Рішення
від 26.03.2024 по справі 641/8024/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Провадження № 2/641/981/2024 Справа № 641/8024/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2024 року

Комінтернівський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді - Боговського Д.Є.,

за участю секретаря судового засідання - Онди В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові цивільну справу за позовом Управління соціального захисту населення адміністрації Слобідського району Харківської міської ради до ОСОБА_1 стягнення надміру переплаченої суми державної допомоги, -

ВСТАНОВИВ:

Управління соціального захисту населення адміністрації Слобідського району Харківської міської ради звернулось до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на користь управління надміру переплачену суму державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям в розмірі 12500,48 грн., відшкодувати судові витрати.

В обґрунтування позовної заяви, позивач посилався на те, що згідно заяви ОСОБА_1 від 28.07.2020 року про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям та наданої відповідачем декларації про доходи, відповідачу було призначено державну соціальну допомогу на період з 01.07.2020 по 31.12.2020. До складу сім`ї входили три особи, зокрема відповідач ОСОБА_1 та дві дитини: син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В заяві про призначення допомоги відповідачем надано згоду на отримання Управлінням інформації про сім`ю, доходи, власність та майно та одночасно повідомлено про відсутність місця роботи, доходів, тощо. Повідомила, що не працевлаштована, здійснює догляд за малолітньою дитиною, донькою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та інших доходів не має. При проведенні Управлінням перевірки правильності та повноти інформації, що надана заявником для призначення державної соціальної допомоги було виявлено, що відповідач своєчасно не повідомила про зміни розміру доходів, зокрема, про отримання доходів від медичного центру - ТОВ ВІОТЕХСОМ» (відомості про доходи у вигляді матеріальної компенсації по Договору № 160919/12 відіб.09.2019 в розмірі 28950,00 грн.) та отримання сином доходів в ДВНЗ «Харківський коледж транспортних технологій» (код ЄДРПОУ: 01116443) у вигляді стипендії за період січень-червень 2020 в розмірі 5340,00 грн., що призвело к переплаті та незаконно отриманої державної соціальної допомоги заявником в розмірі 13500,48 коп., оскільки середньомісячний сукупний дохід перевищив рівень прожиткового мінімуму для сім`ї, про що складений Акт за № 11.

Ухвалою Комінтернівського районного суду м. Харкова від 19.12.2023 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження по справі та призначено її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

До суду надійшла заява представника Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Слобідського району Харківської міської ради Фоміної В.І.про розгляд справи за її відсутності із зазначенням щодо підтримання заявлених вимог в повному обсязі та ухвалення рішення за наявними у справі доказами.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, повідомлялась про дату, час та місце судового засідання у встановленому законом порядку, причини неявки суду не повідомила, відзив на позов не подавала.

За згодою представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Суд, вивчивши матеріали справи, давши добутому правової оцінки, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Так судом встановлено, згідно заяви ОСОБА_1 від 28.07.2020 року про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям та наданої відповідачем декларації про доходи, відповідачу було призначено державну соціальну допомогу на період з 01.07.2020 по 31.12.2020.

До складу сім`ї входили три особи, зокрема відповідач ОСОБА_1 та дві дитини: син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В заяві про призначення допомоги відповідачем надано згоду на отримання Управлінням інформації про сім`ю, доходи, власність та майно та одночасно повідомлено про відсутність місця роботи, доходів, тощо. Повідомила, що не працевлаштована, здійснює догляд за малолітньою дитиною, донькою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та інших доходів не має.

Відповідно до акту №11 від 15.01.2021 року було виявлено, що відповідач своєчасно не повідомила про зміни розміру доходів, що призвело до переплати та незаконно отриманої державної соціальної допомоги заявником в розмірі 13500,48 коп., оскільки середньомісячний сукупний дохід перевищив рівень прожиткового мінімуму для сім`ї.

23.02.2021 на розрахунковий рахунок заявником було повернуто Управлінню суму в розмірі 1000,00 грн. (виписка ДКСУ із Системи дистанційного обслуговування клієнтів від 23.02.2021).

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», державна соціальна допомога призначається і виплачується малозабезпеченим сім`ям, які постійно проживають на території України, а також іншим малозабезпеченим сім`ям у випадках, установлених законом, які з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний дохід менший від прожиткового мінімуму для сім`ї.

Державна соціальна допомога призначається на шість місяців з місяця звернення за її призначенням.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 №250 затверджено Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям (надалі - Порядок).

Відповідно до п. 7 Порядку, розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім`ї та середньомісячним сукупним доходом малозабезпеченої сім`ї. Максимальний розмір державної соціальної допомоги не може перевищувати розміру прожиткового мінімуму для малозабезпеченої сім`ї, крім випадків, передбачених абзацом п`ятим цього пункту.

Відповідно до п. 9 Порядку, середньомісячний сукупний дохід малозабезпеченої сім`ї - це обчислений у середньому за місяць дохід усіх членів малозабезпеченої сім`ї, одержаний ними протягом шести місяців.

Згідно з п. 5 Порядку, до складу малозабезпеченої сім`ї заявника, яка звертається за призначенням допомоги, включаються чоловік, дружина, рідні та усиновлені діти віком до 18 років, а також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (в тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених закладів освіти і вступом до іншого закладу) до досягнення 23 років і не мають власних сімей; неодружені повнолітні діти, які проживають разом з батьками. При цьому діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти до досягнення 23 років і не мають власних сімей, включаються до складу сім`ї незалежно від задекларованого (зареєстрованого) місця проживання (перебування).

Відповідно до п. 16 Порядку, виплата призначеної державної соціальної допомоги припиняється, якщо малозабезпеченою сім`єю подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на отримання державної соціальної допомоги та на визначення її розміру, або встановлено фактичну зайнятість особи, що приносить дохід (винагороду), без оформлення, реєстрації в установленому законодавством порядку, з місяця, що настає за місяцем, у якому виявлено порушення.

Пунктом 25 Порядку встановлено, що якщо малозабезпеченою сім`єю приховано або подано недостовірні дані про доходи та майновий стан або органом соціального захисту населення отримано інформацію про обставини, що вплинули на встановлення права на призначення державної соціальної допомоги та визначення її розміру, внаслідок чого надміру виплачено кошти, органи соціального захисту населення: визначають обсяг надміру виплачених коштів з місяця призначення державної соціальної допомоги та встановлюють строки їх повернення залежно від матеріального стану малозабезпеченої сім`ї; повідомляють уповноваженому представнику малозабезпеченої сім`ї про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення.

Згідно ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної особи або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

З матеріалів справи вбачається, що особистим підписом в заяві відповідачка засвідчила той факт, що вона усвідомлює, що в разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання нею соціальної допомоги, компенсації та пільг, вона зобов`язується повідомити органи праці та соціального захисту населення. Про відмову в призначені або припинення виплати призначеної соціальної допомоги та/або повернення надміру нарахованих коштів у разі подання неповних чи недостовірних відомостей про доходи та майновий стан сім`ї її попереджено. У такому разі відповідач зобов`язалась повернути надміру переплачену суму державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям.

Враховуючи вищевикладене, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також, достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Слобідського району Харківської міської ради підлягають задоволенню

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 141, 259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Слобідського району Харківської міської ради задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення адміністрації Слобідського району Харківської міської ради переплачену суму державної допомогив розмірі 12500,48 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення адміністрації Слобідського району Харківської міської ради сплачений судовий збір в розмірі 2684,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржене позивачем в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Слобідського району Харківської міської ради, код ЄДРПОУ 03196624, м. Харків, вул. Вишнева, 3.

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 .

Суддя: Д. Є. Боговський

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117904480
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —641/8024/23

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні