Рішення
від 26.03.2024 по справі 356/72/24
БЕРЕЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БЕРЕЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченків шлях, 30-А, м. Березань, Київська область, 07541

№ провадження 2/356/109/24

Справа № 356/72/24

РІШЕННЯ (ЗАОЧНЕ)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.03.2024 Березанський міський суд Київської області в складі:

головуючого судді Дудар Т.В.

за участю секретаря Харченко Ж.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Березанського міського суду Київської області в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "КИЇВОБЛГАЗ" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги розподілу природного газу,

ВСТАНОВИВ:

До Березанського міського суду Київської області надійшла позовна заява Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "КИЇВОБЛГАЗ" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги розподілу природного газу.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи "КИЇВОБЛГАЗ", яке до 05.06.2019 мало найменування Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз», є оператором газорозподільної системи (далі оператор ГРМ), що на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу природного газу, в межах території, де знаходиться газорозподільна система, що перебуває у власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатації нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ газорозподільною системою, яка знаходиться у його власності або користуванні Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи "КИЇВОБЛГАЗ» видана на підставі постанови НКРЕКП від 29.06.2017 № 855.

Розподіл природного газу побутовим споживачам здійснюється на підставі типового договору, що затверджується Регулятором та оприлюднюється в установленому порядку. Типовий договір розподілу природного газу, затверджений постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2498.

Між позивачем та ОСОБА_1 укладено Типовий договір розподілу природного газу. Фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептування договору) є споживання природного газу та оплата рахунків.

В порушення умов договору та нормативних актів відповідачем не проведена оплата за розподіл природного газу, внаслідок чого за період з 01.03.2022-28.02.2023 утворилась заборгованість в розмірі 3050,28 гривень, про що свідчить розрахунок боргу.

Відповідач зобов`язана оплатити спожиті послуги, а позивач має право вимагати від відповідача виконання обов`язку щодо оплати наданих послуг.

Станом на дату подання позовної заяви до суду відповідачем в порушення вимог закону та умов договору не проведена оплата за послуги розподілу природного газу.

Відтак, позивач просить суд стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "КИЇВОБЛГАЗ" заборгованість за послуги з розподілу природного газу в розмірі 3050,28 гривень. Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "КИЇВОБЛГАЗ" судові витрати, пов`язані з розглядом даної позовної заяви в розмірі 3028,00 гривень.

Ухвалою судді Березанського міського суду Київської області від 05.02.2024 прийнято вказану вище позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Клопотання представника позивача задоволено, розгляд справи ухвалено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Позивач, належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, до суду не направив свого представника (а.с. 39).

05.03.2024на адресуелектронної поштисуду надійшлазаява представникапозивача В.Мельник,у якійвона просиласуд справуза позовом АТ «Київоблгаз» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за розподіл природного газу слухати без участі представника позивача за наявними у справі матеріалами. Позовні вимоги підтримує у повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечує (а.с. 37).

Відповідачу ОСОБА_1 копія ухвали про відкриття провадження у справі, судові повістки про виклик до суду, копія позовної заяви з додатками були надіслані судом на адресу зареєстрованого місця проживання відповідача, вказану у позовній заяві. Однак, конверти повернулися до суду з відміткою органів поштового зв`язку «адресат відсутній за вказаною адресою» (а.с. 33-34; 41-42).

Згідно з п. 4 ч. 8 ст. 128 ЦПК України днем вручення судової повістки є: день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Тобто, відповідач є належним чином повідомленим про дату, час і місце судового засідання в силу вимог ст. 128 ЦПК України.

Суд створив учасникам процесу належні умови для ознайомлення з рухом справи шляхом надсилання процесуальних документів, а також надав сторонам строк для подачі відзиву, відповіді на відзив, заперечень.

Кожен з учасників справи мав право безпосередньо знайомитися з матеріалами справи, аргументами іншої сторони та реагувати на них відповідно до вимог ЦПК України.

Відповідач ОСОБА_1 не скористалася своїм процесуальним правом, передбаченим ст. 178 ЦПК України, та не подала відзив на позовну заяву.

Згідно зч.3ст.211ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно доч.1ст.223ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Підстав, передбачених ч. 2 ст. 223 ЦПК України, для відкладення судом розгляду справи, суд не вбачає.

В силу приписів ч. 4 ст. 223 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Як визначеноч.1ст.280ЦПК України,суд можеухвалити заочнерішення напідставі наявниху справідоказів заодночасного існуваннятаких умов: 1)відповідач належнимчином повідомленийпро дату,час імісце судовогозасідання; 2)відповідач нез`явився всудове засіданнябез поважнихпричин абобез повідомленняпричин; 3)відповідач неподав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Зважаючи на те, що належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання відповідач ОСОБА_1 повторно не з`явилася в судове засідання без поважних причин та без повідомлення причин такої неявки, не подала відзив, а позивач не заперечує проти проведення заочного розгляду справи, суд дійшов висновку про наявність усіх умов для проведення заочного розгляду справи та ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів.

Розгляд справи і ухвалення рішення проводяться за правилами загального чи спрощеного позовного провадження з особливостями, встановленими Главою 11 Розділу ІІІ ЦПК України (ч. 2 ст. 281 ЦПК України).

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 1 ст.5ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Частиною 1 ст. 12 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

В силу приписів ч. 1, 3 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Враховуючи положення ч. 2 ст. 77 ЦПК України, предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Доказами згідно з ч. 1 ст. 76 ЦПК України є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Стаття 15 ЦК України закріплює право особи на захист цивільних прав та інтересів. Так, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно з ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Судом встановлено, що Постановою НКРЕКП № 855 від 29.06.2017 «Про видачу ліцензії на розподіл природного газу ПАТ «Київоблгаз» видано ліцензію Публічному акціонерному товариству по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» на право провадження господарської діяльності з розподілу природного газу, в межах території, де знаходиться газорозподільна система, що перебуває у власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатації Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» (а.с. 5).

Постановою № 1220 від 25.06.2019 НКРЕКП «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 29 червня 2017 року № 855» унесено до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 29 червня 2017 року № 855 «Про видачу ліцензії на розподіл природного газу ПАТ «Київоблгаз» такі зміни: 1) у назві абревіатуру «ПАТ» змінити абревіатурою «АТ»; 2) у тексті та додатку до постанови слова «Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації» у всіх відмінках замінити словами «Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи» у відповідних відмінках (а.с. 6).

Відповідно до копії Статуту Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Київоблгаз» (нова редакція), зокрема, згідно з п. 1.2.1 товариство є правонаступником всіх прав та обов`язків Державного підприємства концерну по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз», Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз», Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» (а.с. 7-8).

Згідно з копією Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Київоблгаз», ідентифікаційний код юридичної особи: 20578072, здійснює, серед іншого, такий вид економічної діяльності як 35.22 розподілення газоподібного палива через місцеві (локальні) трубопроводи (основний ) (а.с. 9).

На підтвердження наявності заборгованості відповідача ОСОБА_1 перед позивачем за послуги з розподілу природного газу позивачем додано до позовної заяви копію розрахунку заборгованості, споживач: ОСОБА_1 , адреса споживання: АДРЕСА_1 (а.с. 13).

Так, відповідно до вказаного вище розрахунку заборгованості станом на 01.03.2023 загальний борг становить 3050,28 гривень, за період з 01.01.20 по 28.02.2023 нараховано: 8746,63 гривень; проплата з 01.01.20 по 28.02.2023 5696,35 гривень.

Як передбачено ч. 1, 2 ст. 633 ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

Договором приєднанняє договір,умови якоговстановлені однієюіз сторін уформулярах абоінших стандартнихформах,який можебути укладенийлише шляхомприєднання другоїсторони дозапропонованого договорув цілому.Друга сторонане можезапропонувати своїумови договору. Договірприєднання можебути зміненийабо розірванийна вимогусторони,яка приєдналася,якщо вонапозбавляється прав,які звичайномала,а такожякщо договірвиключає чиобмежує відповідальністьдругої сторониза порушеннязобов`язанняабо міститьінші умови,явно обтяжливідля сторони,яка приєдналася.Сторона,яка приєдналася,має довести,що вона,виходячи зісвоїх інтересів,не прийнялаб цихумов занаявності унеї можливостібрати участьу визначенніумов договору. Якщо вимога про зміну або розірвання договору пред`явлена стороною, яка приєдналася до нього у зв`язку зі здійсненням нею підприємницької діяльності, сторона, що надала договір для приєднання, може відмовити у задоволенні цих вимог, якщо доведе, що сторона, яка приєдналася, знала або могла знати, на яких умовах вона приєдналася до договору (ст. 634 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 641 ЦК України пропозицію укластидоговір (оферту)може зробитикожна ізсторін майбутньогодоговору. Пропозиціяукласти договірмає міститиістотні умовидоговору івиражати намірособи,яка їїзробила,вважати себезобов`язаноюу разіїї прийняття. Пропозицією укласти договір є, зокрема, документи (інформація), розміщені у відкритому доступі в мережі Інтернет, які містять істотні умови договору і пропозицію укласти договір на зазначених умовах з кожним, хто звернеться, незалежно від наявності в таких документах (інформації) електронного підпису.

Згідно з ч. 2 ст. 642 ЦК України якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Відповідно до п. 7 глави 3 розділу VI Кодексу ГРМ фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу.

Як передбаченоп.1,2глави 6розділу VIКодексу ГРМрозрахунки споживачаза послугурозподілу природногогазу,що надаєтьсяОператором ГРМза договоромрозподілу природногогазу,здійснюються виходячиз величинирічної замовленоїпотужності об`єкта(об`єктів)споживача таоплачуються споживачемрівномірними часткамипротягом календарногороку. Місячнавартість послугирозподілу природногогазу визначаєтьсяяк добуток1/12річної замовленоїпотужності об`єкта(об`єктів)споживача натариф,встановлений Регуляторомдля відповідногоОператора ГРМіз розрахункумісячної вартостіодного кубічногометра замовленоїпотужності. Річна замовлена потужність (за замовчуванням) об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу, крім випадків, передбачених цією главою.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ч. 1 ст. 526 ЦК України).

Згідно зі ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Регламентує порядок і умови забезпечення цілодобового доступу Споживача до газорозподільної системи, розподіл (переміщення) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта Споживача та переміщення природного газу з метою фізичної доставки Оператором ГРМ обсягів природного газу до об`єктів споживачів, а також правові засади санкціонованого відбору природного газу з газорозподільної системи Типовий договір розподілу природного газу, який є публічним та затверджений Постановою НКРЕКП № 2498 від 30.09.2015 (далі - Типовий договір розподілу природного газу).

Копія Типового договору долучена до позовної заяви (а.с. 10-12).

Так,згідно зп.1.2-1.3Типового договорурозподілу природногогазу умови цього Договору однакові для всіх споживачів України та розроблені відповідно до Закону України «Про ринок природного газу» і Кодексу газорозподільних систем,затвердженого постановоюНаціональної комісії,що здійснюєдержавне регулюванняу сферахенергетики такомунальних послуг,від 30вересня 2015року №2494(далі-Кодекс газорозподільнихсистем). Цей Договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного Кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання Споживача до умов цього Договору (акцептування договору) є вчинення Споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти Договір, зокрема надання підписаної Споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього Договору, яку в установленому порядку Оператор ГРМ направляє Споживачу Інформаційним листом за формою, наведеною у додатку 3 до цього Договору, та/або сплата рахунка Оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу.

Оператор ГРМ - оператор газорозподільної системи в особі Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «КИЇВОБЛГАЗ», що здійснює розподіл природного газу на підставі ліцензії на розподіл природного газу, газу (метану) вугільних родовищ, виданої Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України відповідно до постанови від 29.06.2017 № 855; споживач - фізична або юридична особа чи фізична особа підприємець, об`єкт якої підключений до газорозподільної системи Оператора ГРМ (п. 1.4 Типового договору розподілу природного газу).

Як передбачено п. 2.1 розділу ІІ Типового договору розподілу природного газу за цим Договором Оператор ГРМ зобов`язується надати Споживачу послугу з розподілу природного газу, а Споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим Договором.

Відповідно до п. 6.1-6.4 розділу VI Типового договору розподілу природного газу оплата вартості послуги Оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється Споживачем за тарифом, встановленим Регулятором для Оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем. Тариф, встановлений згідно з пунктом 6.1 цьогорозділу,є обов`язковимдля Сторінз датинабрання чинностіпостановою Регуляторащодо йоговстановлення. До встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу, виходячи з величини річної замовленої потужності об`єкта споживача відповідно до Кодексу газорозподільних систем,оплата послугздійснюється затарифами,встановленими Регуляторомдля ОператораГРМ,за фізичнийобсяг розподілуприродного газу. Величина річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) Споживача на розрахунковий календарний рік визначається відповідно до Кодексу ГРМ. Споживач,що неє побутовим,оплачує замовленупотужність виходячиз наявнихоб`єктів,зазначених узаяві-приєднанні,що єдодатком додоговору розподілуприродного газу. Місячнавартість послугирозподілу природногогазу визначаєтьсяяк добуток1/12річної замовленоїпотужності об`єкта(об`єктів)споживача натариф,встановлений Регуляторомдля відповідногоОператора ГРМіз розрахункумісячної вартостіодного кубічногометра замовленоїпотужності. Розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

Оплата вартостіпослуги зрозподілу природногогазу зацим Договоромздійснюється Споживачем,який єпобутовим,до 20числа (включно)місяця,в якомунадаються послугиз розподілуприродного газу,на підставірахунка ОператораГРМ. Оплатаздійснюється виключногрошовими коштамина поточнийрахунок ізспеціальним режимомвикористання ОператораГРМ. Дата оплати визначається датою, на яку були зараховані кошти на рахунок Оператора ГРМ (абзац 2-4 пункту 6.6 розділу VI Типового договору розподілу природного газу).

Відповідно до п. 8.1 розділу VIІІ Типового договору розподілу природного газу за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність згідно з цим Договором та чинним законодавством України.

Згідно з п. 12.-1-12.3, 12.5 розділу розділу ХIІ Типового договору розподілу природного газу цей Договірукладається наневизначений строк. Якщов установленомупорядку Регуляторомбудуть внесенізміни доредакції Типовогодоговору розподілуприродного газу,Оператор ГРМзобов`язується розміститиповідомлення протакі змінина сайтіта вофіційних друкованихвиданнях,що публікуютьсяна територіїйого ліцензованоїдіяльності,не меншеніж задесять днівдо набраннязмінами чинності,крім випадків,для якихцим Договоромвстановлений іншийтермін та/абопорядок повідомленняпро внесеннязмін. Уразі незгодиСпоживача зізмінами вінмає праворозірвати цейДоговір шляхомнадсилання письмовогоповідомлення ОператоруГРМ протягомдесяти календарнихднів здня,коли віндізнався чиміг дізнатисяпро внесенідо цьогоДоговору зміни.Нерозірвання цьогоДоговору увказаний строкта продовженняспоживання природногогазу свідчитьпро згодуСпоживача звнесеними доцього Договорузмінами. ЦейДоговір можебути розірванийза згодоюСторін абоза ініціативоюСпоживача упорядку,визначеному законодавствомУкраїни.У разізвільнення займаногоприміщення (остаточногоприпинення користуванняприродним газом)Споживач зобов`язанийповідомити проце ОператораГРМ непізніше ніжза двадцятьодин деньдо днязвільнення приміщення(остаточногоприпинення користуванняприродним газом)та остаточноз нимрозрахуватись зацим Договоромдо вказаногоСпоживачем днязвільнення приміщення(остаточногоприпинення користуванняприродним газом)включно. У разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення Споживачем Оператора ГРМ про звільнення приміщення (остаточне припинення користування природним газом) Споживач зобов`язаний здійснювати оплату послуг за цим Договором, виходячи з умов цього Договору.

З аналізу норм права та матеріалів справи, вбачається, що приєднання споживача ОСОБА_1 до умов Типового договорурозподілу природногогазу було здійснено у спосіб сплати за послуги розподілу природного газу, що документально підтверджено, відтак, відповідач ОСОБА_1 набула статусу споживача послуг розподілу природного газу побутовим споживачам.

Позивач свої зобов`язання за договором виконав, надавши відповідачу послуги з розподілу природного газу у порядку та у спосіб, визначені Типовим договором розподілу природного газу.

ОСОБА_1 допустила неналежне виконання зобов`язання за договором, у зв`язку з чим виникла заборгованість.

Таким чином, матеріалами справи підтверджується факт існування у ОСОБА_1 перед позивачем заборгованості за вищевказаним договором, яка нею добровільно не сплачується.

Станом на час розгляду справи відповідач не надала доказів сплати нею зазначеної суми заборгованості.

ОСОБА_1 не скористалася своїми процесуальними правами, несучи ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій, не подала відзиву на позов, не надала будь-яких заперечень проти позову чи доказів на спростування позиції позивача, не навела обставин, які мають значення для справи і на які вона б послалася як на підставу своїх заперечень.

Таким чином, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову.

Встановлені судом обставини повністю підтверджуються дослідженими у судовому засіданні доказами.

Як встановлено ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Частиною 1 ст. 141 ЦПК України встановлено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, зокрема, і питання як розподілити між сторонами судові витрати.

Позивач при пред`явленні позову до суду сплатив судовий збір в сумі 3028,00 гривень (268,40 гривень при зверненні до суду із заявою про видачу судового наказу (а.с. 3; 14); та 2759,60 гривень під час звернення до суду з позовом у січні 2024 року) (а.с. 4).

Як передбачено ч. 2 ст. 164 ЦПК України у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Таким чином, з огляду на задоволення позовних вимог, з ОСОБА_1 підлягає стягненню на користь позивача 3028,00 гривень на відшкодування понесених позивачем судових витрат.

На підставі наведеного та керуючись ст. 15-16, 525, 610, 633-634, 641-642 ЦК України, ст. 4, 5, 12-13, 76-81, 141, 258-259, 268, 273, 274, 280 -289, 354-356 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Акціонерного товариства"Операторгазорозподільної системи"КИЇВОБЛГАЗ"до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості запослуги розподілуприродного газу, - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "КИЇВОБЛГАЗ" (одержувач коштів АТ «Київоблгаз», р/р НОМЕР_1 в АТ «Ощадбанк», МФО 322669, код ЄДРПОУ: 20578072), заборгованість за послуги з розподілу природного газу в розмірі 3050 (три тисячі п`ятдесят) гривень 28 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "КИЇВОБЛГАЗ" (одержувач коштів: АТ «Київоблгаз», р/р НОМЕР_2 АТ «Ощадбанк», МФО 322669 код ЄДРПОУ 20578072) судові витрати, пов`язані з розглядом справи судовий збір в розмірі 3028 (три тисячі двадцять вісім) гривень 00 копійок.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішенняможе бутипереглянуте судом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи,якому повнезаочне рішеннясуду небуло врученеу деньйого проголошення,має правона поновленняпропущеного строкуна поданнязаяви пройого перегляд-якщо таказаява поданапротягом двадцятиднів здня врученняйому повногозаочного рішеннясуду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення до Київського апеляційного суду.

Позивач: Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "КИЇВОБЛГАЗ", місцезнаходження: вул. Тараса Шевченка, 178, м. Боярка Фастівського району Київської області, код ЄДРПОУ: 20578072.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання якої зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 .

Суддя Т. В. Дудар

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117912242
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за послуги розподілу природного газу

Судовий реєстр по справі —356/72/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Дудар Т. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Дудар Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні