Рішення
від 26.03.2024 по справі 283/325/24
МАЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 283/325/24

Провадження №2/283/293/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

26 березня 2024 року м. Малин

Малинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Тимошенка А.О.,

за участю:

секретаря Рябченко І.В.,

представник позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Малині цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Чоповицької селищної ради Коростенського району Житомирської області, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Територіальний сервісний центр № 8048, про визнання права власності,-

встановив:

ОСОБА_3 звернувся в суд з позовом до Чоповицької селищної ради Коростенського району Житомирської області в якому просить визнати за ним право власності за набувальною давністю на колісний транспортний засіб: мотоцикл марки «BMW R12», 1941 року виробництва, номер двигуна НОМЕР_1 , номер рами НОМЕР_1 , потужність 18 кінських сил, робочий об?єм двигуна 740 см3, колір сірий.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримала та пояснила, що у 2006 році у своєї прабаби в с. Стримівщина Коростенського району Житомирської області позивач виявив в сараї мотоцикл марки «BMW R12», 1941 року виробництва. Власник мотоцикла не знайшовся, а тому позивач з 2006 року володіє даним мотоциклом, ремонтує його та обслуговує.

За таких обставин просить позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився. Від відповідача надійшла заява в якій він не заперечує проти задоволення позову та просить розглянути справу без участі представника.

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, а саме Територіальний сервісний центр № 8048 надав пояснення в яких вказав, що транспортний засіб може бути зареєстрований за позивачем відповідно до «Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів», який затверджений постановою КМУ № 1388 від 07.09.1998 року. Даним порядком передбачений перелік необхідних документів, на підставі яких може бути зареєстрований транспортний засіб. Оскільки позивач не має всіх необхідних документів, які передбачені вказаним порядком, то транспортний засіб не може бути зареєстрований.

Суд, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог та дослідивши надані докази, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом. Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації. Особа, яка заявляє про давність володіння, може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є. Якщо особа заволоділа майном на підставі договору з його власником, який після закінчення строку договору не пред`явив вимоги про його повернення, вона набуває право власності за набувальною давністю на нерухоме майно через п`ятнадцять, а на рухоме майно - через п`ять років з часу спливу позовної давності. Втрата не з своєї волі майна його володільцем не перериває набувальної давності у разі повернення майна протягом одного року або пред`явлення протягом цього строку позову про його витребування. Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

Відповідно до свідоцтв про народження, свідоцтва про шлюб та виписки з погосподарських книг ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була прабабою позивача ОСОБА_2 (а.с. 6-9). Згідно технічного паспорту ОСОБА_4 належало домоволодіння АДРЕСА_1 (а.с. 10).

З показань свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 вбачається, що позивач у 2006 році, перебуваючи на території домоволодіння свої прабаби в с. Стримівщина Чоповицької селищної територіальної громади Коростенського району Житомирської області, знайшов мотоцикл «BMW». З тих пір він постійно володів даним мотоциклом та проводив його ремонт.

Згідно звіту про оцінку транспортного засобу № 01/08 від 18.08.2023 року, транспортний засіб, який знаходиться у позивача, є мотоциклом марки «BMW R12», 1941 року виробництва, номер двигуна НОМЕР_1 , номер рами НОМЕР_1 , потужність 18 кінських сил, робочий об?єм двигуна 740 см3, колір сірий (а.с. 17-26). Вартість даного мотоцикла становить 23468 гривень.

Оскільки позивач у 2006 року добросовісно заволодів транспортним засобом і продовжує відкрито, безперервно володіти цим майном більше ніж 15 років, то суд визнає за ним право власності на даний транспортний засіб.

Неможливість реєстрації транспортного засобу відповідно до «Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів», який затверджений постановою КМУ № 1388 від 07.09.1998 року, не свідчить про те, що у позивача не може виникнути право власності на даний транспортний засіб.

Керуючись ст. ст. 217-270 Цивільного процесуального кодексу України, на підставі ст. 344 Цивільного кодексу України,-

вирішив:

Позов ОСОБА_2 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності за набувальною давністю на колісний транспортний засіб: мотоцикл марки «BMW R12», 1941 року виробництва, номер двигуна НОМЕР_1 , номер рами НОМЕР_1 , потужність 18 кінських сил, робочий об?єм двигуна 740 см3, колір сірий.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: А. О. Тимошенко

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117912104
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —283/325/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Тимошенко А. О.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Тимошенко А. О.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Тимошенко А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні