Ухвала
від 26.03.2024 по справі 911/735/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"26" березня 2024 р. м. Київ

Справа № 911/735/24

Суддя А.Р. Ейвазова, розглянувши матеріали

за позовом Комунального підприємства «Вишгородтепломережа»

Вишгородської міської ради

(07301, Київська обл., Вишгородський р-н, м. Вишгород,

вул. Кургузова, буд. 3-В)

до фізичної особи-підприємця Лукашука Леоніда Івановича

(

АДРЕСА_1 )

про стягнення 23 401,93грн

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство «Вишгородтепломережа» Вишгородської міської ради (далі позивач, КП «Вишгородтепломережа» ВМР) звернулося до Господарського суду Київської області з позовом до фізичної особи-підприємця Лукашука Леоніда Івановича (далі відповідач, ФОП Лукашук Л.І.) про стягнення 23 401,93грн, що складається з: 14 868,33грн основний борг; 1 653,10грн 3% річних за період з 21.11.2017 по 10.03.2024; 6 880,50грн втрати від інфляції за період з грудня 2017 року по лютий 2024 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що відповідач. який орендує нежитлове приміщення, за період з жовтня 2017 року по вересень 2023 року та здійснив оплату втрат теплової енергії розподільчими трубопроводами системи опалення будинку, де розташовано таке приміщення, за адресою м. Вишгород, пр-т. Мазепи,7.

Вказана заява подана з дотримання встановлених вимог, тому провадження за поданою заявою підлягає відкриттю.

Згідно ч.1 ст.12 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказового або позовного (загального або спрощеного) провадження.

Як визначено ч.1 ст.247 ГПК України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Відповідно до п.1 ч.5 ст.12 ГПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. При цьому, ч.7 вказаної статті визначено, що для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Оскільки ціна поданого позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2024 (302 800грн), відповідна справа підлягає розгляду у порядку спрощеного позовного провадження.

В силу ч.5 ст.252 ГПК України: суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше; за клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотань про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін станом на дату відкриття провадження у даній справі не надходило.

Відповідно до п.10 ч.2 ст.176 ГПК України в ухвалі про відкриття провадження у справі суд зазначає строки для подання відповіді на відзив та заперечень, якщо справа буде розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження.

Отже, суд вважає за необхідне встановити сторонам строки для подання відповідних заяв по суті - відповіді на відзив та заперечення.

Окрім того, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1 , з урахуванням наступного.

Так, відповідно до ч.1 ст.50 ГПК України: треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін; їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

В силу ч.2 вищенаведеної статті, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Отже, з аналізу наведених норм вбачається, що обов`язковою умовою залучення третьої особи, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, є встановлення судом, що рішення може вплинути на права та обов`язки такої особи, яка не є стороною у справі, щодо однієї із сторін у справі. У такому випадку суд залучає відповідну особу/осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, про що постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи/осіб та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви та інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, власником приміщення, яке орендує відповідач на підставі договорів оренди від 15.02.2017, 15.02.2022 та знаходиться у будинку, до якого постачається теплова енергія, вартість втрат якої розподільчими трубопроводами системи опалення позивач просить стягнути з відповідача, належить на праві власності ОСОБА_1 (далі ОСОБА_1 ).

В силу положень п.п.3.1.8 договорів від 15.02.2017, 15.02.2022, укладених між відповідачем та ОСОБА_1 , визначено, що: орендар (відповідач) зобов`язується укладати договора з підприємствами житлово-комунального господарства стосовно надання комунальних послуг (опалення, водопостачання, водовідведення, забезпечення електроенергією, прибирання сміття та інше) та своєчасно сплачувати рахунки та експлуатаційні витрати; нести повну юридичну відповідальність (в тому числі матеріальну) за несвоєчасне укладання цих договорів, невиконання цих договорів тощо.

Отже, враховуючи взяті на себе зобов`язання за такими договорами, рішення у даній справі може вплинути на права такої особи щодо відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 50, 176, 234-235, 247, 250-252 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1.Відкрити провадження у справі за поданою позовною заявою.

2.Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження.

3.Залучити до участі у даній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ).

4.Зобов`язати позивача протягом 2 днів з дня отримання ухвали направити копію позовної заяви з додатками залученій третій особі, про що невідкладно надати суду докази.

5.Роз`яснити відповідачу, що відзив на позов подається у строк, встановлений ч.1 ст.251 ГПК України.

6. Встановити строк для подання:

-позивачу відповіді на відзив з доказами в обґрунтування викладених у ньому обставин та доказами направлення копії відповідачу - 7 днів з дня отримання відзиву на позов;

-відповідачу заперечення з доказами в обґрунтування його доводів та доказами направлення копій позивачу - 7 днів з дня отримання відповіді на відзив;

-третій особі пояснення щодо позову та відзиву з наданням доказів у підтвердження викладених у поясненні обставин та доказів направлення його копії з додатками іншим учасникам - 7 днів з дня отримання копій таких заяв по суті.

7.Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи в силу ч.2 ст.178 ГПК України, а у разі ненадання копії відзиву на позов (у разі якщо відзив подається) іншому учаснику справи постановити ухвалу про стягнення штрафу відповідно до п.4 ч.1 ст.135 ГПК України.

8.Роз`яснити, що:

-згідно ч.7 ст.252 ГПК України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

-за змістом ч.2 ст.119 ГПК України заява про продовження встановленого судом строку подається до закінчення встановленого строку.

9.Ухвалу направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо.

Інформацію по справі сторони можуть отримати на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет (http://court.gov.ua/fair/).

Суддя А.Р. Ейвазова

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117910544
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 23 401,93грн

Судовий реєстр по справі —911/735/24

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні