Рішення
від 25.03.2024 по справі 526/672/24
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/672/24

Провадження № 2-о/526/38/2024

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

25 березня 2024 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - Киричка С.А.,

з участю секретаря Широколави О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Гадяч справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Лютенська сільська рада Полтавської області, приватний нотаріус Миргородського округу Полтавської області Ямпольська Світлана Миколаївна про встановлення факту родинних відносин,

встановив :

Заявник звернулася до суду з заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин. Позовна заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Гадяч Полтавської області померла її мати ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 24.03.2023 року. Після смерті матері відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме на земельну ділянку (пай), яка розташована в с. Соснівка Миргородського району Полтавської області. Спадкова справа за її заявою зареєстрована приватним нотаріусом Ямпольською С.М. Але, 13.10.2023 року нотаріусом ОСОБА_3 їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельні ділянки, оскільки у наданих на підтвердження документах є розбіжності і тому необхідно встановити факт родинних відносин між заявницею та ОСОБА_2 .

В судове засідання заявниця не з`явилася, але надала заяву про розгляд заяви без її участі, заявлені вимоги підтримала та просила задовольнити .

Представник заінтересованої особи Лютенської сільської ради в судове засідання не з`явився, надали заяву про розгляд справи без участі їх представника.

Заінтересована особа приватний нотаріус Ямпольська С.М. в судове засідання не з`явилася, причини своєї неявки суду не повідомила.

Суд,дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Гадяч Полтавської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 24.03.2023 року.

Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме: на земельні ділянки (паї), які розташовані в с. Соснівка Миргородського району Полтавської області.

Спадкова справа за заявою ОСОБА_1 зареєстрована приватним нотаріусом Ямпольською С.М.

13.10.2023 року приватним нотаріусом Ямпольською С.М. було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельні ділянки, оскільки у наданих на підтвердження документах є розбіжності і тому необхідно встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

ОСОБА_4 та ОСОБА_5 одружилися ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що свідчить свідоцтво про одруження серії НОМЕР_2 .

ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 . У свідоцтві про народження серії НОМЕР_4 від 03.11.1984 року російською мовою зазначено: дитина « ОСОБА_7 », батько « ОСОБА_4 », мати « ОСОБА_2 ».

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Оскільки, при прийнятті спадщини після його смерті у зв`язку з розбіжністю у прізвищах виникли труднощі, Гадяцьким районним судом Полтавської області за заявою ОСОБА_2 встановлено факт родинних відносин, а саме: померлий ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4 був чоловіком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (рішення Гадяцького районного суду Полтавської області від 23.10.2013 року).

Також, після одруження з ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_6 своє дошлюбне прізвище ОСОБА_9 змінила на прізвище чоловіка ОСОБА_10 .

Свідок ОСОБА_11 суду надала письмове пояснення , що заявниця дійсно є рідною донькою ОСОБА_2 , про що їм відомо достовірно, оскільки вона з дитинства товаришує із заявницею та знала її матір.

Заявниця не може оформити свідоцтво про право на спадщину в зв`язку з тим, що не може підтвердити свою належність до числа спадкоємців, тобто надані документи мають розбіжності у прізвищі, які є чисто орфографічними помилками при перекладі з російської мови.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що надано достатньо доказів, тому заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 263-265, 268, 273, 315-316, 319 ЦПК України, суд

вирішив :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Лютенська сільська рада Полтавської області, приватний нотаріус Миргородського округу Полтавської області Ямпольська Світлана Миколаївна про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_12 та ОСОБА_2 , а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір`ю ОСОБА_12 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 25.03.2024 року.

Суддя: С. А. Киричок

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117912844
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —526/672/24

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні