Рішення
від 26.03.2024 по справі 690/103/24
ВАТУТІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 690/103/24

Провадження № 2/690/95/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року м. Ватутіне

Ватутінський міський суд Черкаської області

у складі: головуючого судді Здоровила В.А.

з участю секретаря Мельник С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк» до ОСОБА_1 про стягнення боргу,

в с т а н о в и в:

представник позивача АТ «Державний ощадний банк України» в особі філії Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк» в позовній заяві просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь АТ «Державний ощадний банк України» в особі філії Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк» заборгованість за договором споживчого кредиту № 320804495702 від 22.02.2023 в розмірі 219785,18 грн. та понесені судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 3296,79 грн.. Свої вимоги обґрунтував тим, що 22.02.2023 між позивачем та відповідачем було укладено договір про споживчий кредит № 320804495702, відповідно до якого відповідачу було надано кредит в розмірі 200000,00 грн. на споживчі потреби зі строком до 22.02.2028. Відповідачем порушуються умови кредитного договору, а саме допущена прострочена заборгованість за сплати основного боргу та нарахованих відсотків. Станом на 23.01.2024 за позичальником ОСОБА_1 за договором про споживчий кредит № 320804495702 від 22.02.2023 загальний розмір заборгованості становить 219785,18 грн., що складається з заборгованості за основним боргом 181534, 17 грн. та проценти за користування кредитом 38251,01 грн..

Ухвалою судді Ватутінського міського суду Черкаської області від 23.02.2024 відкрито провадження у справі та вирішено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

В судове засідання представник позивача не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та не заперечує проти заочного розгляду справи та винесення судом заочного рішення.

Відповідач в судове засідання не з`явився, ухвалою суду від 26.03.2024 було постановлено провести заочний розгляд даної справи.

Відповідно до ч. 2 ст.247ЦПК України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши письмові докази, вважає що даний позов підлягає до задоволення. Вимоги позивача законні та обґрунтовані.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 82 цього Кодексу.

Судом встановлено, що 22.02.2023 між АТ «Державний ощадний банк України» в особі філії «Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк» та ОСОБА_1 було укладено договір про споживчий кредит № 320804495702, відповідно до якого відповідачу було надано кредит в розмірі 200000,00 грн. на споживчі потреби зі строком до 22.02.2028 (а.с.3-12).

Відповідно до п. 2.4.2 кредитного договору проценти нараховуються банком щомісячно за методом факт/факт на фактичний залишок заборгованості за кредитом, що був отриманий позичальником, починаючи з дати видачі кредиту до терміну остаточного повернення кредиту, визначеного кредитним договором.

Відповідно до п. 3.2.1 кредитного договору банк здійснює надання кредиту одноразово шляхом безготівкового перерахування коштів на поточний рахунок позичальника.

Відповідно до п. 3.3 кредитного договору всі платежі за цим договором здійснюються шляхом списання банком коштів у договірному порядку з поточного рахунку.

Повернення кредиту та сплати процентів здійснюється позивальником згідно з графіком платежів або достроково відповідно до порядку визначеному цим договором, але в будь-якому випадку не пізніше терміну остаточного повернення кредиту, встановленого згідно з цим договором (п. 3.3.2 кредитного договору).

Позичальник зобов`язується здійснювати повернення кредиту рівними частинами в розмірі 3333,33 грн. та сплату процентів нарахованих на залишок основної суми боргу за кредитом до 31 числа місяця наступного за звітним, починаючи з березня 2023, шляхом внесення власних коштів на поточний рахунок, які банк використовуючи право договірного списання коштів, наданого йому згідно з умовами цього договору, списує в рахунок погашення основної суми боргу за кредитом та сплати процентів відповідно до послідовності визначеної кредитним договором (п. 3.3.3 кредитного договору).

Якщо сума платежу, що надійшла на рахунок в рахунок повернення кредиту та сплати процентів, менша розміру, вказаного у п.п. 3.3.3 цього договору, то несплачений платіж та нараховані проценти, що мали бути сплаченими, вважаються простроченими. Наступна сума платежу повинна додатково включати суму коштів необхідну для погашення простроченого платежу та сплати пені за прострочені платежі з урахуванням вимог п. 8.2 кредитного договору (п. 3.3.4 кредитного договору).

Згідно п. 3.9.3.2 кредитного договору строк повернення кредиту є таким, що настав і позичальник зобов`язаний погасити заборгованість за кредитом в повному обсязі не пізніше наступного робочого дня після настання прострочення виконання зобов`язань позичальника за цим договором на строк понад 88 календарних днів.

Відповідно до п. 8.3 кредитного договору за порушення взятих на себе зобов`язань по своєчасному поверненню основної суми боргу та/або сплати процентів за користування кредитом та/або сплати комісійної винагороди. Позичальник зобов`язується сплатити на користь банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла на період за який сплачується пеня, від суми платежу за кожен день прострочення, але не більше 15% простроченого платежу.

Відповідачем порушуються умови кредитного договору, а саме допущена прострочена заборгованість зі сплати основного боргу та нарахованих відсотків.

Станом на 23.01.2024 за позичальником ОСОБА_1 за договором про споживчий кредит № 320804495702 від 22.02.2023 загальний розмір заборгованості становить 219785,18 грн., що складається з заборгованості за основним боргом 181534, 17 грн. та проценти за користування кредитом 38251,01 грн., що стверджується відповідним розрахунком та виписками по рахункам (а.с.13, 14-30).

Відповідно дост. 1054 ЦК Україниза кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити відсотки.

Банк взятіпо договоруобов`язкивиконав та надав відповідачу кредит, а ОСОБА_1 свої обов`язки належним чином не виконує, не сплачує кредит та проценти увстановлені договоромта графікомстроки.

Відповідно дост. 526 ЦК Українивстановлено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору, інших актів цивільного законодавства або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч. 1ст. 610 ЦК Українипорушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання. Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.(ч. 1ст. 612 ЦК України)

Згідно ст.626,628,638ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Ст. 629 ЦК Українивизначено, договір є обов`язковим для виконання сторонами. Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 ЦК України).

Ст. 1049 ЦК Українипередбачає, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику у строки та в порядку, встановлені договором.

Так,ст.1054 ЦК Українивизначає, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Як передбачено до ч. 2 ст. 1050 ЦК України, якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то вразі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового поверненнячастинипозики,що залишилася,та сплати процентів.

Крім того, згідност. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: 1) припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; 2) зміна умов зобов`язання; 3) сплата неустойки; 4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

Одним із видів порушення зобов`язання є прострочення - невиконання зобов`язання в обумовлений сторонами строк.

Факт отримання відповідачем кредитних коштів не спростований останнім та об`єктивно підтверджується наданим суду розрахунком заборгованості.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд вважає за необхідним стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь АТ «Державний ощадний банк України» в особі філії Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк» заборгованість за договором споживчого кредиту № 320804495702 від 22.02.2023 в розмірі 219785,18 грн..

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України документально підтверджені судові витрати позивача, понесені ним при подачі позовної заяви до суду підлягають стягненню з відповідача на користь позивача в сумі 3296,79 грн..

На підставі викладеного, ст. 525-526, 530, 536, 549, 550, 610-612, 625-628, 629, 638, 651, 653, 1048, 1049, 1050, 1054, 1056-1 ЦК України та керуючись ст. 12, 13, 76-81, 89, 141, 211, 263-265, 279,280-285,352,354,355 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

позовні вимоги Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк» до ОСОБА_1 про стягнення боргу задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 на користь Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк», що знаходиться за адресою: бульвар Шевченка, будинок 320, місто Черкаси, 18005, код ЄДРПОУ 02767059, рахунок № НОМЕР_2 в Черкаському обласному управлінні АТ «Ощадбанк», МФО 354507 заборгованість за договором про споживчий кредит № 320804495702 від 22 лютого 2023 року в розмірі 219 785 (двісті дев`ятнадцять тисяч сімсот вісімдесят п`ять) гривень 18 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 на користь Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк», що знаходиться за адресою: бульвар Шевченка, будинок 320, місто Черкаси, 18005, код ЄДРПОУ 02767059, рахунок № НОМЕР_2 в Черкаському обласному управлінні АТ «Ощадбанк», МФО 354507 понесені судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 3296 (три тисячі двісті дев`яносто шість) гривень 79 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його переглядякщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Головуючий В.А. Здоровило

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117913694
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу

Судовий реєстр по справі —690/103/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні