Ухвала
від 25.03.2024 по справі 342/432/24
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/432/24

Провадження №2-о/342/70/2024

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

25 березня 2024 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі головуючого судді Федів Л.М., ознайомившись з матеріалами заяви ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник адвоката Паньків Василь Дмитрович, заінтересована особа Чернелицька селищна рада про встановлення факту постійного спільного проживання,

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 ,жителька АДРЕСА_1 ,в інтересахякої дієпредставник адвокат ПаньківВасиль Дмитрович, подала досуду заяву,в якійпросить ухвалитирішення,яким встановитифакт постійногоспільного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 із спадкодавецм ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ,на часвідкриття спадщини,за адресою АДРЕСА_1 .Заінтересована особа: Чернелицькаселищна рада,місцезнаходження:вул.Незалежності,19смт.Чернелиця Коломийського району Івано-Франківської області.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.03.2024 дану справу розподілено судді Гайдичу Р.М.

Ухвалою судді Городенківського районного суду Івано-Франківської області Гайдича Р.М. від 21 березня 2024 року задоволено самовідвід судді Городенківського районного суду Івано-Франківської області Гайдича Р.М. в справі № 342/432/24 (провадження 2-о/342/70/2024). Дану справу передано для повторного розподілу між суддями Городенківського районного суду в порядку, передбаченому ЦПК України.

На підставі Розпорядження щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справи № 146 від 22.03.2024 - Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.03.2024 дану справу розподілено судді Федів Л.М.

Відповідно до п. 3 ч. 2ст. 19 ЦПК Україницивільне судочинствоздійснюється заправилами,передбаченими цимКодексом,у порядку окремого провадження.

Ч. 11 ст.33ЦПК України встановлено, що справа,розгляд якоїрозпочато однимсуддею чиколегією суддів,повинна бутирозглянута цимже суддеючи колегієюсуддів,за виняткомвипадків,що унеможливлюютьучасть суддіу розглядісправи,та іншихвипадків,передбачених цимКодексом.

Заява про встановленняфакту постійногоспільного проживання, відповідає вимогам статей 175, 177, 318 ЦПК України. Заявник є особою, яка має процесуальну дієздатність. Представник заявника має належні повноваження. Судовий збірсплачено згідноз вимогамизаконодавства. Дану заяву належить розглядати в порядку окремого провадження з врахуванням положень ст.294 ЦПК України, яка визначає, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Справа підсудна Городенківському районному суду Івано-Франківської області.

Обставин,які перешкоджаютьвідкриттю провадженняу справі,на данийчас невиявлено.

У відповідності до п. 7 ч. 2 ст. 187 ЦПК України, про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються - результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

В поданійдо судузаяві провстановлення фактупостійного спільногопроживання, представник заявника просить викликати в якості свідків - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительку АДРЕСА_2 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительку АДРЕСА_3 .

Відповідност.76ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно ч. 1ст.90ЦПК України показання свідка - це повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи. Не є доказом показання свідка, який не може назвати джерела своєї обізнаності щодо певної обставини.

У відповідності дост.91ЦПК України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Враховуючивимогист. 91, п.7 ч.2 ст. 187 ЦПК України, вважаю, що клопотання представника заявника про виклик в судове засідання свідків слід задовольнити.

Разом ізподаною досуду заявою провстановлення фактупостійного спільногопроживання, представник заявника подав клопотання, в якому просив зобов`язати державного нотаріуса Городенківської ДНК Коломийського району Капріян С.В. надати суду належним чином завірені копії спадкових справ, заведених після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Частина 1 статті 81 ЦПК України визначає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Відповідно до ч.2 ст.83 ЦПК України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Згідно з ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Оскільки при вирішенні справ про успадкування дослідженню підлягає інформація органів нотаріату про відкриття спадщини та можливого кола спадкоємців, дана інформація становить нотаріальну таємницю, тому, з метою всебічного, повного і

об`єктивного з`ясування обставин справи, є підстави для задоволення клопотання представника заявника про витребування доказів.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 33, 84, 91, 175, 177, 187, 293, 294, 315, 316, 318 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник адвоката Паньків Василь Дмитрович, заінтересована особа Чернелицька селищна рада про встановлення факту постійного спільного проживання.

Справу розглядати в порядку окремого провадження.

Судове засідання в справі відбудеться 22квітня 2024року о10.00год. приміщенні Городенківського районного суду Івано-Франківської області (м.Городенка вул. Героїв Євромайдану, 7 зал судових засідань № 2).

В судовезасідання викликатиучасників справи тасвідків: ОСОБА_3 , жительку АДРЕСА_1 та ОСОБА_4 , жительку АДРЕСА_3 .

Попередити свідків про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиві показання чи відмову від давання показань на вимогу суду, яка встановлена ст.384 КК України.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом із судовою повісткою направити заявнику засобами поштового зв`язку. Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом із судовою повісткою направити представнику заявника засобами Електронного суду.

Заінтересованій особі надіслати копію ухвали про відкриття провадження у справі, судову повістку, копію заяви з копіями доданих до неї документів та надати доступ до матеріалів справи в електронній формі.

Запропонувати заінтересованій особі надіслати (надати) суду у строк до 22 квітня2024року письмові пояснення та посилання на докази, якими вони обґрунтовуються.

Витребувати з Городенківської державної нотаріальної контори Коломийського району Івано-Франківської області, у строкдо 22 квітня 2024 року, належним чином завірені копії спадкових справ, заведених після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Корнів Городенківського району Івано-Франківської області та ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Корнів Городенківського району Івано-Франківської області, у разі їх відкриття. У разі відсутності спадкових справ, надати відомості про їх відсутність.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду докази.

Інформацію щодо справи, яка розглядається, її учасники можуть отримати в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України, веб-адреса сторінки суду - https://court.gov.ua/sud0905/

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Федів Л. М.

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117903912
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного спільного проживання

Судовий реєстр по справі —342/432/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні