла реалізувати своє право на спадщину, оскільки з`ясувалося, що у неї не зберіглося свідоцтво про шлюб з першим чоловіком ОСОБА_4 , до укладення якого вона мала прізвище батьків « ОСОБА_5 ». Після розірвання шлюбу з ОСОБА_4 вона вдруге уклала шлюб з ОСОБА_6 і до цього часу має прізвище « ОСОБА_7 ». Отримати підтвердження реєстрації шлюбу з ОСОБА_4 через органи ДРАСЦ на цей час немає можливості, оскільки він реєструвався, коли вони проживали всією сім`єю в Магаданській області, але у зв`язку з військовою агресією російської федерації міжнародні правові відносини з цієї країною припинено.

Заявниця зазначила, що встановлення в судовому порядку факту родинних відносин має для неї юридичне значення, оскільки батько є людиною похилого віку і бажає подарувати їй, як єдиній дочці, належну йому на праві власності квартиру, при цьому відсутність доказів родинних відносин перешкоджає йому скористуватися правом на пільгове оподаткування доходу, отриманого платником податку в якості подарунку відповідно до вимог Податкового кодексу України. Також у майбутньому можуть виникнути труднощі при оформленні спадщини.

Ухвалою від 29.01.2024 заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Належним чином повідомлений представник заінтересованої особи - Головного Управління державної податкової служби у Дніпропетровській області - в судове засідання не з`явився, будь-яких заяв, клопотань від цієї особи не надходило.

В судовому засідання представник заявника адвокат Мірошниченко М.В. заяву ОСОБА_1 підтримала, просила задовольнити з викладених в ній обставин.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_2 суд пояснив, що заявниця ОСОБА_1 дійсно його донька, яка народилася в місті Інгулець Дніпропетровської області. Потім йому прийшлося виїхати до міста Дукат Омсукчанського району Магаданській області, де вони працювали і прожили майже 18 років. Донька там навчалася в педінституті, познайомилася з першим чоловіком - ОСОБА_8 , а потім з ним розлучилася, і вдруге вийшла заміж за ОСОБА_9 . Зазначив, що він хоче подарувати квартиру донці, не сплачувати великі податки, тому просив заяву задовольнити.

Вислухавши представника заявника, свідка, дослідивши матеріали справи, надані заявником докази, оцінивши їх у сукупності, суд прийшов до висновку, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно із свідоцтвом народження НОМЕР_1 , виданого 22.10.1969 Інгулецькою міською радою, ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася ОСОБА_10 , батьками якої записані ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які перебували у зареєстрованому шлюбі /а.с.6, 7 /.

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право власності на житло, виданого органом приватизації ІнГЗК ІНФОРМАЦІЯ_5 , на праві приватної спільної сумісної власності належить квартира за адресою: АДРЕСА_1 /а.с.11/.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть /а.с.12/.

26.06.1986 року ОСОБА_10 , яка народилася у м. Інгулець Дніпропетровської області 30 вересня 1969 року, закінчила Дукатську середню школу в селищі Дукат Омсукчанського району Магаданській області, отримала атестат про середню освіту, закінчила Дукатську дитячу музичну школу, отримала свідоцтво /а.с.20, 21/.

Згідно з копією свідоцтва про розірвання шлюбу НОМЕР_2 , виданого 12 лютого 1990 року Дукатською с/р Омсукчанського району Магаданській області, 12.02.1990 розірвано шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_11 , про що зроблено актовий запис № 5. Як зазначено в свідоцтві, після розірвання шлюбу колишньому подружжю присвоєні прізвища « ОСОБА_12 » /а.с.8/.

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу, 30.03.1990 року ОСОБА_11 уклала шлюб з ОСОБА_6 , зареєстрований Дукатською с/р Омсукчанського району Магаданській області, актовий запис № 14. ОСОБА_11 змінила прізвище на « ОСОБА_7 » /а.с.9/.

15 листопада 2014 року шлюб між ОСОБА_6 та ОСОБА_1 було розірвано Інгулецьким відділом ДРАЦС реєстраційної служби Криворізького міського управління юстиції у Дніпропетровській області, ОСОБА_1 залишила прізвище « ОСОБА_7 » /а.с.10/.

До суду із заявою, що розглядається, згідно з паспортом НОМЕР_3 , виданим Інгулецьким РВ КМУ ГУМВС України в Дніпропетровській області 19.08.1996 року, звернулася ОСОБА_1 /а.с.14-18/.

З огляду на наявні у заявниці документи, в яких дата та місце її народження, збігаються із свідоцтвом про народження ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , у сукупності з показами свідка, у суду не виникає сумнівів в наявності родинних відносин між заявником та заінтересованою особою ОСОБА_2 , а саме, що заявниця є рідною дочкою ОСОБА_2 .

Отже, суд приходить до висновку, що факт родинних відносин між заявницею і заінтересованою особою знайшов своє підтвердження в судовому засіданні, а відсутність у заявниці доказів реєстрації шлюбу з ОСОБА_4 і зміна прізвища на « ОСОБА_12 » є перешкодою у реалізації права щодо набуття у власність квартири, що належить її батькам, тому факт родинних відносин між заявницею ОСОБА_10 та заінтересованою особою ОСОБА_2 має для заявниці юридичне значення і встановлюється з метою можливості оформити заінтересованою особою на ім`я заявника договору дарування належного йому майна без сплати податку, визначеного Податковим кодексом України, оскільки власник майна і майбутня обдарована особа є близькими родичами батьком і дочкою.

За приписами п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами. Відповідно до частини 2 цієї статті суд вправі розглядати справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

За таких підстав, враховуючи, що наявність родинних відносин підтверджено сукупністю належних та допустимих доказів, суд вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст. 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , є донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Апеляційна скарга на рішення суду, в зв`язку з оголошенням його вступної та резолютивної частини, подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП

Представник заявника - адвокат Мірошниченко Марина Володимирівна, адреса: АДРЕСА_3 , свідоцтво № 0869 від 10.06.1999.

Заінтересована особа: Головне Управління державної податкової служби у Дніпропетровській області, адреса: м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-А, код ЄДРПОУ 39566983.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Вступну та резолютивну частину рішення проголошено в судовому засіданні 18 березня 2024 року.

Повне судове рішення складено 26 березня 2024 року.

Суддя В.В. Попов

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117903415
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —213/441/24

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні