Ухвала
від 25.03.2024 по справі 910/2864/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

25.03.2024Справа № 910/2864/24

Суддя Господарського суду міста Києва Борисенко І. І., розглянувши матеріали

позовної заяви Державного підприємства Міністерства оборони України "Агенція оборонних закупівель"

до Міністерства оборони України

про визнання зобов`язання виконаним та припиненим

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва з позовом звернулось Державне підприємство Міністерства оборони України "Агенція оборонних закупівель" (далі - ДП МОУ "Агенція оборонних закупівель", позивач) до Міністерства оборони України (далі - МОУ, відповідач) про визнання виконаним та припиненим зобов`язання щодо поставки товарів за державним контрактом від 03.11.2022 № 509/4/22/32, укладеним між МОУ та ДП МОУ "Агенція оборонних закупівель".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.03.2024 позовну заяву було залишено без руху, заявнику надано строк у п`ять днів на усунення вказаних в ній недоліків, що полягали у ненаданні:

- інформації про наявність у відповідача зареєстрованого електронного кабінету в ЄСІТС;

- належного обґрунтування (у тому числі із зазначенням норм права) вимог ДП МОУ "Агенція оборонних закупівель" визнати виконаним та припиненим зобов`язання щодо поставки товарів за державним контрактом від 03.11.2022 № 509/4/22/32, укладеним між МОУ та ДП МОУ "Агенція оборонних закупівель", з урахуванням того, що фактично поставленого товару за державним контрактом від 03.11.2022 № 509/4/22/32 у повному обсязі не відбулось;

- непогодження МОУ на зменшення поставки товару за державним контрактом від 03.11.2022 № 509/4/22/32.

18.03.2024 на виконання зазначеної ухвали від ДП МОУ "Агенція оборонних закупівель" надійшла заява про усунення недоліків, яка підписана електронним цифровим підписом та подана до Господарського суду міста Києва через систему "Електронний суд" Корсуном Ю. Ю.

Згідно з ч. 1 ст. 56 ГПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Частиною 3 статті 56 ГПК України передбачено, що юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч. 1 ст. 58 ГПК України).

За змістом статті 60 ГПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені, зокрема, довіреністю фізичної (юридичної) особи або ордером.

Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами (ч. 3 ст. 60 ГПК України).

Згідно з ч. 3 ст. 244 Цивільного кодексу України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

Так, на підтвердження своїх повноважень ОСОБА_2, як представник позивача, додав до заяви про усунення недоліків довіреність в порядку передоручення від 04.10.2023, складену у довільній формі від імені ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_1 ), який на підставі витягу з ЄДР від 04.10.2023, уповноважує в порядку передоручення ОСОБА_2 представляти інтереси ДП МОУ "Агенція оборонних закупівель" (в тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях).

У той же час відповідно до ч. 2 статті 245 Цивільного кодексу України довіреність, що видається у порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню, крім випадків, встановлених частиною четвертою цієї статті.

Відповідно до ч. 1-3 статті 58 Закону України "Про нотаріат" (у редакції Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про нотаріат" щодо усунення законодавчих колізій та прогалин", який набрав чинності 08.08.2020), нотаріуси або посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, посвідчують довіреність, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Довіреність, видана в порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню після подання основної довіреності, в якій застережено право на передоручення, або після надання доказів того, що представник за основною довіреністю примушений до цього обставинами для охорони інтересів особи, яка видала довіреність.

За таких обставин суд дійшов висновку про невідповідність поданої позивачем довіреності в порядку передоручення від 04.10.2023 як такої, що суперечить положенням Цивільного кодексу України та Закону України "Про нотаріат".

Крім того, з відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що керівником ДП МОУ "Агенція оборонних закупівель" є інша особа - ОСОБА_3, а не ОСОБА_1 .

Будь-яких інших документів, які б підтверджували повноваження ОСОБА_2, як представника позивача, матеріали позову або заяви про усунення недоліків, не містять.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 ГПК України письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

У даному випадку, враховуючи те, що підписант заяви ДП МОУ "Агенція оборонних закупівель" ( ОСОБА_2 ) не надав суду доказів наявності в нього повноважень на представництво інтересів позивача, заява про усунення недоліків позову вважається такою, що підписана особою, яка не мала права її підписувати.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 170 ГПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

За таких обставин суд доходить висновку, що заява ДП МОУ "Агенція оборонних закупівель" про усунення недоліків позову підлягає поверненню заявнику без розгляду.

У свою чергу, оскільки заява про усунення недоліків позову (подана 18.03.2024) повертається заявнику без розгляду, то недоліки поданого ДП МОУ "Агенція оборонних закупівель" позову вважаються неусунутими.

Згідно з частиною 4 статті 174 ГПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі викладеного, керуючись ст. 162, 174, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути без розгляду заяву Державного підприємства Міністерства оборони України "Агенція оборонних закупівель" про усунення недоліків позову, а також позов Державного підприємства Міністерства оборони України "Агенція оборонних закупівель" до Міністерства оборони України про визнання зобов`язання виконаним та припиненим.

Роз`яснити заявнику, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених порушень.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня її підписання до суду апеляційної інстанції.

Суддя Борисенко І. І.

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117910467
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання зобов`язання виконаним та припиненим

Судовий реєстр по справі —910/2864/24

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні