Ухвала
від 25.03.2024 по справі 910/32643/15
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

"25" березня 2024 р. Справа№ 910/32643/15

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Отрюха Б.В.

суддів: Остапенка О.М.

Пантелієнка В.О.

Розглянувши матеріали апеляційної скарги арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича на ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15 (суддя Чеберяк П.П.)

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «АВС Логістік Групп»

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15 (суддя Чеберяк П.П.) скаргу Акціонерного товариства «КРКА, фармацевтичний завод, д.д.,Ново місце» на бездіяльність арбітражного керуючого Баляби О.В. задоволено частково; визнано бездіяльність арбітражного керуючого Баляби О.В., котра полягає у неперерахуванні заставному кредитору належних йому коштів від реалізації предмета застави (іпотеки) - неправомірною; в іншій частині скаргу залишено без задоволення.

Не погоджуючись із вищезазначеною ухвалою, арбітражний керуючий Баляба Олександр Володимирович звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить поновити пропущений строк на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15; скасувати оскаржувану ухвалу місцевого господарського суду та прийняти нове судове рішення в частині відмови у задоволенні скарги Акціонерного товариства «КРКА, фармацевтичний завод, д.д.,Ново місце» по визнанню бездіяльності арбітражного керуючого Баляби О.В. у неперерахуванні заставному кредитору належних йому коштів від реалізації предмета застави (іпотеки).

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.02.2024 апеляційну скаргу арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича передано для розгляду колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя Отрюх Б.В., судді: Доманська М.Л., Остапенко О.М.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 12.02.2024 у справі № 910/32643/15 витребувано з Господарського суду міста Києва матеріали справи № 910/32643/15 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «АВС Логістік Групп» про банкрутство; відкладено вирішення питань, пов`язаних з рухом апеляційної скарги арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича на ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15 до надходження матеріалів справи.

22.02.2024 на електронну пошту Північного апеляційного господарського суду та 23.02.2024 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду від Акціонерного товариства «КРКА, фармацевтичний завод, д.д.,Ново місце» надійшли заперечення проти відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича на ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15.

04.03.2024 до Північного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи № 910/32643/15.

Розпорядженням керівника апарату Північного апеляційного господарського суду № 09.1-08/1024/24 від 11.03.2024 у зв`язку з перебуванням судді Доманської М.Л., яка не є головуючим суддею (суддею-доповідачем) у відпустці, призначено повторний автоматизований розподіл судової справи № 910/32643/15.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.03.2024 апеляційну скаргу арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича передано для розгляду колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя Отрюх Б.В., судді: Остапенко О.М., Пантелієнко В.О.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 18.03.2024 у справі № 910/32643/15 апеляційну скаргу арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича на ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15 залишено без руху.

22.03.2024 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду від арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича надійшла заява про усунення недоліків апеляційної скарги з додатками.

Розглядаючи матеріали апеляційної скарги арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича, судова колегія зазначає, що в силу статті 1 Конституції України Україна є правовою державою. Як будь-яка правова держава, Україна гарантує захист прав і законних інтересів людини і громадянина в суді шляхом здійснення правосуддя.

Обов`язок держави забезпечувати право кожної людини на доступ до ефективних та справедливих послуг у сфері юстиції та правосуддя закріплені як основоположні принципи у Конституції України, національному законодавстві та її міжнародних зобов`язаннях, у тому числі міжнародних договорах, стороною яких є Україна.

Статтею 6 Конвенції закріплено принцип доступу до правосуддя. Під доступом до правосуддя згідно зі стандартами Європейського суду з прав людини розуміється здатність особи безперешкодно отримати судовий захист як доступ до незалежного і безстороннього суду; вирішення спорів за встановленою процедурою на засадах верховенства права.

Згідно зі статтею 55 Конституції України кожному гарантується право на судовий захист.

При цьому «право на суд» та право на «доступ до суду» не є абсолютними. Права можуть бути обмежені, але лише у такий спосіб та до такої міри, що не порушують зміст цих прав (Philis v Greece (Філіс), § 59; De Geouffre de la Pradelle v France (Де Жуфр де ла Прадель проти Франції), § 28, і Stanev v Bulgaria (Станєв проти Болгарії) [ВП], § 229).

Стаття 129 Конституції України встановлює основні засади судочинства, якими, зокрема, є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Зазначена конституційна норма конкретизована законодавцем у статті 14 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», згідно з якою учасники судового процесу та інші особи мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Реалізацією права особи на судовий захист є можливість оскарження судових рішень у судах апеляційної та касаційної інстанцій. Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку гарантує відновлення порушених прав і охоронюваних законом інтересів людини і громадянина (абзац третій підпункту 3.1 пункту 3 рішення Конституційного Суду України від 11.12.2007 № 11-рп/2007).

Отже, конституційний принцип забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду гарантує право звернення до суду зі скаргою в апеляційному чи в касаційному порядку, яке має бути реалізоване, за винятком встановленої законом заборони на таке оскарження.

Реалізація конституційного права, зокрема, на апеляційне оскарження судового рішення ставиться в залежність від положень відповідних процесуальних норм - норм Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України).

Конституційні гарантії захисту прав та інтересів в апеляційній інстанції конкретизовано в главі 1 розділу І, главі 1 розділу ІV ГПК України, де врегульовано порядок і підстави для апеляційного оскарження судових рішень у господарському судочинстві.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 ГПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Згідно з ч. 1 ст. 254 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Відтак, вказана стаття визначає коло осіб, які наділені процесуальним правом на апеляційне оскарження судового рішення, які поділяються на дві групи - учасники справи, а також особи, які участі у справі не брали, але судове рішення стосується їх прав, інтересів та (або) обов`язків. При цьому, на відміну від оскарження судового рішення учасником справи, не залучена до участі у справі особа повинна довести наявність у неї правового зв`язку зі сторонами спору або безпосередньо судовим рішенням через обґрунтування наявності трьох критеріїв: вирішення судом питання про її (1) право, (2) інтерес, (3) обов`язок і такий зв`язок має бути очевидним та безумовним, а не ймовірним.

У апеляційній скарзі скаржник зазначає, що останнім реалізовано своє право визначене статтею 254 ГПК України.

В контексті зазначеного, за приписами процесуального законодавства судове рішення, оскаржуване незалученою особою, повинно безпосередньо стосуватися прав, інтересів та обов`язків цієї особи, тобто судом має бути розглянуто й вирішено спір про право у правовідносинах, учасником яких на момент розгляду справи та прийняття рішення господарським судом першої інстанції є скаржник, або якщо суд вирішив питання про обов`язки цієї особи чи про її інтереси у відповідних правовідносинах.

Рішення є таким, що прийняте про права та обов`язки особи, яка не була залучена до участі у справі, якщо в мотивувальній частині рішення містяться висновки суду про права та обов`язки цієї особи, або у резолютивній частині рішення суд прямо вказав про права та обов`язки таких осіб. В такому випадку рішення порушує не лише матеріальні права осіб, не залучених до участі у справі, а й їх процесуальні права, що витікають із сформульованого в пункті 1 статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод положення про право кожного на справедливий судовий розгляд при визначенні його цивільних прав і обов`язків. Будь-який інший правовий зв`язок між скаржником і сторонами спору не може братися до уваги.

Водночас, п. 3 ч. 1 ст. 264 ГПК України передбачено, що суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, інтереси та (або) обов`язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувалося.

Системний аналіз наведених норм дає підстави для висновку, що при розгляді апеляційної скарги, поданої особою, яка не брала участі в розгляді справи судом першої інстанції і яка вважає, що місцевим господарським судом вирішено питання про її права та обов`язки, суд апеляційної інстанції перевіривши матеріали апеляційної скарги на предмет їх відповідності ст. 258, ст. 259 ГПК України, та за відсутності підстав для залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги чи для відмови у відкритті апеляційного провадження з інших підстав, відкриває апеляційне провадження за апеляційною скаргою такої особи та має належним чином дослідити і встановити, чи вирішив суд в оскаржуваному рішенні питання про права, інтереси та (або) обов`язки заявника апеляційної скарги. (Аналогічний висновок викладено у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 11.06.2020 у справі №908/1083/19, від 25.06.2020 у справі №916/1965/13).

Якщо ж при цьому судом апеляційної інстанції буде встановлено, що права, інтереси та (або) обов`язки такої особи оскаржуваним судовим рішенням не порушені та що питання про її права, інтереси та (або) обов`язки у справі судом першої інстанції не вирішувалися, то апеляційний господарський суд не позбавлений права закрити апеляційне провадження на підставі п. 3 ч. 1 ст. 264 ГПК України, оскільки у такому випадку не існує правового зв`язку між скаржником і сторонами у справі, в зв`язку з чим відсутній суб`єкт апеляційного оскарження.

Правовий висновок щодо застосування норм права викладений у постановах об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 14.08.2019 у справі №62/112 та від 16.01.2020 у справі №925/1600/16 та в подальшому знайшов своє відображення, в тому числі, у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 01.04.2021 у справі №910/17428/19, від 21.04.2022 у справі №34/200.

Заперечення Акціонерного товариства «КРКА, фармацевтичний завод, д.д.,Ново місце» проти відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича на ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15 з підстав того, що скаржник не є учасником провадження у справі № 910/32643/15, як наслідок, у нього відсутнє право на апеляційне оскарження прийнятих у даній справі судових рішень, колегією суддів наразі відхиляються, оскільки встановлення апеляційним судом факту впливу оскаржуваним судовим рішенням на права, обов`язки та законні інтереси особи-скаржника може бути здійснено лише після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою такої особи та дослідження всіх обставин справи і наявних у ній доказів.

Разом з тим, частиною 1 статті 119 ГПК України встановлено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Як зазначалось вище, у апеляційній скарзі арбітражний керуючий Баляба Олександр Володимирович просить, зокрема, поновити пропущений строк на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15. Дану вимогу суд приймає за клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15.

На обгрунтування вищевказаного клопотання скаржник зазначає, що повний текст оскаржуваної ухвали було отримано 30.01.2024. Даний факт підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення за трек-номером 0600245906835 (а.с. 112, т. 25).

За змістом ч. 2 ст. 256 ГПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Статтею 129 Конституції України передбачено, що однією із основних засад судочинства є забезпечення апеляційного оскарження, а частина 2 статті 124 Конституції України передбачає право особи на захист судом його прав.

В силу статті 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом (частина перша); кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб (частина друга).

Таким чином, розглянувши зазначене вище клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, суд апеляційної інстанції вважає його обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Колегією суддів Північного апеляційного господарського суду не встановлено підстав для повернення апеляційної скарги та відмови у відкритті апеляційного провадження.

Враховуючи те, що скаржник усунув недоліки зазначені в ухвалі Північного апеляційного господарського суду від 18.03.2024 у справі № 910/32643/15 суд апеляційної інстанції, визнає подані матеріали достатніми для відкриття апеляційного провадження.

При цьому, оскільки судова система має забезпечувати дотримання права на доступ до правосуддя і здійснення такого правосуддя, з метою дотримання прав учасників справи на участь у судовому засіданні та забезпечення права на справедливий суд, дотримання принципу пропорційності, реалізації засад змагальності, враховуючи завдання господарського судочинства, з метою всебічного, повного і об`єктивного розгляду справи у розумні строки, колегія суддів дійшла висновку визначити дату та час проведення судового засідання у цій справі у розумний строк, тобто такий, що є об`єктивно необхідним для забезпечення можливості реалізації учасниками справи відповідних процесуальних прав.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 119, 234, 254, 256, 257, 262, 263, 267, 268, 270 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича та поновити строк на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15.

2. Відкрити апеляційне провадження у справі № 910/32643/15 за апеляційною скаргою арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича на ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15.

3. Розгляд апеляційної скарги арбітражного керуючого Баляби Олександра Володимировича на ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 у справі № 910/32643/15 призначити на 24.04.2024 о 14 год. 00 хв. Засідання відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка 1, літера А, зал судових засідань № 3 (перший поверх).

4. Учасники справи мають право подати оформлений відповідно до ст. 263 ГПК України відзив на апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання даної ухвали з посиланням на правову позицію у подібних правовідносинах викладених у постановах Верховного Суду. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду судового рішення в апеляційному порядку.

Скаржник може подати відповіді на відзиви на апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня його отримання від відповідного учасника справи.

Копія відзиву (відповіді на відзив) та доданих до них документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана одночасно з надсиланням відзиву (відповіді на відзив) до суду.

5. Зобов`язати учасників справи надати відомості: чи є учасником справи юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є російська федерація; громадянин російської федерації, крім того, що проживає на території України на законних підставах, або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства російської федерації.

6. Будь-які заяви, пояснення, клопотання, заперечення мають бути оформлені відповідно до ст. 170 ГПК України і подаватись в письмовій формі через канцелярію Північного апеляційного господарського суду, за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1, літера «А» (І поверх), але не пізніше 17.04.2024.

7. Попередити учасників справи, що заяви/клопотання, пояснення, заперечення, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, можуть залишитися без розгляду відповідно до ч. 2 ст. 207 ГПК України.

8. Довести до відома учасників справи, що нез`явлення їх представників в судове засідання не є перешкодою розгляду апеляційної скарги по суті.

9. Роз`яснити учасникам справи, що юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника (ч. 3 ст. 56 ГПК України). Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч.1 ст. 58 ГПК України).

10. Довести до відома учасників справи, що з 18.10.2023 адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи зобов`язані зареєструвати у відповідності до частини 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

11. Дану ухвалу направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Б.В. Отрюх

Судді О.М. Остапенко

В.О. Пантелієнко

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117909356
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —910/32643/15

Постанова від 24.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні