Ухвала
від 26.03.2024 по справі 689/604/24
ЯРМОЛИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 689/604/24

2-о/689/112/24

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

26.03.2024 року смт. Ярмолинці

Суддя Ярмолинецького районного суду Хмельницької області Баськов М. М., розглянувши матеріали за заявою ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), виконавчий комітет Солобковецької сільської ради як орган опіки та піклування (місцезнаходження: с. Солобківці, вул. Грушевського, буд. 2, Хмельницького району Хмельницької області), Міністерство оборони України (місцезнаходження: м. Київ, проспект Повітряних Сил, буд. 6), ІНФОРМАЦІЯ_1 (місцезнаходження: АДРЕСА_2 ), про встановлення факту самостійного утримання та виховання дитини батьком,

встановив:

У березні 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту самостійного утримання та виховання неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На обґрунтування заявлених вимог ОСОБА_1 зазначив, що він проживає разом із неповнолітньою донькою ОСОБА_3 в будинку АДРЕСА_1 . Мати дитини - ОСОБА_2 більше п`яти років з донькою не проживає, оскільки живе та працює за кордоном, будь-якої допомоги на утримання дитини не надає.

Заявник служив у військовій частині НОМЕР_1 старшим солдатом військової служби за мобілізацією. 21.08.2023 під час захисту Батьківщини він отримав травму і згідно довідки ВЛК "Хмельницького обласного госпіталя ветеранів війни" Хмельницької обласної ради № 10 від 04.01.2024 визнаний обмежено придатним до військової служби. Згідно наказу командувача військ оперативного комплектування Захід № 56-РС від 19.02.2024 його звільнено із займаної посади в в/ч НОМЕР_1 та призначено - гранатометником відділення охорони взводу охорони роти охорони ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_1 зазначив, що встановлення даного факту йому необхідно для оформлення документів для отримання соціальної допомоги на дитину, яка виховується тільки одним з батьків, а також для реалізації його прав як особи, яка самостійно виховує дитину, передбачених ст. 26 Закону України "Про військовий обов`язок та військову службу", зокрема права на звільнення з військової служби, і для можливості перетину кордону.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (ч. 1 ст. 293 ЦПК України).

Згідно ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Частиною другою ст. 315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Зазначена заява підлягає залишенню без руху як така, що подана з порушенням вимог п. 5 ч. 2 ст. 175 ЦПК України, оскільки не викладено обставин, якими заявник обґрунтовує свої вимоги, не зазначено доказів, що підтверджують кожну обставину.

Відповідно до вимог ст. 318 ЦПК України узаяві про встановлення факту, що має юридичне значення, повинно бути зазначено: який факт заявник просить встановити та з якою метою; причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

В той же час, заявником не викладені обставини та не зазначено доказів про те, що він звертався до відповідних органів і йому було відмовлено у отриманні соціальної допомоги на дитину, яка виховується тільки одним з батьків, а також у звільненні з військової служби.

Також заявником не надано документів на підтвердження відсутності між ним і матір`ю дитини спору про місце проживання дитини. Факт самостійного утримання дитини одним із батьків може бути підставою для стягнення з другого з батьків грошових коштів на утримання дитини.

Крім того, у заяві ОСОБА_1 стверджує, що його дружина ОСОБА_2 більше п`яти років з донькою не проживає, оскільки живе та працює за кордоном, однак ним не викладені обставини, з ким в цей час проживала його донька, ким виховувалася тощо.

Також заявником необґрунтовано, яким чином від встановлення факту утримання та виховання дитини може залежати виникнення, зміна або припинення його особистих чи майнових прав, зокрема щодо звільнення з військової служби.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин подальший рух заяви неможливий.

Керуючись ст. 175, 185, 293, 294, 315, 318, 260 ЦПК України, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , виконавчий комітет Солобковецької сільської ради як орган опіки та піклування, Міністерство оборони України, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про встановлення факту самостійного утримання та виховання дитини батьком залишити без руху та надати заявнику строк десять днів з дня отримання ухвали суду, для усунення вищевказаних недоліків.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк заяву вважати неподаною та повернути заявнику зі всіма доданими до неї документами.

Суддя Микола БАСЬКОВ

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117908365
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту самостійного утримання та виховання дитини батьком

Судовий реєстр по справі —689/604/24

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Баськов М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні