Ухвала
від 25.03.2024 по справі 286/1153/24
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/1153/24

УХВАЛА

25 березня 2024 року

Суддя Овруцького районного суду Житомирської області Вачко В. І. , розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Овруцького відділу державної виконавчої служби у Коростенському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про скасування арешту нерухомого майна та виключення з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна відомостей щодо арешту нерухомого майна , -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , звернулася в суд з позовом до Овруцького відділу державної виконавчої служби у Коростенському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), що знаходиться за адресою: м.Овруч Коростенського району Житомирської області, вул.Т.Шевченка, 31-А, в якому просить скасувати арешт всього нерухомого майна, що належить їй, накладений на підставі постанови державного виконавця Овруцького районного відділу ДВС ГТ УЮ у Житомирській області від 23.08.2011 року і зареєстрований у Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна за № 11529924 та виключити з вищевказаного реєстру відомості щодо арешту нерухомого майна, що належить ОСОБА_2 .

Статті 175, 177 ЦПК України містять вимоги до позовної заяви.

Відповідно до п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Відповідно до п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

У відповідності до ч.5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Статтею 95 ЦПК України передбачено, що письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Згідно з ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено розміри ставок судового збору. Зокрема згідно з ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Відповідно до пп.2 п.1 ч.2 ст.4 вказаного Закону за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» визначено, що у 2024 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року становить 3028 гривень. Тобто, виходячи із встановленого законодавством розміру мінімального прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2024 року, який складає 3028 грн., розмір судового збору, який сплачується за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подається фізичною особою, становить 1211,20 грн. Відповідно до абз.2 ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Однак, позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у cт.ст.175, 177 ЦПК України, що перешкоджає відкриттю провадження за такою заявою.

В порушення п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України позивачем в позовній заяві визначено зміст позовних вимог, тобто спосіб (способи) захисту прав або інтересів, який позивач просить суд визначити у рішенні, що не відповідає закону з огляду наступне.

Статтею 50 Закону України „Про виконавче провадження N 606-XIV від 21.04.1999 року, із змінами і доповненнями, в редакції чинній на момент винесення державним виконавцем постанови про закінчення виконавчого провадження від 20.05.2013 року, передбачалося, що у разі закінчення виконавчого провадження (крім направлення виконавчого документа за належністю іншому органу державної виконавчої служби, закінчення виконавчого провадження за рішенням суду, винесеним у порядку забезпечення позову чи вжиття запобіжних заходів, а також крім випадків нестягнення виконавчого збору або витрат, пов`язаних з організацією та проведенням виконавчих дій), повернення виконавчого документа до суду або іншого органу (посадовій особі), який його видав, арешт, накладений на майно боржника, знімається, скасовуються інші вжиті державним виконавцем заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші дії, необхідні у зв`язку із завершенням виконавчого провадження.

Відтак законом передбачено, що арешт, накладений на майно боржника, знімається, а інші вжиті державним виконавцем заходи примусового виконання рішення скасовуються.

В порушення п.5 ч.3 ст.175, ч.5 ст.177 ЦПК України позивачем в позовній заяві зазначено, що відповідно до постанови державного виконавця Овруцького районного відділу ДВС ГТ УЮБ у Житомирській області від 23.08.2011 року накладено арешт на нерухоме майно та зареєстровано за № 11529924 в рамках виконавчого провадження № 28299024, однак в підтвердження обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, позивачем до позовної заяви додано Інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна від 17.03.2024 року згідно з якою, 23.08.2011 року зареєстровано арешт нерухомого майна, реєстраційний номер обтяження № 11529924, на підставі постанови державного виконавця відділу ДВС Овруцького РУЮ Кожан О.В. від 18.08.2011 року про відкриття виконавчого провадження № 28299024, тобто обставини викладені позивачем в позовній заяві не відповідають доказам, доданим в підтвердження позовних вимог.

В порушення ч.4 ст.177 ЦПК України позивачем не додано до позовної заяви документів, що підтверджують сплату судового збору в сумі 2422,40 грн. за дві вимоги немайнового характеру, тобто 1211,20 грн. за кожну вимогу, натомість додано документ про сплату судового збору лише в сумі 2147,20 грн., що є менше ніж передбачено законом, тобто позивачем не доплачено судовий збір в сумі 275,20 грн.

За вказаних обставин, у відповідності до ч.1 ст.185 ЦПК України позовну заяву слід залишити без руху для усунення вказаних недоліків.

Тому керуючись ст.ст.175, 177, 185, п.3 Розділу ХІІ Прикінцевих положень Цивільного процесуального кодексу України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Овруцького відділу державної виконавчої служби у Коростенському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про скасування арешту нерухомого майна та виключення з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна відомостей щодо арешту нерухомого майна, залишити без руху і надати позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ним ухвали.

Позивачу подати суду уточнену позовну заяву, в якій визначити зміст позовних вимог, тобто спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону, усунути розбіжності між обставинами, якими позивач обґрунтовує свої позовні вимоги та доказами поданими в їх підтвердження, а також подати суду документи, що підтверджують сплату судового збору в сумі 275,20 грн.

Роз`яснити позивачу, що в разі неусунення недоліків позовної заяви вона буде вважатися неподаною і буде повернута без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: В. І. Вачко

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117912133
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування арешту нерухомого майна та виключення з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна відомостей щодо арешту нерухомого майна

Судовий реєстр по справі —286/1153/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Вачко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні