Рішення
від 15.03.2024 по справі 196/822/20
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Справа № 196/822/20

№ провадження 2/196/5/2024

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2024 року смт Царичанка

Царичанський? ? районний суд Дніпропетровської області в складі:

? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? головуючого судді:? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Костюкова Д.Г. ,

? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? за участю секретаря судового засідання: Дорошенко В.В.,

позивачки: ОСОБА_2 ,

відповідача: ОСОБА_3 ,

? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? представників органу опіки

та піклування:? ? ? Сердечної В.К. , ОСОБА_40 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду смт Царичанка Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Царичанська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Солонянська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Орган опіки та піклування Царичанської селищної ради Дніпропетровської області про визначення місця проживання дитини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_2 звернулася до Царичанського районного суду Дніпропетровської області з позовом до відповідача ОСОБА_3 , треті особи: Царичанська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Солонянська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Орган опіки та піклування Царичанської селищної ради Дніпропетровської області про визначення місця проживання дитини.

В обґрунтування вимог вказує, що вона перебувала в зареєстрованому шлюбі із ОСОБА_3 з 29 березня 2012 року, який було розірвано рішенням Царичанського районного суду Дніпропетровської області 15 квітня 2019 року (справа? ? №196/270/19).

Під час шлюбу з відповідачем народилось двоє дітей: донька ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , син ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після розірвання шлюбу вона вдруге зареєструвала шлюб із ОСОБА_8 та ІНФОРМАЦІЯ_3 народила доньку ОСОБА_17.

Під час третьої вагітності, діти від першого шлюбу тимчасово проживали з батьком, оскільки вона знаходилась тривалий час в лікарні, а з березня 2020 року ОСОБА_7 проживає з нею, що підтверджується ухвалою Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 10.06.2020 року по справі №196/752/19. ОСОБА_6 залишилась проживати з батьком, оскільки останній заперечує проти проживання дитини з нею та її братом.

За місцем її проживання є всі умови для проживання, навчання та виховання дітей, що підтверджується актами обстеження місця проживання від 27.01.2020р., 28.01.2020р. та актом оцінки потреб сім`ї від 20.02.2020р. Вона вказала, що має постійну оплачувану роботу на м`ясній фабриці "Алан", а зараз перебуває у відпустці по догляду за дитиною.

На підставі викладеного, прохає визначити місце проживання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матір`ю ОСОБА_2 , судові витрати покласти на відповідача.

Цивільна справа? ? за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Царичанська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Солонянська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей,? ? про визначення місця проживання дитини знаходилась в провадженні судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області ОСОБА_9 та ухвалою судді від 08 жовтня 2020 року відкрито провадження по справі і призначено підготовче судове засідання.

Згідно розпорядження щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справ від 23.11.2020 року №9, на підставі п.2.3.50 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 №30, у зв`язку зі звільненням ОСОБА_9 з посади судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області, згідно рішення Вищої ради правосуддя №3064/0/15-20 від 10.11.2020р., цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Царичанська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Солонянська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей,? ? про визначення місця проживання дитини, передано на повторний автоматизований розподіл.

Згідно протоколу щодо неможливості автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.11.2020 року, призначення справи не відбулося.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.04.2021 року, вказану справу 27.04.2021 року передано? ? на розгляд судді? ? Руснак А.І.

Ухвалою судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області Руснак А.І. від 10 червня 2021 цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Царичанська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Солонянська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей,? ? про визначення місця проживання дитини, прийнято до провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 19 жовтня 2021 року залучено до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, Орган опіки та піклування Царичанської селищної ради Дніпропетровської області на стороні відповідача.

30 листопада 2021 року ухвалою Царичанського районного суду Дніпропетровської області закрито підготовче провадження по даній справі та призначено справу до розгляду по суті.

Згідно розпорядження щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справ від 05.09.2022 року, на підставі п.2.3.50 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 №30,? ? ? на підставі рішення зборів суддів Царичанського районного суду Дніпропетровської області №3 від 24 серпня 2022 року, цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Царичанська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Солонянська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей,? ? про визначення місця проживання дитини, передано на повторний автоматизований розподіл.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.09.2022 року, вказану справу 12.09.2022 року передано? ? на розгляд судді? ? Костюкова Д.Г.

Ухвалою суду від 13 вересня 2022 цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Царичанська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Солонянська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Орган опіки та піклування Царичанської селищної ради Дніпропетровської області, про визначення місця проживання дитини, та призначено? ? судове засідання.

Ухвалою суду від 24 травня 2023 провадження в справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Царичанська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Солонянська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Орган опіки та піклування Царичанської селищної ради Дніпропетровської області про визначення місця проживання дитини, було зупинено до припинення перебування відповідача ОСОБА_3 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені у воєнний стан, тобто до закінчення обставин, що зумовили зупинення провадження у справі.

Ухвалою суду? ? від 26 січня 2024 року відновлено провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи: Царичанська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Солонянська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей, Орган опіки та піклування Царичанської селищної ради Дніпропетровської області,? ? про визначення місця проживання дитини

Позивачка ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі та прохала задовольнити. Вказала, що у них з відповідачем була домовленість, що донька ОСОБА_6 до школи буде проживати з ним, а потім вона її забере до себе. На момент розірвання шлюбу у 2019 році у неї не було можливості забрати її , оскільки їй не було де проживати. Зараз молодший син мешкає з нею та від нового шлюбу має дитину 2,8 років. Вона бажає спілкуватись з донькою, але їй цього не дають. Вона періодично приїздить до дитини, останній раз в середині літа 2021 року. Відповідач не дозволяє їй забрати ОСОБА_6 з собою, а лише дає з нею бачитись?у його присутності. Вказала, що проживає в будинку, де у ОСОБА_6 буде своя кімната та комп`ютер.

Відповідач ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечував проти задоволення позовних вимог та вказав, що з 2012 року він перебував у шлюбі із позивачкою. З 2018 року позивачка поїхала від нього та залишила дітей, сина та доньку, проживати з ним. Ніяких домовленостей про те, що вона потім забере дітей до себе, між ними не було. Більше року позивачка дітьми не цікавилась, а в 2020 році попросила привезти до неї молодшого сина, щоб поспілкуватися з ним, але після цього сина вона відмовилась віддавати та син почав проживати з матір`ю. Донька залишилась проживати з ним та декілька разів за 2020 рік позивачка приїздили та брала дитину, щоб поспілкуватися. Але потім позивачка стала казати, що забере ОСОБА_6 до себе, у зв`язку з чим донька стала відмовлятися спілкуватися з матір`ю, оскільки не бажає переїжджати до неї. Він з новою родиною та донькою проживають за адресою: АДРЕСА_1 , де дитина забезпечена всім необхідним.

Представники органу опіки та піклування Царичанської селищної ради Дніпропетровської області - ОСОБА_40, Сердечна В.К. в судовому засіданні просили відмовити в задоволенні позову та залишити місце проживання дитини за адресою батька, оскільки це відповідає волі самої дитини та буде сприяти її найкращим інтересам.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_11 пояснила, що коли вона познайомилась з відповідачем, він проживав з донькою ОСОБА_6 , яка ходила в перший клас, та сином ОСОБА_7 , якому було п`ять років. Потім ОСОБА_7 забрала до себе позивачка, а ОСОБА_6 залишилась проживати з ними. У них з ОСОБА_6 дуже добрі стосунки, вони її люблять і бажають щоб вона проживала з ними, коли батько повернеться з ЗСУ. Мати за весь цей час приїздила декілька разів, останній раз її бачила у лютому 2020 року. Дитина дуже нервує, коли приїжджає мати, оскільки мати поводить себе агресивно та погрожує, що забере її до себе, а ОСОБА_6 цього не хоче. Коли мати їде, то ОСОБА_6 плаче. Зазначила, що її діти дуже люблять ОСОБА_6 . Діти забезпечені всім необхідним для проживання, навчання та розвитку.

Допитана в судовому засіданні малолітня ОСОБА_6 пояснила, що бажає проживати з батьком, оскільки там її коло спілкування та бажає проживати з братами і сестрою. Вона забезпечена всім необхідним для життя та навчання. З мамою не хоче проживати. З матір`ю спілкується дуже рідко. Матір їй не телефонує, а чому вона не знає. Матір приїжджала до них дуже рідко та була сувора до неї. З мамою проживала, коли була маленькою, але зараз це вже не пам`ятає. Батько переймається її життям та у них дуже добрі відносини. Батько ніколи не забороняв їм спілкуватись з матір`ю. З братом, який проживає з матір`ю, вона спілкується.

Суд, заслухавши пояснення позивачки, відповідача, третіх осіб, покази свідка, думку малолітньої дитини, дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для вирішення справи по суті, встановивши фактичні дані та відповідні їм правовідносини, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Частиною 1 ст. 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до положень ст.ст. 12, 13, 81 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках, а кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Так, судом встановлено, що позивачка ОСОБА_2 перебувала в зареєстрованому шлюбі із ОСОБА_3 з 29 березня 2012 року, який було розірвано рішенням Царичанського районного суду Дніпропетровської області 15 квітня 2019 року (справа? ? №196/270/19).

Під час шлюбу з відповідачем народилось двоє дітей: донька ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_2 , видане 19 грудня 2012 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Царичанського районного управління юстиції у Дніпропетровській області) (а.с.6),? ? син ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_3 , видане 09 грудня 2014 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Царичанського районного управління юстиції у Дніпропетровській області (а.с.7).

Згідно довідки про реєстрацію місця проживання Олександропільської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області від 28.01.2020 №24/03-35, ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.5).

Згідно акту оцінки потреб сім`ї/ особи від 28.01.2020 по 20.02.2020р. ОСОБА_2 .? ? проживає в АДРЕСА_2 , має склад сім`ї: ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_8 (а.с.11-14).

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов проживання громадянина, який потребує соціального обслуговування, ОСОБА_2 - заміжня, чоловік - ОСОБА_8 , приватний будинок 120 м.кв., кількість кімнат - 3, розмір присадибної ділянки, 050 га. (а.с.10).

Відповідно до акту обстеження місця проживання ОСОБА_2 від 27.01.2020 р. за адресою: АДРЕСА_2 встановлено: сім`я складається з 4 чоловік: ОСОБА_16 - свекор, ОСОБА_15 - свекруха, ОСОБА_8 - чоловік; загальна площа будинку 120 кв.м., житлова площа 54 кв.м., розмір присадибної ділянки 0,50 га. В даному будинку? ? є всі необхідні умови для виховання та проживання неповнолітніх дітей. Умови проживання задовільні, просторі кімнати, вітальня, кухня. В наявності санвузол, ванна кімната, гаряча вода, опалення індивідуальне. Санітарний стан приміщення задовільний (а.с.9).

У позивачки ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 народилась ОСОБА_17 , її батьками є ОСОБА_8 та ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_4 від 13.05.2020 року, (а.с.8).

Згідно висновку виконавчого комітету Новопокровської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області від 24 грудня 2021 року №11 про доцільність визначення місця проживання малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з матір`ю ОСОБА_2 , вважають за доцільне визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матір`ю ОСОБА_2 , за місцем проживання матері за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.91-91а).

Відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов проживання гр. ОСОБА_3 від 05 листопада 2021 року - ОСОБА_3 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 . Разом з ним проживає дочка ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Також в даному будинку проживає мати ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . інвалід третьої групи, сестра ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка має на вихованні трьох малолітніх дітей: ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_9 (а.с.81).

Відповідно до характеристики з місця проживання на ОСОБА_3 , виданої виконавчим комітетом Царичанської селищної ради від 05.11.2021 №88. ОСОБА_3 розлучений, проживає з дочкою ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 . Працює на Полтавському участку газвидобування. Підтримує добрі стосунки з сусідами. В конфліктних ситуаціях не помічений (а.с.80).

Згідно акту обстеження умов проживання начальником соціально-гуманітарного відділу? ? ОСОБА_23 , провідним спеціалістом ОСОБА_24 , начальником служби у справах дітей - ОСОБА_40 проведено обстеження умов проживання малолітньої дитини - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 в АДРЕСА_3 . Житло складається з чотирьох кімнат, санітарно-гігієнічні умови задовільні, у будинку всі необхідні речі, меблі, побутова техніка. Родина забезпечена всі необхідним, обробляють присадибну ділянку для власних потреб. Утримують домашню худобу. У дитини відсутня власна кімната, але обладнане місце для навчання, дитина забезпечена одягом, особистими речами. За вказаною адресою проживає сім чоловік. ОСОБА_3 добре виконує свої обов`язки, приділяє велику увагу здоров`ю та розвитку дитини, турбується про матеріальне забезпечення, навчання та дозвілля доньки (а.с.79).

ІНФОРМАЦІЯ_10 ? ? у відповідача народився син ОСОБА_25 , його батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_11 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_5 , видане Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Магдалинівському, Петриківському, Царичанському районах Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) 10.06.2021 р. (а.с.172).

ОСОБА_3 16 серпня 2022 року зареєстрував шлюб із ОСОБА_11 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_6 від 16 серпня 2022 року виданого Печерським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) (а.с.119).

Згідно довідки військової частини НОМЕР_7 Національної Гвардії України від 06.05.2022 року №1/01/-0472 солдат ОСОБА_3 в період з 18 березня 2022 року по тепершній час перебував на військовій службі у військовій частині НОМЕР_7 Національної гвардії України (а.с.117).

Відповідно до характеристики учениці 1 класу Гупалівської ЗОШ І-ІІІ ст. ОСОБА_6 - дитина активна, доглянута, має багато друзів, протягом навчання батько приділяє увагу доньці, відвідує батьківські збори. Мати у вихованні і навчанні ОСОБА_6 участі не приймає (а.с.173).

Згідно акту обстеження умов проживання від 05 січня 2023 року здійсненого начальником соціально-гуманітарного відділу? ? ОСОБА_23 ,? ? спеціалістом ОСОБА_24 , начальником служби у справах дітей - ОСОБА_40 проведено обстеження умов проживання малолітньої дитини - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 в АДРЕСА_1 . Житло складається з трьох кімнат. 69.9 м.кв. Санітарно-гігієнічні умови добрі. В будинку чисто та затишно, є всі необхідні речі, меблі, побутова техніка. У ОСОБА_6 відсутня власна кімната, але дитина має місце для ігор та відпочинку. За цією адресою проживають без реєстрації: батько дитини - ОСОБА_27 , дружина - ОСОБА_28 , зведена сестра - ОСОБА_29 , зведений брат - ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , рідний брат по батькові - ОСОБА_32 , додано фото кімнати (а.с.181-184).

Згідно довідки про доходи філії Газопромислове управління "Полтавгазвидобування"Акціонерного товариства "Укргазвидобування", ОСОБА_3 працює у філії Газопромислове управління "Полтавгазвидобування" Акціонерного товариства "Укргазвидобування" оператором з добування нафти й газу з 19 лютого 2014 року, загальна сума доходу за період з 01 травня 2022 року по 31 жовтня 2022 року становить 162 100 38 грн. (а.с.190).

До матеріалів справи долучено технічний паспорт на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 (а.с.191-194).

Відповідно до висновку органу опіки і піклування виконавчого комітету Царичанської селищної ради від 11 січня 2022 року щодо визначення місця проживання малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , враховуючи інтереси та виявлене бажання малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , беручи до уваги думку членів комісії, орган опіки та піклування вважає за доцільне рекомендувати суду визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , разом з батьком ОСОБА_3 за місцем його фактичного проживання в АДРЕСА_3 (а.с.94).

До матеріалів справи додано заяву ОСОБА_6 від 24 грудня 20121 року, в якій зазначено, що вона бажає відвідувати свою маму за? ? місцем проживання у присутності свого батька ОСОБА_3 (а.с.95).

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов проживання від 13 лютого 2024 року, проведеного комісією в складі: старости Бабайківського старостинського округу виконавчого комітету Царичанської селищної ради ОСОБА_41, діловода виконкому Царичанської селищної ради ОСОБА_42, представника громадськості ОСОБА_33 , встановлено, що ОСОБА_3 дійсно зареєстрований і постійно проживає разом зі своєю сім`єю в житловому будинку, придбаному за власні кошти, за адресою: АДРЕСА_1 . Проживає в даному житловому будинку з дружиною ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , сином ОСОБА_34 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , сином ОСОБА_35 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , донькою ОСОБА_36 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , сином ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , донькою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Сім`я багатодітна, знаходиться на утриманні батька ОСОБА_3 , дружина знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до 3-х річного віку, діти навчаються в Бабайківському ліцеї, умови проживання нормальні (а.с.239).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Царичанської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області від 13.02.2024 №62, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , дійсно зареєстрований і фактично проживає на території Бабайківського старостинського округу за адресою: АДРЕСА_1 та має наступний склад сім`ї: дружина - ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , син - ОСОБА_37 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , син - ОСОБА_38 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , донька - ОСОБА_39 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , донька - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , син - ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_15 (а.с.240). ? ?

Статтею 51 Конституції України, частинами другою, третьою статті 5 СК України передбачено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. Держава має заохочувати та підтримувати материнство і батьківство та забезпечувати пріоритет сімейного виховання дитини. При регулюванні сімейних відносин держава має максимально враховувати інтереси дитини.

Міжнародні та національні норми не містять положень, які б наділяли будь-кого з батьків пріоритетним правом на проживання з дитиною.

Суд - це фактично останній інструмент, який підлягає використанню при вирішенні сімейних спорів, коли спір неможливо вирішити іншим шляхом.

Водночас розлучення має відбутися таким чином, щоб батько і матір як і раніше співпрацювали при виконанні батьківських обов`язків.

Дитина має право знати своїх батьків і право на їх піклування (стаття 7 Конвенції про права дитини).

Відповідно до частини першої статті 18, частини першої статті 27 Конвенції про права дитини держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування. Держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

У частині першій статті 9 Конвенції про права дитини передбачено, що держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи, згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в найкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Згідно з частинами другою, восьмою, дев`ятою статті 7 СК України сімейні відносини можуть бути врегульовані за домовленістю (договором) між їх учасниками. Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, членів сім`ї. Сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини (частина третя статті 11 Закону України «Про охорону дитинства»).

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про охорону дитинства» на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Згідно зі статтею 141 СК України мати і батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини.

Відповідно до статті 160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Відповідно до частин першої, другої статті 161 СК України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

У частині першій статті 3 Конвенції про права дитини визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

При визначенні найкращих інтересів дитини у кожній конкретній справі необхідно враховувати два аспекти: по-перше, інтересам дитини найкраще відповідає збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я є особливо непридатною або неблагополучною; по-друге, у найкращих інтересах дитини є забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагонадійним.

Між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага і дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків. Зокрема, стаття 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод не надає батькам права вживати заходів, які можуть зашкодити здоров`ю чи розвитку дитини.

Рівність прав батьків стосовно дитини є похідною від прав та інтересів самої дитини на гармонійний розвиток та належне виховання, й першочергово повинні бути визначені й враховані інтереси дитини з урахуванням об`єктивних обставин спору. При визначенні місця проживання дитини судам потрібно крізь призму врахування найкращих інтересів дитини встановлювати та надавати належну правову оцінку всім обставинам справи, які мають значення для правильного вирішення спору. Отже, під час розгляду справ щодо визначення місця проживання дитини суди насамперед мають виходити з інтересів самої дитини, враховуючи сталі соціальні зв`язки, місце навчання, психологічний стан тощо, а також дотримуватися балансу між інтересами дитини, правами батьків на виховання дитини і обов`язком батьків діяти в її інтересах (постанова Верховного Суду від 14 вересня 2022 року у справі № 466/1017/20).

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини враховується ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особисту прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення. До інших обставин, що мають істотне значення, можна віднести, зокрема: особисті якості батьків; відносини, які існують між кожним з батьків і дитиною (як виконують батьки свої батьківські обов`язки стосовно дитини, як враховують її інтереси, чи є взаєморозуміння між кожним з батьків і дитиною); можливість створення дитині умов для виховання і розвитку.

При оцінці та визначенні найкращих інтересів дитини підлягають врахуванню такі базові елементи: (а) погляди дитини; (б) індивідуальність дитини; (в) збереження сімейного оточення і підтримання відносин; (г) піклування; захист і безпека дитини; (ґ) вразливе положення; (д) право дитини на здоров`я; (е) право дитини на освіту (постанова Верховного Суду від 04 серпня 2021 року у справі № 654/4307/19). Також підлягають врахуванню: (1) спроможність кожного з батьків піклуватися про дитину особисто; (2) стосунки між дитиною і батьками в минулому; (3) бажання батьків бути опікунами; (4) збереження стабільності в оточенні дитини, йдеться про місце проживання (дім), школу, друзів; (5) бажання дитини.

У даній справі встановлено, що обидва батьки мають належні житлові умови та доходи для утримання дитини, а також мають бажання виховувати доньку.

Судом встановлено, що малолітня ОСОБА_6 , 2012 року народження, після розлучення батьків постійно проживає разом з батьком, який створив належні умови для її проживання, розвитку та навчання, та дитина бажає і надалі проживати з ним.

Система правосуддя прислухається до дітей, серйозно ставиться до їх думок і має гарантувати захист прав дитини.

Дитина, яка внутрішнім законодавством визнається такою, що має достатній рівень розуміння, під час розгляду судовим органом справи, що стосується її, наділяється правами: отримувати всю відповідну інформацію; отримувати консультацію та мати можливість висловлювати свої думки; клопотати про призначення спеціального представника під час розгляду судовим органом справ, бути поінформованою про можливі наслідки реалізації своїх думок та про можливі наслідки будь-якого рішення (статті 3, 4 Європейської конвенції про здійснення прав дітей 1996 року).

Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном. Разом з тим, згода дитини на проживання з одним з батьків не повинна бути абсолютною для суду, якщо така згода не буде відповідати інтересам дитини (стаття 12 Конвенції про права дитини, стаття 171 СК України, стаття 14 Закону України «Про охорону дитинства»).

Думка дитини може бути висловлена у письмових доказах (висновках органів опіки та піклування, спеціалістів тощо); електронних доказах (відео-, аудіоматеріалах); висновках психологічної експертизи; показаннях самої дитини, присутньої в залі судового засідання або з використанням режиму відеоконференції.

Суд враховує висловлену дитиною думку системно, з`ясовуючи належно фактичні обставини справи, досліджуючи та надаючи належну правову оцінку зібраним у справі доказам у їх сукупності, що в результаті сприятиме правильному вирішенню питання місця проживання дитини. Тільки так будуть забезпечені найкращі інтереси дитини, а не інтереси та бажання батьків, які вони не можуть чи не бажають вирішувати в позасудовий спосіб (постанова Верховного Суду від 21 липня 2021 року у справі № 404/3499/17).

При оцінці пояснень дитини необхідно враховувати її вік на момент опитування, рівень розвитку та психологічні особливості, притаманні відповідному віку.

Судом в судовому засіданні з`ясовано думку ОСОБА_6 щодо того, з ким із батьків вона бажає проживати, згідно якої остання пояснила, що бажає постійно проживати із батьком, який піклується про неї та з яким у неї склалися досить добрі та тісні стосунки.

З пояснень та поведінки ОСОБА_6 суд вбачає, що дитина значно більше прихильна до батька, ніж до матері, має з батьком більш тісний емоційний зв`язок, із батьком отримує емоційний комфорт, спокій, почувається з ним захищеною та огорнутою турботою. Батько відіграє значну роль у житті дитини.

Аналіз досліджених доказів та пояснень допитаних осіб дозволяє суду зробити висновок, що бажання дитини проживати з батьком обґрунтовано більшим емоційним зв`язком з батьком, аніж з матір`ю, а також сталістю сімейних зв`язків у родині батька, соціальних зв`язків за місцем її теперішнього проживання та навчання, налагодженням побуту та процесу навчання за місцем проживання батька.

Поміж тим, судом встановлено, що місце проживання матері знаходиться в іншому населеному пункті на значній відстані від теперішнього місця проживання дитини, у зв`язку з чим визначення місця проживання дитини з матір`ю в даному випадку неминуче призведе до порушення чи розриву сталих зв`язків дитини за її теперішнім місцем проживання та навчання, що, з урахуванням ставлення дитини до цього факту, негативно вплине на її психоемоційний стан та не буде сприяти її гармонійному розвитку.

Вирішуючи спір, суд бере до уваги статтю 51 Конституції України, яка гарантує кожному із подружжя рівні права і обов`язки у шлюбі та сім`ї. Схожа норма міститься також у частині шостій статті 7 Сімейного кодексу України, відповідно до якої рівність прав і обов`язків жінки та чоловіка у сімейних відносинах, шлюбі та сім`ї є однією із загальних засад регулювання сімейних відносин. Це узгоджується з практикою ЄСПЛ, який неодноразово наголошував, що батьки повинні мати рівні права у спорах про опіку над дітьми, і жодні презумпції, які ґрунтуються на ознаці статі, не повинні братися до уваги (рішення у справі «Зоммерфельд проти Німеччини» від 08 липня 2003 року, «Цаунеггер проти Німеччини» від 03 грудня 2009 року).

При розгляді спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, визначення місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе, не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних в? ? результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи (статті 19 СК України).

Як вбачається з висновку виконавчого комітету Новопокровської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області від 24 грудня 2021 року №11, вважають за доцільне визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матір`ю ОСОБА_2 , за місцем проживання матері.

Однак, із зазначеного висновку не вбачається, що виконавчим комітетом Новопокровської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області були встановлені обставини, які б давали підстави вважати, що проживання ОСОБА_6 з батьком суперечить інтересам дитини.

В обґрунтування необхідності проживання дитини разом з матір`ю даним органом не був проведений аналіз встановлених фактів, а зазначено лише посилання на ст.6 Декларації прав дитини в частині необхідності наявності виняткових обставин для розлучення дитини зі своєю матір`ю. При цьому, в даному висновку не враховано те, що на момент надання висновку дитина не проживала з матір`ю тривалий час саме за ініціативою останньої та більше року знаходилася на повному утриманні і вихованні батька, а позивачка з власної волі у цьому участі не приймала.

Більш того, сама дитина даним органом з приводу вирішення суттєвих питань її життя вислухана не була, що є порушенням ст.ст.3, 12 Конвенції ООН про права дитини 1989 року.

Вищевикладене свідчить про упередженість, односторонність та необ`єктивність даного висновку, у зв`язку з чим зазначений висновок не береться до уваги судом через його необґрунтованість та невідповідність інтересам дитини.

Разом з тим, відповідно до висновку органу опіки і піклування виконавчого комітету Царичанської селищної ради від 11 січня 2022 року, орган опіки та піклування, з урахуванням інтересів та бажання малолітньої дитини, вважає за доцільне визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , разом з батьком ОСОБА_3 за місцем його фактичного проживання.

Вирішуючи питання про визначення місця проживання дитини, суди мають враховувати об`єктивні та наявні у справі докази, зокрема обстеження умов проживання, характеристики психоемоційного стану дитини, поведінки батьків щодо дитини та висновку органу опіки та піклування. Однак найважливішим у цій категорії справ є внутрішнє переконання судді, яке має ґрунтуватися на внутрішній оцінці всіх обставин в їх сукупності. Адже не можна піддавати формалізму долю дитини, яка через те, що батьки не змогли зберегти шлюб, не повинна бути позбавлена щасливого та спокійного дитинства.

Отже, при вирішенні таких спорів доцільно та правильно керуватися виключно інтересами дитини. Судам передусім потрібно впевнитися, що саме той з батьків, на чию користь буде прийнято рішення, створить для дитини належні умови для її морального, духовного та фізичного розвитку.

Суду не надано доказів участі позивачки у вихованні та утриманні її доньки ОСОБА_6 .

Більш того, досліджені у судовому засіданні докази свідчать про те, що на теперішній час позивачка фактично самоусунулася від виховання та утримання своєї доньки ОСОБА_6 , що є порушенням вимог ст.ст. 141, 155 СК України.

Суд зауважує, що проживання дитини з одним із батьків не звільняє іншого, який проживає окремо від дитини, від обов`язку належним чином утримувати та виховувати дитину.

Поміж тим, будь-яких доказів на підтвердження позиції позивачки про перешкоду їй спілкуватися з дитиною, останньою суду не надано.

За таких обставин, враховуючи думку дитини, яка бажає проживати з батьком, та дотримуючись пріоритетності інтересів дитини, враховуючи сталі соціальні зв`язки дитини за місцем проживання батька та за місцем теперішнього навчання, стосунки між дитиною та кожним з батьків, необхідність забезпечення збереження стабільності в оточенні дитини (місце проживання, школа, друзі), ступінь участі кожного з батьків у вихованні та утриманні дитини суд приходить до висновку, що визначення місця проживання малолітньої ОСОБА_6 разом з матір`ю не буде відповідати найкращим інтересам дитини.

На підставі викладеного позовні вимоги задоволенню не підлягають.

При цьому у даному випадку відмова у визначенні місця проживання дитини з матір`ю не означає її розлучення із матір`ю, братом та порушення зв`язків ОСОБА_6 з ними, оскільки позивачка ОСОБА_2 не позбавлена можливості брати участь у вихованні доньки, вона та брат не позбавлені можливості спілкуватися з нею.

Частиною 2 статті 141 ЦК України передбачено, що судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позові на позивача.

Керуючись ст.ст.13, 76-82, 89, 141, 258, 259, 263-265, 352, 354, 355 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні позову ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , РНОКПП НОМЕР_8 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , до ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , РНОКПП НОМЕР_9 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , про визначення місця проживання дитини - відмовити повністю.

Судові витрати позивача покласти на останнього.

? ? Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

? ? Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 25.03.2024 року.

? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Суддя:? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Д.Г. Костюков

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117903830
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення місця проживання дитини

Судовий реєстр по справі —196/822/20

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Костюков Д. Г.

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Костюков Д. Г.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Костюков Д. Г.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Костюков Д. Г.

Ухвала від 12.09.2022

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Костюков Д. Г.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Руснак А. І.

Ухвала від 19.10.2021

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Руснак А. І.

Ухвала від 02.09.2021

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Руснак А. І.

Ухвала від 09.08.2021

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Руснак А. І.

Ухвала від 10.06.2021

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Руснак А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні