Рішення
від 14.03.2024 по справі 504/5310/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/5310/23

Номер провадження 2-о/504/132/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.03.2024смт.Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

головуючий суддя Вінська Н.В.,

секретаря Коцар А.М.,

з участю: заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши в відкритому судовому засіданні цивільній справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Визирська сільська рада Одеського району Одеської області про встановлення факту родинних відносин,-

встановив:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Комінтернівського районного суду Одеської області із заявою про встановлення факту родинних відносин.

В обґрунтування заяви зазначає, що він є сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 проте, і будучи її спадкоємцем не може оформити своє право на спадщину, так як відсутні документи, які підтверджують їх родинні відносини.

Зазначаючи про те, що у зв`язку із розбіжністю написання імені матері в свідоцтві про народження заявника, а саме: « ОСОБА_3 », та в її свідоцтві про смерть - " ОСОБА_4 ", він не має можливості підтвердити факт родинних відносин зі своєю матір`ю.

Вказує, що від встановлення факту, що має юридичне значення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , була його матір`ю, залежить виникнення та зміна його майнових та немайнових прав, так як у нього виникне можливість звернення до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину за заповітом, та можливість підтвердження свого походження, а отже і родинних відносин.

За наведених обставин, заявник просить встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 є його матір`ю.

Ухвалою суду від 07.12.2023 року відкрито провадження у справі.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримав заяву в повному об`ємі, просив суд встановити факт родинних відносин з його матір`ю.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, про час та дату розгляду справи були повідомлені належним чином. В поданій на адресу суду заяві просить здійснювати розгляд справи в його відсутності, заперечень проти заяви не подав.

Суд, вислухавши заявника та свідків, вивчивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

До зазначеного висновку суд дійшов на підставі аналізу показів свідків та письмових доказів.

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні вказала, що вона є рідною сестрою заявника, та підтвердила суду, що померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 була їх матір`ю.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні вказала, що вона є сусідкою заявника та була знайома з його матір`ю ОСОБА_2 . Стверджувала, що знає заявника з його народження та підтвердила факт того, що ОСОБА_2 була його матір`ю.

З досліджених в судовому засіданні письмових доказів встановлено такі обставини.

Відповідно до свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , виданим Лиманським районним відділом реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області 26.10.2018 р. - ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_7 .

ОСОБА_2 після себе залишила заповіт від 29 червня 1989 року яким Житловий будинок з надвірними господарчими будівлями розташований за адресою: АДРЕСА_1 , заповіла ОСОБА_5 та заявнику ОСОБА_1 в рівних частинах, а також заповіт від 22 червня 2006 року, яким земельну ділянку із кадастровим номером 5122783800:01:001:0381, площею 7,6768 га, розташована за адресою: Одеська область, Лиманський район, Любопільська сільська рада, заповіла ОСОБА_1 .

Згідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 про народження ОСОБА_1 в графі матір значиться ОСОБА_8 .

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою (ст. 1220 ЦК України).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Відповідно доч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до п.п. 5.16 п. 5 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 №196/5, якщо в заповіті зазначені родинні відносини спадкоємця зі спадкодавцем, нотаріус перевіряє документи, що підтверджують факт родинних відносин, та за бажанням спадкоємця зазначає про родинні відносини у свідоцтві про право на спадщину за заповітом.

Відповідно до п.п. 4.2 п. 4 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актовогозапису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин.

Відповідно до п.п. 4.12, 4.2 пункту 4 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України,свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів. Доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин.

Відповідно до пп. 4.18 п.4 глави 10 розділу II Порядку вчиненнянотаріальних дій нотаріусами України, за відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Таким чином, від встановлення факту родинних відносин заявника зі спадкодавцями залежить виникнення та зміна його майнових та немайнових прав, що пов`язані з можливістю звернення до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

Відповідно до п.2 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування», якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 тощо.

У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, в тому числі - встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

У судовому засіданні доведено, що встановлення факту родинних відносин має для ОСОБА_9 юридичне значення, оскільки від цього залежить виникнення та зміна майнових та немайнових прав останнього, так як у нього виникне можливість підтвердження свого походження, а отже і родинних відносин. Однак заявник для реалізації свого права на спадкування не може підтвердити факт родинних відносин зі спадкодавцем, оскільки у свідоцтві про смерть матері її ім`я вказано як « ОСОБА_4 », а в свідоцтві про народження заявника " ОСОБА_3 ".

Досліджені докази повністю узгоджуються з заявою ОСОБА_1 , його поясненнями в судовому засіданні, поясненнями свідків і є такими, що дозволяють встановити факт родинних відносин.

На підставі ст. 293, 294, 315 ЦПК України, керуючись ст. 12, 76, 83, 89, 92, 141, 263, 264, 265 ЦПК України суд

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Визирська сільська рада Одеського району Одеської області про встановлення факту родинних відносин задовольнити повністю.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Одеського апеляційного суду через Комінтернівський районний суд Одеської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Вінська Н. В.

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117907959
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —504/5310/23

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні