Ухвала
від 26.03.2024 по справі 912/717/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

26 березня 2024 рокуСправа № 912/717/24

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Бестаченко О.Л., розглянувши матеріали позовної заяви Заступника керівника Кіровоградської обласної прокуратури, 25006, Кіровоградська область, м. Кропивницький, пр-т Європейський, 4, в інтересах держави в особі Кіровоградської обласної ради, 25022, м. Кропивницький, Площа Героїв Майдану, 1,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "СЕРВІС ГРУПП ЛТД", 04119, м. Київ, вул. Зоологічна, б. 4-а, офіс 139,

про стягнення 101 162,40 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Заступника керівника Кіровоградської обласної прокуратури, в інтересах держави в особі Кіровоградської обласної ради, яка містить вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "СЕРВІС ГРУПП ЛТД" про стягнення 101 162,40 грн сплачених грошових коштів, з покладанням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суддя дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

За приписами ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Прокурор вказує, що 11.01.2021 за результатами проведення процедури закупівлі № UА-2020-12-07-003938-b між Кропивницьким психоневрологічним інтернатом з геріатричним відділенням та Товариством з обмеженою відповідальністю "СЕРВІС ГРУПП ЛТД" було укладено Договір постачання газового палива № 190/21 та додатки до нього.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 14.02.2023, залишеним без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 30.05.2023, частково задоволено позов заступника керівника Кіровоградської обласної прокуратури, визнано недійсними додаткові угоди № 3 від 22.01.2021, № 4 від 27.01.2021, № 5 від 22.04.2021 до Договору №190/21 від 11.01.2021 на постачання газового палива (природного газу), укладеного між Кропивницьким психоневрологічним інтернатом з геріатричним відділенням та Товариством з обмеженою відповідальністю "СЕРВІС ГРУПП ЛТД", в частині стягнення грошових коштів в сумі 101 162,40 грн позов залишено без розгляду на підставі п. 2 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України.

Разом з тим ідентифікуючих ознак вищезазначеної справи (зокрема, номер справи) в позовній заяві не зазначено. Фізичні примірники (копії) таких рішень, матеріали позовної заяви також не містять.

Однак, прокурором додано до позовної заяви копію рішення Господарського суду Львівської області від 04.09.2023 по справі № 914/1758/22 за позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастум".

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю "СЕРВІС ГРУПП ЛТД" (код ЄДРПОУ: 38772399) є: 04119, м. Київ, вул. Зоологічна, б. 4-а, офіс 139.

Прокурор зазначає, що відповідно до ч. 5 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів. Оскільки місцем виконання Договору постачання газового палива № 190/21 та додаткових угод до нього, визнаних недійними у судовому порядку є м. Кропивницький, позов пред`явлено до Господарського суду Кіровоградської області.

Однак прокурором до позовної заяви не додано вищезазначеного договору та додаткових угод до нього, в яких зафіксовано місце його виконання.

Також суддя звертає увагу прокурора, що відповідно до ч. 1 ст. 279 Господарського процесуального кодексу України судове рішення, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю, якщо рішення прийнято судом з порушенням правил територіальної юрисдикції (підсудності).

Крім того, згідно з вимогами ст. 91 Господарського процесуального кодексу України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Згідно ч. ч. 1, 2, 3, 5 ст. 96 Господарського процесуального кодексу України електронними доказами є інформація в електронній (цифровій) формі, яка містить дані про обставини, що мають значення для справи, зокрема, електронні документи (в тому числі текстові документи, графічні зображення, плани, фотографії, відео- та звукозаписи тощо), веб-сайти (сторінки), текстові, мультимедійні та голосові повідомлення, метадані, бази даних й інші дані в електронній формі. Такі дані можуть зберігатися, зокрема на портативних пристроях (картах пам`яті, мобільних телефонах тощо), серверах, системах резервного копіювання, інших місцях збереження даних в електронній формі (в тому числі в мережі Інтернет). Електронні докази подаються в оригіналі або в електронній копії, засвідченій електронним підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги". Законом може бути передбачено інший порядок засвідчення електронної копії електронного доказу. Учасники справи мають право подавати електронні докази в паперових копіях, посвідчених в порядку, передбаченому законом. Паперова копія електронного доказу не вважається письмовим доказом.

Якщо подано копію (паперову копію) електронного доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал електронного доказу. Якщо оригінал електронного доказу не поданий, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (паперової копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

Поруч з цим частина копій, які додані до позову, засвідченні не належним чином (зокрема, оголошення про проведення відкритих торгів, звіт про виконання договору про закупівлю, акти прийому-передачі природного газу, платіжні доручення).

З огляду на викладене, такі копії документів не є доказами у розумінні ч. 2 ст. 91, ч. 2 ст. 96 Господарського процесуального кодексу України, оскільки не засвідчені належним чином.

Незасвідчені або неправильно засвідчені копії документів можуть бути належними, проте недопустимими доказами у справі і є підставою для скасування судового рішення. Аналогічна позиція викладена у постанові Верховного Суду від 11.07.2018 у справі № 904/8549/17.

Таким чином, позовна заява подана без додержання вимог, викладених у ст. 164 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на вказане наявні підстави для залишення позовної заяви без руху, з наданням прокурору строку на усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Заступника керівника Кіровоградської обласної прокуратури, в інтересах держави в особі Кіровоградської обласної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "СЕРВІС ГРУПП ЛТД" про стягнення 101 162,40 грн залишити без руху.

2. Встановити Заступнику керівника Кіровоградської обласної прокуратури строк усунення виявлених при поданні позовної заяви недоліків - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання: копії рішення Господарського суду Харківської області від 14.02.2023; належним чином засвідчених копій Договору постачання газового палива № 190/21 та додаткових угод до нього; належним чином засвідчених копій доказів, які додано до позовної заяви.

4. Роз`яснити Заступнику керівника Кіровоградської обласної прокуратури, що у відповідності до ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ознайомитись з електронною копією судового рішення можливо в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали надіслати Заступнику керівника Кіровоградської обласної прокуратури до електронного кабінету в системі "Електронний суд".

Ухвалу підписано 26.03.2024.

Суддя О.Л. Бестаченко

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117911136
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 101 162,40 грн

Судовий реєстр по справі —912/717/24

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні