Рішення
від 25.03.2024 по справі 632/1815/23
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/1815/23

провадження № 2/632/148/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

25 березня 2024 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі судді Библіва С.В., за участю секретаря Кузьменко М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Первомайському Лозівського району Харківської області цивільну справу за позовом ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

У С Т А Н О В И В :

Позивач ТОВ «ФК «Профіт Капітал» звернулось у суд з позовом до ОСОБА_1 в якому просить стягнути заборгованість у сумі 34 646,11 грн., витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 7000,00 грн. та судові витрати у сумі 2684,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що 23.08.2017 року між АТ «Ідея Банк», правонаступником якого є ТОВ «ФК «Профіт Капітал» та відповідачем ОСОБА_1 було укладено кредитний договір № Z52.622.70095, за яким банк надав позичальнику кредит у сумі 12000,00 грн. зі сплатою процентів за користування кредитом у розмірі 0,01 % відсотків річних і комісією згідно умов договору кредиту.

АТ «Ідея Банк`ТОВ свої зобов`язання за договором виконало у повному обсязі, а саме: надало відповідачці кредит у розмірі, встановленому договором. Відповідачка порушила умови договору, отримала кредитні кошти проте, свої зобов`язання не виконує належним чином, не сплачує щомісячні платежі за кредитом, комісію за обслуговування та проценти за користування кредитом та інші платежі, тим самим допускаючи порушення умов кредитного договору.

Внаслідок чого,станом на03.12.2020року заборгованість ОСОБА_1 перед новим кредитором ТОВ «Фінансовакомпанія «ПрофітКапітал» становить 29 382,69 грн., яка складається з: 12000,00 грн. - заборгованість за основним боргом; 1441,89 грн. заборгованість за нарахованими та несплаченими відсотками; 15940,80 грн. заборгованість по нарахованим та несплаченим комісіям, а з урахуванням нарахованих станом на 23.02.2022 року 3% річних за користування кредитом 1081,74 грн. та заборгованості за інфляційними витратами 4181,68 грн., загальна заборгованість становить - 34646,11 грн., яку позивач просить стягнути на свою користь, а також витрати із сплати судового збору 2684,00 грн. та з надання професійної правничої допомоги 7000,00 грн.

31 січня 2024 року ухвалою Первомайського міськрайонного суду Харківської області відкрито провадження у справі та вирішено розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження з призначенням першого судового засідання на 25 березня 2024 року.

Станом на 25 березня 2024 року відзив на позовну заяву до Первомайського міськрайонного суду Харківської області не надійшов.

Згідно ч. 2 ст. 191 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Представник позивача у судове засідання надала заяву про розгляд справи без її у часті, на задоволенні позову наполягає, у разі неявки у судове засідання відповідача не заперечує проти ухвалення заочного рішення у справі.

Відповідачка у судове засідання не з`явилася, про день, час та місце проведення судового засідання її було повідомлено через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

За згодою позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положеннямст. 280 ЦПК України.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріалисправи,суд вважає,що позовнівимоги підлягаютьзадоволенню знаступних підстав: судом встановлено, що 23.08.2017 року між АТ «Ідея Банк», правонаступником якого є ТОВ «ФК «Профіт Капітал» та відповідачкою ОСОБА_1 було укладено кредитний договір № Z52.622.70095, за яким банк надав позичальнику кредит у сумі 12000,00 грн. зі сплатою процентів за користування кредитом у розмірі 0,01 % відсотків річних і комісією згідно умов договору кредиту (а.с.5-6).

Відповідно до умов кредитного договору позичальник зобов`язався для погашення кредиту, сплачувати плату за кредитне обслуговування щомісячно в розмірі відповідно до графіку платежів.

АТ «Ідея Банк» свої зобов`язання за договором виконав у повному обсязі, а саме надав відповідачу кредит у розмірі, встановленому договором, факт отримання відповідачкою кредитних коштів.

Відповідачка порушила умови договору, не виконала їх на даний час, допустивши прострочення платежів, у зв`язку з чим, станом на 03.12.2020 року за нею рахується заборгованість за вищезазначеним договором у сумі 29 382,69 грн. (а.с.14), яка складається з:

- 12 000,00 грн. - сума заборгованості за основним боргом;

- 1441,89 грн. - сума заборгованості за несплаченими відсотками;

- 15 940,80 грн. сума за нарахованою та несплаченою комісією.

Відповідно до ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно зі статтею 1049 згаданого Кодексу позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

За змістом статті 1056-1 ЦК України в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, розмір процентів та порядок їх сплати за договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

Відповідно до частини першої статті 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Будь-яких доказів спростування наданого позивачем розрахунку заборгованості, який узгоджується із випискою по особовому рахунку, відповідачка суду не надала, як і не надала доказів щодо належного виконання нею умов договору.

За правилами ст. 525 - 527 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається. Боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч.1ст.530 ЦК України).

Статтею 610 ЦК України встановлено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до частини першої статті 631 ЦК України строком дії договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати обов`язки відповідно до договору.

Відповідно до частини першої статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

03 грудня 2020 між АТ «Ідея Банк» та ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал» було укладено Договір факторингу № 12/90, згідно якого АТ «Ідея Банк» відступило ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал» право вимоги за Кредитними договорами в тому числі і за кредитним договором № Z52.622.70095 від 23.08.2017 року, укладеним між АТ «Ідея Банк» та ОСОБА_1 .

Відповідно до п. 2.1 цього Договору АТ «Ідея Банк», в порядку та на умовах цього Договору, зобов`язується за плату передати (сплатити) банку суму фінансування, а банк зобов`язується відступити ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал» права вимоги за укладеними Кредитними договорами в обсязі та на умовах, що існують на дату відступлення прав вимоги. Права грошової вимоги вважаються відступленими ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал» в деньпідписання Актуприйому-передачіправ вимогиза умовиотримання банкомсуми фінансування.Після переходуправ вимогидо ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал», останній стає кредитором по відношенню до Боржників та набуває відповідні права вимоги у розмірі зазначеному у Реєстрі прав вимог.

З дати відступлення прав вимоги банк перестає бути стороною за укладеними Кредитними договорами у розмірі зазначеному в Реєстрі прав вимог, а ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал» стає виключним та єдиним кредитором за укладеними Кредитними договорами, у розмірі зазначеному в Реєстрі прав вимог та набуває відповідних прав за ними.

Відповідно до пункту 5.1 цього Договору, відступлення права грошової вимоги у загальному розмірі визначеному в Реєстрі прав вимог і всіх інших прав, належних банку за укладеними Кредитними договорами, та їх перехід від банку до ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал» відбувається у дату відступлення прав вимоги. До ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал» переходять усі права кредитора у зобов`язаннях, які виникли на підставі Кредитних договорів у розмірі зазначеному у Реєстрі прав вимог, в обсязі і на умовах, що існують на момент відступлення.

Отже,всі права,які належалиАТ «ІдеяБанк» стосовновідповідача перейшлидо ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал», як нового кредитора, а тому відбулася заміна кредитора у вказаному зобов`язанні.

Позивач, скориставшись своїм правом по нарахуванню на заборгованість 3% річних та інфляційних витрат станом на 23.02.2022 року вирахував їх суми - 1081,74 грн. та 4181,68 грн. відповідно. Тому, загальна сума заборгованості, яка підлягає стягненню з відповідачки на користь позивача становить - 34 646,11 грн.,

Щодо вимоги про стягнення судових витрат (судовий збір та професійна правнича допомога), суд зазначає наступне.

Відповідно до ст.133ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Як вбачається з п.1 ч.3 ст.133ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з ч.3 ст.137ЦПК України для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

У постанові Об`єднаної палати Верховного Суду від 03.10.2019 року у справі №922/445/19 висловлено правову позицію, згідно якої розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

На підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 7 000,00 грн. позивач надав суду договір про надання правової допомоги від 13 серпня 2021 року, укладений між замовником - ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал» та виконавцем - Адвокатським об`єданням «Правовий діалог»; акт надання послуг від 11 вересня 2023 року, в якому зроблено детальний опис наданих послуг, ТОВ «Фінансовакомпанія «ПрофітКапітал» прийняло виконані роботи на суму 7 000 грн., що вбачається з платіжного доручення № 265 від 14.09.2023 року. Крім того, на думку суду, дотримана вимога розумності та співмірності витрат на правничу допомогу із сумою, яку просить стягнути позивач, бо вона у п`ять разів перевищує сплачену допомогу, а також складністю справи.

Згідно ст.137ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Оскільки позивачем у передбаченому ЦПК порядку надано належні та допустимі докази на підтвердження понесення позивачем витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 7 000.00 грн., суд прийшов до висновку, що з відповідача на користь позивача також підлягають стягненню витрати за надання останньому професійної правничої допомоги у розмірі 7000,00 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 141 ЦПК України, витрати пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача, тому і сума судового збору в розмірі 2684,00 грн., також підлягає стягненню.

Таким чином, позов обґрунтований, законний та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 526, 549, 610-612, 625, 1049-1050, 1054 ЦК України, керуючись ст.ст. 13, 77-81, 133,137, 141, 247, 259, 263-265, 280-285 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користьТОВ «Фінансовакомпанія «ПрофітКапітал» заборгованість за кредитним договором № Z52.622.70095 від 23.08.2017 року у сумі 34646,11 грн., судовий збір у сумі 2 684,00 грн. та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 7000,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідачки.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач може оскаржити заочне рішення до Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - ТОВ «Фінансова компанія «Профіт Капітал», 04071, м. Київ, вул. Набережно-Лугова, буд. 8, код ЄДРПОУ: 39992082 IBAN: НОМЕР_1 в АТ «Універсал Банк», Код Банку 322001.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 .

Суддя: С. В. Библів

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117904641
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —632/1815/23

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні