Ухвала
від 26.03.2024 по справі 912/723/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

26 березня 2024 рокуСправа № 912/723/24

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Коваленко Н.М.,

розглянувши матеріали позовної заяви №б/н від 21.03.2024 Кропивницької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України", код ЄДР 45068116, вул. Арсенія Тарковського, 67, м. Кропивницький, Кіровоградська обл., 25006

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Світловодськпобут"</a> (далі - ТОВ "Світловодськпобут"), код ЄДР 31678853, вул. Григорія Сковороди, 2А, м. Світловодськ, Олександрійський р-н, Кіровоградська обл., 27500

про стягнення 11 702 626,44 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області через систему "Електронний суд" надійшла позовна заява №б/н від 21.03.2024 Кропивницької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" до ТОВ "Світловодськпобут" з вимогами:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду і порушити по ній провадження.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Світловодськпобут"</a> (код ЄДРПОУ 31678853) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" Кропивницької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" (код ЄДРПОУ 45068116) борг у розмірі 11 702 626,44 грн. (Одинадцять мільйонів сімсот дві тисячі шістсот двадцять шість грн. 44 коп.), з яких: заборгованість за послуги розподілу природного газу - 10 611 743,80 грн; пеня - 853 021,33 грн., 3% річних 81 853,85 грн., інфляційні втрати - 156 007,46 грн., про що видати наказ.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Світловодськпобут"</a> на користь ТОВ "Газорозподільні мережі України" Кропивницької філії ТОВ "Газорозподільні мережі України" судовий збір в розмірі 140 431,52 грн., про що видати наказ.

В ст. 45 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) визначено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи-підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

За змістом ст. 80 Цивільного кодексу України, юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до чинного законодавства, юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами.

Згідно з ст. 64 Господарського кодексу України, функції, права та обов`язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами. Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

В ч. 1 ст. 95 Цивільного кодексу України визначено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення (ч. 3 ст. 95 Цивільного кодексу України).

Тобто філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією. Втім, не маючи статусу юридичної особи, такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Суд вважає за необхідне зазначити, що стороною у справі має бути юридична особа, від імені якої діє відособлений підрозділ, і рішення приймається щодо підприємства чи організації юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу. Необхідно також враховувати, що саме лише зазначення в установчих документах чи положенні про наявність у відокремленого підрозділу права представляти юридичну особу в суді не свідчить про надання такому підрозділові відповідних повноважень та визначення кола таких повноважень.

Таким чином, у спірних правовідносинах за правилами, встановленими процесуальним законодавством, позивачем може виступати юридична особа або юридична особа в особі її представництва (якщо представництво наділене відповідними повноваженнями і про це є належні докази). Тобто, можливість подання позову відокремленим підрозділом юридичної особи чинним ГПК України не передбачена.

Як вбачається із змісту позовної заяви, позивачем у даній справі є Кропивницька філія Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України", а не Товариство з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" в особі цієї філії.

Отже, в даному випадку позовну заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності.

Відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо, зокрема, заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовну заяву Кропивницької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" про стягнення з ТОВ "Світловодськпобут"заборгованості в розмірі 11 702 626,44 грн слід повернути позивачу.

За змістом ч. 8 ст. 174 ГПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Беручи до уваги те, що позовну заяву з додатками сформовано в системі "Електронний суд" та надано їх суду лише в електронному вигляді, відповідно паперовий варіант вказаної позовної заяви з додатками позивачу не повертаються.

Керуючись ст. 174, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву №б/н від 21.03.2024 Кропивницької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Газорозподільні мережі України" до ТОВ "Світловодськпобут" про стягнення 11 702 626,44 грн та додані до неї документи повернути позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

Копії ухвали направити сторонам.

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117911143
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 11 702 626,44 грн

Судовий реєстр по справі —912/723/24

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні