Ухвала
від 26.03.2024 по справі 712/3712/24
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

712/3712/24

2/712/1755/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2024 року суддя Соснівського районного суду м. Черкаси Борєйко О.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Сєвєродонецької квартирно експлуатаційної частини (району) про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, визнання протиправним та скасування наказу про оголошення догани, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, зобов`язання нарахувати та виплатити заробітну плату, зобов`язання вчинити дії, стягнення моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Соснівського районного суду м. Черкас з вказаною позовною заявою.

Під час вирішення питання щодо можливості відкриття провадження в цивільній справі за позовною заявою встановлено, що вона подана до суду без додержання вимог ст.ст.175,177 ЦПК України.

Згідно ч. 4 ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку та розмірі, або документ, що підтверджує підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платники, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначені Законом України «Про судовий збір».

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», з 01 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлений в розмірі 3 028 гривень.

Відповідно до ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позивачем заявлено сім вимог майнового та немайнового характеру, в тому числі:

вимогу майнового характеру - про стягнення моральної шкоди, а також

дві вимоги немайнового характеру, а саме: про зобов`язання подати податкову звітність за жовтень грудень 2023 року та про скасування наказу про оголошення догани, за звернення до суду з якими позивач зобов`язаний сплатити судовий збір у визначених Законом України «Про судовий збір» розмірах.

Згідно п. 10 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ № 10 від 17.10.2014 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», подані до суду позовні заяви чи заяви, а також зустрічні позовні заяви можуть містити кілька самостійних позовних вимог, кожна з яких є об`єктом справляння судового збору.

При зверненні до суду з вказаною позовною заявою позивачем судовий збір не сплачено.

Згідно ч.1 ст.185 ЦПК України, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог ст.ст. 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви, суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч.2 ст.185 ЦПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи викладене, позивачу необхідно доплатити судовий збір за дві вимоги немайнового характеру (дві вимоги немайнового характеру х 1073 гривні 60 копійок = 2147 гривень 20 копійок) та одну вимогу майнового характеру з розрахунку 1% від розміру моральної шкоди, яку просить стягнути позивач в своїй позовній заяві, але не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Крім того, позивачем, в порушення вимог п.3) ч.3 ст. 175 ЦПК України в позовній заяві останнього не зазначено ціни позову та обґрунтованого розрахунку сум, що стягуються.

Під час вирішення питання щодо можливості відкриття провадження у справі встановлено, що позовна заява подана з порушенням вимог статті 175 Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до п.2) ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

В порушення вимог п.2) ч.3 ст. 175 ЦПК України, позивачем в позовній заяві на зазначено відомостей про наявність електронного кабінету

Згідно п.2.1 розділу І «Квартирно експлуатаційні органи ЗС України» Положення про організацію квартирно експлуатаційного забезпечення Збройних Сил України, Квартирно-експлуатаційне забезпечення військових частин здійснюється квартирно-експлуатаційними органами ЗС України, до яких відносяться:

Головне квартирно-експлуатаційне управління Збройних Сил України (далі - Головне КЕУ ЗС України);

територіальні квартирно-експлуатаційні управління та Київське квартирно-експлуатаційне управління (далі - КЕУ);

квартирно-експлуатаційні відділи (квартирно-експлуатаційні частини) (далі - КЕВ (КЕЧ));

квартирно-експлуатаційні служби військових частин.

Позивач, як працівник Збройних Сил України, звернувся до Соснівського районного суду м. Черкаси з позовною заявою до Сєвєродонецької квартирно експлуатаційної частини (району) про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, визнання протиправним та скасування наказу про оголошення догани, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, зобов`язання нарахувати та виплатити заробітну плату, зобов`язання вчинити дії, стягнення моральної шкоди, яку подано позивачем з порушенням територіальної та предметної підсудності.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 31, 175, 177, 185 - 187, 260, 261, 263, 353 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Сєвєродонецької квартирно експлуатаційної частини (району) про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, визнання протиправним та скасування наказу про оголошення догани, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, зобов`язання нарахувати та виплатити заробітну плату, зобов`язання вчинити дії, стягнення моральної шкоди - залишити без руху.

Надати позивачу п`ятиденний строк для усунення недоліків, який відраховується з дня отримання позивачем копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява буде вважатись не поданою і буде повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.М. Борєйко

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117913883
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення догани, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, зобов`язання нарахувати та виплатити заробітну плату, зобов`язання вчинити дії, стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —712/3712/24

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні