Рішення
від 21.03.2024 по справі 163/488/24
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/488/24

Провадження № 2/163/148/24

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 березня 2024 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Шеремети С.А.

за участю секретаря судових засідань Кузьміної А.В.

розглянувши в підготовчому засіданні в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головненської селищної ради Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини прийняти,

в с т а н о в и в :

Позивач просить ухвалити рішення про визначення йому додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 його матері ОСОБА_2 із передбачених ст.1272 ЦК України підстав.

Вимоги обґрунтовано тим, що після смерті матері відкрилась спадщина на належне їй спадкове майно. Позивач є спадкоємцем за законом та за заповітом. Для оформлення спадщини ОСОБА_1 звернувся в нотаріальну контору. Однак, нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки, позивач пропустив строк для прийняття спадщини, встановлений чинним законодавством. Строки для прийняття спадщини позивач пропустив, бо вважав, що спадщину прийняв, оскільки, є спадкоємицем за законом, доглядав за майном матері, володів правовстановлюючими документами на майно.

В підготовче засідання сторони не з`явились.

У позовній заяві позивач просив розгляд справ проводити без його участі.

Від Головненської селищної ради надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника ради.

За відсутності учасників процесу розгляд цивільної справи здійснено в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України без фіксації судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Згідно з ч.ч.1, 4 ст.206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч.4 ст.200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Дослідження матеріалів справи приводить суд до висновку, що вони відповідають положенням ст.ст.1217, 1223, 1261, 1272 ЦК України.

Зокрема, відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ступінь родинного зв`язку між позивачем та спадкодавцем ОСОБА_2 як сином і матір`ю, підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 .

Довідкою Головненської селищної ради від 28.07.2023 року №10/1 стверджено, що на день смерті ОСОБА_2 була зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 та після її смерті залишилося спадкове майно та у Заболотівській сільській раді 12.03.2013 зареєстрований заповіт за №3.

Згідно копії заповіту посвідченого секретарем Заболоттівської сільської ради 12.03.2012 зареєстрованого в реєстрі № 3 ОСОБА_2 заповіла все своє майно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 18 березня 2024 стверджено, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 інформація у Спадковому реєстрі відсутня.

З аналізу досліджених доказів достеменно встановлено, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 спадщину ніхто не прийняв, а тому позовні вимоги є підставні.

Наведені у позові обґрунтування заявлених вимог Головненською селищною радою не заперечені та визнані, тому, в силу ч.1 ст.82 ЦПК України, вважаються доведеними та такими, що додатковому доказуванню не підлягають.

Враховуючи встановлені у справі фактичні обставини, а також вищенаведені положення матеріального та процесуального закону, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Отже, встановлено підстави для ухвалення рішення в підготовчому засіданні та задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст.200, 206, 259, 264, 265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,для поданнязаяви проприйняття спадщинипісля смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 додатковий строк у 2 (два) місяці з моменту набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду.

Ім`я позивача ОСОБА_1 ; місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_3 .

Найменування відповідача - Головенська селищна рада Ковельського району Волинської області; місцезнаходження - вулиця Лесі Українки, 2, селище Головне Ковельський район Волинська область, Україна; код ЄДРПОУ 04333187.

Головуючий : суддя С.А.Шеремета

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117910803
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини прийняти

Судовий реєстр по справі —163/488/24

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні