Рішення
від 13.02.2024 по справі 673/946/23
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/946/23

Провадження № 2/673/77/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМ ЕН ЕМ УК РА ЇН И

13 лютого 2024 р. м.Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі - головуючий суддя Дворнін О.С.,

за участю секретаря судового засідання Демчишиної Н.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження, у відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вовковинецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про визнання недійсним державного акту на право приватної власності на землю та визнання права на земельну ділянку в порядку спадкування,-

В С Т А Н О В И В :

В серпні 2024 року позивач звернувся із зазначеним позовом до суду, вказавши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , після смерті якого залишилося спадкове майно, яким є земельна ділянка, площею 3,3777 га, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Коричинецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, після смерті якого в управління спадковим майном вступив його син ОСОБА_3 , проте не оформив свої спадкові права, помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач є спадкоємцем до майна померлого ОСОБА_3 за заповітом та прийняв спадщину у встановленому законом порядку, проте при зверненні його до нотаріальної контори з метою оформлення спадкових прав на вказану земельну ділянку йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з тим, що правовстановлюючий документ на земельну ділянку, яким є державний акт на право приватної власності на землю серії РІ №826005, виданий 02.10.2002 року на підставі рішення Коричинецької сільської ради від 15.03.2001 року, тобто після смерті ОСОБА_4 .

Враховуючи наведене, позивач, просив визнати недійсним вказаний державний акт на право приватної власності на землю з підстав здійснення реєстрації права власності за ОСОБА_2 після його смерті, а також визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування право на земельну частку (пай) згідно сертифіката серії ХМ № 030630 виданого 1996 року, площею 4,65 умовних кадастрових гектарах, яка пребуває у власності колективного сільськогосподарського підприємства «імені Лесі Українки» с. Копачівка Деражнянського району Хмельницької області,

що належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 .

Ухвалою судді від 05.09.2023 року відкрито провадження у справі за даним позовом та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження, надано відповідачу строк для подання відзиву на позов, позивачу відповіді на відзив.

Відповідач у встановлений судом строк без поважних причин відзив на позов не надав, тому суд вирішив справу за наявними матеріалами у відповідності до ч.8 ст. 178 ЦПК України на підстави його письмового клопотання про визнання позову.

В судове засідання позивач не з`явився, подавши клопотання про розгляд справи за його відсутності, підтримуючи позовні вимоги.

Представник відповідача Вовковинецької селищної ради Хмельницької області в судове засідання не з`явився, заявив клопотання про розгляд справи за його відсутності,в якій позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Дослідивши письмові матеріали справи, повно і всебічно оцінивши всі фактичні обставини справи та докази, які мають значення для розгляду справи, зокрема, показання свідків, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню із наступних підстав.

Так, відповідно до ст.12ЦПКУкраїни цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Судом об`єктивно встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим повторно відділом державної реєстрації актів цивільного стану Деражнянського районного управління юстиції у Хмельницькій області 15.11.2011 року.

Відповідно до ч.1 ст.524ЦК Української РСР (в редакції Закону, який діяв на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 ) спадкоємство здійснюється за законом і заповітом.

Відповідно до державного акта на право приватної власності на землю серії РІ №826005, виданого 02.10.2002 року на підставі рішення Коричинецької сільської Ради народних депутатів від 15.03.2001 року та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №254, ОСОБА_6 було передано у приватну власність земельну ділянку, площею 3,3777 га, розташовану на території Коричинецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно рішення суду від 31.01.2012 року встановлено факт, що державний акт на право приватної власності на землю, серії Р1 номер 826005, виданий на підставі рішення Коричинецької сільської ради народних депутатів від 15.03.2001 року виданий на ім`я ОСОБА_7 , належить померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

В обґрунтування позову позивач стверджує, що наведена земельна ділянка перейшла у порядку спадкування до ОСОБА_3 , який був його сином, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданим виконавчим комітетом Коричинецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області.

Як вбачається із письмового повідомлення державного нотаріуса Першої Хмельницької державної нотаріальної контори №1/02-14 від 17.01.2023 року, на підставі заяви ОСОБА_1 нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, площею 3,3777 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, оскільки державний акт виданий після смерті спадкодавця ОСОБА_2 ..

Із архівної довідки №1777/01-15 від 26.10.2022 року вбачається, що після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 заведена спадкова справа №46/2012 від 23.04.2012 року та видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом ОСОБА_3 .

Дослідивши цивільну справу № 673/129/23 та в її межах спадкову справу до майна померлого ОСОБА_2 , встановлено, що ОСОБА_3 видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 23.04.2012 року на спадкове майно, яким є житловий будинок з надвірними будівлями.

В свою чергу, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 заведена спадкова справа №38/2013 та видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом сину ОСОБА_1 на майно.

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем померлого ОСОБА_3 , за заповітом, що підтверджується заповітом від 18.06.2012 року зареєстрованим в реєстрі №24, яким ОСОБА_3 все своє майно, з чого б воно не складалося, де б воно не було, яке належатиме йому на день смерті і на яке він за законом матиме права заповів ОСОБА_1 ..

За змістомстатей 1216-1218 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Довідкою виданою виконавчим комітетом Коричинецької сільської ради Деражнянсього району Хмельницької області №322 від 26.04.2013 року підтверджується, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , який постійно мешкав в АДРЕСА_1 . На день його смерті в спадковому будинку були прописані та проживали ОСОБА_1 син померлого, ОСОБА_8 невістка та внуки ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 .

Відповідно до зазначеного державного акта на право приватної власності на землю серії Р1 №826005, виданого 02 жовтня 2002 року, ОСОБА_7 був власником земельної ділянки, площею 3,3777 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Коричинецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області.

Згідно з положеннями статей 22, 23 чинного на час відкриття спадщиниЗемельного кодексув редакції Закону України від 18 грудня 1990 року, право власності на землю або право користування наданою земельною ділянкою виникає після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує це право. Приступати до використання земельної ділянки, в тому числі на

умовах оренди, до встановлення меж цієї ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує право власності або право користування землею, забороняється. Право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, які видаються і реєструються сільськими, селищними, міськими, районними Радами народних депутатів.

Виходячи з наведеного, приймаючи до уваги, те, що державна реєстрація права власності ОСОБА_6 на земельну ділянку площею 3,3777 га, а також сама видача державного акта відбулися після смерті останнього, суд приходить до висновку, що у ОСОБА_2 , як у спадкодавця, право власності на земельну ділянку площею 3,3777 га не виникло, а тому останнє не увійшло до складу спадкового майна після його смерті.

У відповідності дост. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

В свою чергу, позивач звернувся до суду із заявою про уточнення позовних вимог, в якій, серед іншого, містилося прохання про залишення без розгляду вимоги про визнання недійсним державного акта, оскільки це не призведе до відновлення права власності на земельну ділянку, а тому така вимога позову не є ефективним способом захисту, в зв`язку з чим відсутні підстави для її задоволення.

При цьому, суд звертає увагу, що вказаний державний акт в силу вимог закону не створив юридичних наслідків, оскільки на підставі рішення Коричинецької сільської Ради народних депутатів від 15.03.2023 року виданий після смерті ОСОБА_2 , а тому необхідності визнавати його недійсним в судовому порядку немає.

Натомість, як вбачається з Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай)що видаються Деражнянською РДА, за № 112 ОСОБА_5 отримав відповідний сертифікат серії ХМ № 030630 виданий 1996 року, площею 4,65 умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у власності колективного сільськогосподарського підприємства «імені Лесі Українки» с. Копачівка Деражнянського району Хмельницької області.

Аналізуючи вищезазначене, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного вищевказаного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог, оскільки в даному випадку йдеться про право спадкування.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.10,11,60,209,212-215 ЦПК України, ст.ст.524,549 ЦКУкраїнської УРСР, ст.ст.22,23 ЗК Українив редакції закону від 18 грудня 1990 року, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНКОПП НОМЕР_4 , в порядку спадкування право на земельну частку (пай) згідно сертифіката серії ХМ № 030630 виданого 1996 року, площею 4,65 умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у власності колективного сільськогосподарського підприємства «імені Лесі Українки» с. Копачівка Деражнянського району Хмельницької області, що належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 .

Вимогу про визнання недійсним Державного акту на право приватної власності на землю серії РІ №826005, який виданий 02.10.2002 року на підставі рішення Коричинецької сільської ради від 15.03.2001 року, залишити без розгляду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: О. С. Дворнін

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117907438
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —673/946/23

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні