Ухвала
від 25.03.2024 по справі 908/768/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

25.03.2024 Справа № 908/768/24

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Сушко Л.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 до відповідачів 1. Національної академії аграрних наук України, 01010, м. Київ, вул. Михайла Омеляновича-Павленка, 9; 2. Фонду державного майна України, 01133, м. Київ, вул. Генерала Алмазова, 18/9 про визнання недійсними Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.10.2022. №910-р та акту про передачу єдиного майнового комплексу

яка подана в межах справи про банкрутство №908/3069/21

Кредитор Товариство з обмеженою відповідальністю Навчально-Тренажерний Центр Підготовки Моряків Аквамарин, 69035, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 63

Боржник Державне підприємство Дослідне господарство Таврія Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України, 72242, с. Таврія Веселівського району Запорізької області, вул. Центральна, 6, код ЄДРПОУ 00853323

Розпорядник майна Чалаплюк Сергій Вікторович, свідоцтво №945 від 28.05.2013 (69005, м. Запоріжжя, вул. Л.Жаботинського, 63/28)

УСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду Запорізької області на стадії процедури розпорядження майном перебуває справа №908/3069/21 про банкрутство Державного підприємства Дослідне господарство Таврія Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України, 72242, с. Таврія Веселівського району Запорізької області, вул. Центральна, 6, код ЄДРПОУ 00853323.

20.03.2024. до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до 1. Національної академії аграрних наук України та 2. Фонду державного майна України про визнання недійсними Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.10.2022. №910-р та акту про передачу єдиного майнового комплексу.

Згідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 20.03.2024 відповідно по Положення про автоматизовану систему документообігу суду, частини 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства позовну заяву передано на розгляд судді Сушко Л.М. у провадженні якої перебуває справа №908/3069/21 про банкрутство Державного підприємства Дослідне господарство Таврія Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України для розгляду позову в межах цієї справи.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач зазначає, що листом Національної академії аграрних наук України від 12.03.2024 року на адресу адвоката Фролкова Володимира Анатолійовича, ОСОБА_2 , було повідомлено, що Актом б/н від 30.01.2023 року приймання-передачі єдиного майнового комплексу ДП «ДГ «Таврія» ДДСДС НААН» зі сфери управління НААН до сфери управління Фонду державного майна України, Державне підприємство «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії агарних наук України» (код ЄДРПОУ 00853323) було передано зі сфери управління Національної академії аграрних наук України до сфери управління Фонду державного майна України.

Позивач вважає, що Акт б/н від 30.01.2023 року, складений з порушенням вимог діючого законодавства, зокрема, ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства, а його відомості не відповідають дійсності та можуть містити ознаки підробки, у зв`язку ОСОБА_1 просить суд: 1. Визнати незаконним та скасувати Розпорядження Кабінету міністрів України від 14.10.2022 року № 910-р «Деякі питання управління об`єктами державної власності» в частині, що стосується боржника - Державного підприємства «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» (код ЄДРПОУ 00853323), шляхом виключення з додатку № 1 до Розпорядження Кабінету міністрів України від 14.10.2022 року № 910-р «Деякі питання управління об`єктами державної власності», інформацію про боржника: Державного підприємства «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» (код ЄДРПОУ 00853323); 2. Визнати незаконним та скасувати Акт б/н від 30.01.2023 року приймання-передачі єдиного майнового комплексу Державного підприємства «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» (код ЄДРПОУ 00853323) зі сфери управління Національної академії аграрних наук України до сфери управління Фонду державного майна України на виконання розпорядження Кабінету міністрів України від 14.10.2022 року № 910-р «Деякі питання управління об`єктами державної власності».

Так, відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Відповідно до ст. 45 Господарського процесуального кодексу України: 1. Сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. 2. Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. 3. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Водночас, згідно позовної заяви ОСОБА_1 до 1. Національної академії аграрних наук України та 2. Фонду державного майна України про визнання недійсними Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.10.2022. №910-р та акту про передачу єдиного майнового комплексу, боржник - Державне підприємство Дослідне господарство Таврія Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України не є стороною даного спору.

Також, суд звертає увагу позивача на наступне: Верховний Суд у постанові від 27.06.2023 по справі №911/4706/15 (911/1626/21), робить наступні висновки: стаття 7 КУзПБ по суті є спеціальною у відносинах неплатоспроможності і розширює (коригує) правове регулювання кола питань, які відносяться як до предметної та суб`єктної юрисдикції, так і до територіальної (виключної) (статті 20, 30 ГПК України) спорів у справах про банкрутство. Це очевидно у порівнянні норми пункту 8 частини першої статті 20 ГПК України з частиною другою статті 7 КУзПБ, де законодавець розширив предметну підсудність майнових спорів у справах про банкрутство від "вимоги до боржника" до "всі майнові спори, стороною в яких є боржник". Тому з набуттям чинності КУзПБ до господарської юрисдикції віднесено як позовні вимоги до боржника, так і вимоги боржника до інших осіб щодо його майна (майнових прав). Дана норма саме так, тобто відповідно до статті 7 КУзПБ, і застосовується, що відображено в численних судових актах, у тому числі і Верховного Суду.

Мета та завдання розгляду справ позовного провадження, який охоплюється статтею 7 КУзПБ, окрім визначених загальними нормами ГПК України, полягає в тому, що вони повинні перебувати у взаємозв`язку із метою та завданнями, які закладені в основу реалізації судових процедур банкрутства та провадження у справі про банкрутство в цілому. Якщо триває ліквідаційна процедура, то питання наповнення ліквідаційної маси та з`ясування суми кредиторських вимог не може вирішуватися поза межами справи про банкрутство, оскільки є ризики порушення інтересів кредиторів через закриття провадження у справі про банкрутство до завершення вирішення відповідних спорів.

Водночас, вимоги за позовом ОСОБА_1 до 1. Національної академії аграрних наук України та 2. Фонду державного майна України про визнання недійсними Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.10.2022. №910-р та акту про передачу єдиного майнового комплексу, не підлягають вартісній оцінці та є немайновими, а результати їх розгляду не вплинуть на обсяг ліквідаційної маси підприємства-боржника.

Тому, відсутні підстави стверджувати, що на вказані позовні вимоги поширюються положення статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Таким чином, позовна заява ОСОБА_1 до 1. Національної академії аграрних наук України та 2. Фонду державного майна України про визнання недійсними Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.10.2022. №910-р та акту про передачу єдиного майнового комплексу не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Крім того, суд звертає увагу ОСОБА_1 , що частиною п`ятою статті 30 ГПК України встановлено, що спори, у яких відповідачем є Кабінет Міністрів України, міністерство чи інший центральний орган виконавчої влади, Національний банк України, Рахункова палата, Верховна Рада Автономної Республіки Крим або Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради або обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, а також справи, матеріали яких містять державну таємницю, розглядаються місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ, незалежно від наявності інших визначених цією статтею підстав для виключної підсудності такого спору іншому господарському суду.

Оскільки у позовної заяви ОСОБА_1 відповідачем визначено Фонд державного майна України який є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, то в силу частини п`ятої статті 30 ГПК України дана справа підлягає розгляду місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 175, ст. 234, ч. 4 ст. 236 Господарського процесуального кодексу України

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до 1. Національної академії аграрних наук України та 2. Фонду державного майна України про визнання недійсними Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.10.2022. №910-р та акту про передачу єдиного майнового комплексу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її підписання.

Ухвала підписана 25.03.2024.

Суддя Л.М. Сушко

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117910135
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство №908/3069/21 Кредитор Товариство з обмеженою відповідальністю Навчально-Тренажерний Центр Підготовки Моряків Аквамарин, 69035, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 63 Боржник Державне підприємство Дослідне господарство Таврія Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України, 72242, с. Таврія Веселівського району Запорізької області, вул. Центральна, 6, код ЄДРПОУ 00853323 Розпорядник майна Чалаплюк Сергій Вікторович, свідоцтво №945 від 28.05.2013 (69005, м. Запоріжжя, вул. Л.Жаботинського, 63/28

Судовий реєстр по справі —908/768/24

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні