Ухвала
від 26.03.2024 по справі 912/722/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

26 березня 2024 рокуСправа № 912/722/24

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Кабакова В.Г., розглянувши матеріали позовної заяви Кропивницької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України", вул. Тарковського Арсенія, буд. 67, м. Кропивницький, 25006

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Новомиргородський цукор", вул. Шевченка, 6/2, м. Кропивницький, 25006

про стягнення 3129415,47 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Кропивницької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Новомиргородський цукор" про стягнення 3129415,47 грн, з покладанням на відповідачів судових витрат.

За приписами ч. 2 ст. 44 Господарського процесуального кодексу України фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи здатні особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (процесуальна дієздатність).

У відповідності до положень ч. 1, 3 ст. 45 ГПК України визначено, що сторонами в судовому процесі позивачами і відповідачами можуть бути особи, зазначені у ст. 4 цього Кодексу. Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу.

Згідно ч. 2 ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи-підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

В силу ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до ст. 64 Господарського кодексу України функції, права та обов`язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами (ч. 2). Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону (ч. 4).

Нормами ст. 95 Цивільного кодексу України визначено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій (ч.1). Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення (ч.3).

Тобто, філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією. Втім, не маючи статусу юридичної особи, такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Судом з врахуванням вказаного у позовній заяві повного найменування позивача, а також ідентифікаційного коду відокремленого підрозділу юридичної особи, зазначеного в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, встановлено, що з позовом звернулась саме Кропивницька філія Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України", за підписом представника на підставі довіреності виданої керівником філії.

При цьому згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, Кропивницька філія Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" є відокремленим підрозділом Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" (і.к. 44907200).

Як вбачається із долученого до матеріалів позовної заяви Положення про Кропивницьку філію Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України", остання є відокремленим підрозділом ТОВ "Газорозподільні мережі України", здійснює свою діяльність від імені Товариства і не має статусу юридичної особи (п. 1.2.).

Згідно п. 6.2.1. Положення директор здійснює керівництво Філії відповідно до чинного законодавства України, статуту Товариства, рішень загальних зборів та Правління Товариства, внутрішніх документів Товариства та Філії, цього Положення, укладеного з ним трудового договору, та внутрішніх документів Групи Нафтогаз, які є обов`язковими для Товариства у випадках передбачених Статутом.

Директор на підставі довіреності діє від імені Товариства, представляє його інтереси в органах державної влади, у томі числі судах загальної юрисдикції (п. 6.2.3. Положення).

Разом з тим, Положенням про філію не передбачено права останньої бути стороною в судовому процесі, подавати від імені юридичної особи позови до суду з усіма наданими позивачу правами тощо.

Таким чином, відповідно до Положення Кропивницька філія Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" не має статусу юридичної особи, не наділена статусом представництва та не може бути позивачем в розумінні ст. 45 ГПК України.

Отже, у Кропивницької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" відсутня процесуальна дієздатність, необхідна для звернення з позовом.

В той час, у спірних правовідносинах, за правилами встановленими процесуальним законодавством, в якості позивача може звернутись з позовом юридична особа, або юридична особа в особі її філії.

Відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи вищезазначене, господарський суд повертає позовну заяву Кропивницької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України", оскільки вона є такою, що подана особою, яка не має процесуальної дієздатності.

Згідно ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Однак враховуючи подання позовних матеріалів через систему "Електронний суд" паперовий носій таких матеріалів не повертається заявнику.

Керуючись ст. 4, 44, 45, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Кропивницької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" від 21.03.2024 (вх. №722/24 від 21.03.2024) та додані до неї документи повернути позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

Копію ухвали надіслати Кропивницькій філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" до Електронного кабінету.

Суддя В.Г. Кабакова

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117911134
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —912/722/24

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні