Рішення
від 25.03.2024 по справі 709/207/24
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/207/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 березня 2024 року с-ще Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Левченка В. В.,

за участі секретаря судового засідання - Нікітенко В. Г.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні впорядку загальногопозовного провадженняу приміщенніЧорнобаївського районногосуду Черкаськоїобласті цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом,

в ст ан ов ив:

ОСОБА_1 (далі-позивач)звернулася до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з цивільним позовом до ОСОБА_2 (далі відповідач-1), ОСОБА_3 (далі відповідач-2) про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування позову зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дід позивача ОСОБА_4 . На момент смерті ОСОБА_4 разом з ним був зареєстрований і проживав його син ОСОБА_5 , який прийняв спадщину, а саме житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Спадщину ОСОБА_4 прийняла і його дочка ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивача ОСОБА_5 . Після його смерті відкрилася спадщина на житловий будинок. Позивач прийняла спадщину свого батька, так як вчасно подала заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори, проте позбавлена можливості оформити свої спадкові права на житловий будинок, оскільки правовстановлюючі документи на нього відсутні. У зв`язку з цим позивач просила визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 08 лютого 2024 року відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 05 березня 2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

У судове засідання сторони не з`явилися. Позивач подала до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав та просив розглянути справу за її відсутності. Відповідачі подали до суду заяви в яких позов визнали, не заперечували проти його задоволення.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть від 06 січня 2015 року серії НОМЕР_1 (а.с. 9).

Після його смерті відкрилася спадщина на спадкове майно.

Згідно з довідкою Чорнобаївської селищної ради Черкаської області від 02 лютого 2024 року № 78, ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на момент смерті мав такий склад сім`ї: сина ОСОБА_5 , невістку ОСОБА_3 , онуку ОСОБА_6 (а.с. 22).

Згідно з довідкою Чорнобаївської селищної ради Черкаської області від 05 березня 2024 року № 111 за ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 числиться житловий будинок з надвірними спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до змісту спадкової справи наданої Чорнобаївською державною нотаріальною конторою, що надійшла у відповідь на запит суду, після смерті ОСОБА_4 подано заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори від імені ОСОБА_5 (а.с. 37).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть від 04 листопада 2023 року серії НОМЕР_2 (а.с. 9).

Позивач є дочкою померлого ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва про народження від 12 січня 1999 року серії НОМЕР_3 (а.с. 14) та копією свідоцтва про шлюб від 10 липня 2021 року серії НОМЕР_4 (а.с. 15) згідно з яким позивач ОСОБА_1 після укладення шлюбу змінила дівоче прізвище " ОСОБА_7 " на шлюбне прізвище " ОСОБА_8 ".

Після смерті ОСОБА_5 відкрилася спадщина, зокрема на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з довідкою Чорнобаївської селищної ради Черкаської області від 02 лютого 2024 року № 77, ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на момент смерті мав такий склад сім`ї: дружину ОСОБА_3 , дочку ОСОБА_1 , онуку ОСОБА_9 (а.с. 21).

Відповідно до змісту спадкової справи наданої Чорнобаївською державною нотаріальною конторою, що надійшла у відповідь на запит суду, після смерті ОСОБА_5 подано заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори від імені ОСОБА_3 (відповідач) (а.с. 45) та ОСОБА_1 (позивач) (а.с. 45 на звороті).

Водночас постановою державного нотаріуса Чорнобаївської державної нотаріальної контори від 26 січня 2024 року (вих. № 19) позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно (а.с. 13).

Таким чином, сторони не можуть оформити право власності в порядку спадкування за законом на будинок та здійснити поділ спадкового майна, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на нього.

Водночас судом встановлено, що вказаний житловий будинок з надвірними спорудами закінчені будівництвом, що підтверджується даними технічного паспорту (а.с. 16-20).

Віповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч. 2. ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч. 3 ст. 46 цього Кодексу).

Таким чином часом відкриття спадщини після смерті ОСОБА_5 є день його смерті, тобто ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1261 ЦК України,- у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Судом встановлено, що позивач є спадкоємцем першої черги спадкування, прийняла спадщину після смерті ОСОБА_5 шляхом подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори однак не може оформити право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок та здійснити поділ спадкового майна, оскільки правовстановлюючі документи на нього відсутні.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст.380 ЦК України житловий будинок є об`єктом права власності.

Виходячи зі змісту ст. 392 ЦК України право власності встановлюється в судовому порядку, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно зі ст. 16 ЦК України способом захисту цивільних прав може бути визнання права власності.

У п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" зазначено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до постанови Верховного Суду України від 23 січня 2013 року у справі №6-164цс12 у спадкоємця, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, права володіння та користування спадковим майном виникають із часу відкриття спадщини. Такий спадкоємець може захищати свої права володіння та користування спадковим майном відповідно до глави 29 ЦК України.

Згідно з листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», найпоширенішою причиною звернення особи до суду в справах про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем. Такі випадки характерні для сільської місцевості, де право власності на житловий будинок за спадкодавцем підтверджується лише записом в погосподарській книзі сільської ради та тривалим фактом володіння цим майном особою, яка померла. Перші власники не оформляли документи на належне їм нерухоме майно та не реєстрували його в органах БТІ, а тому спадкоємець не може отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину і його право має бути визнано в судовому порядку.

Таким чином, на думку суду, право на отримання правовстановлюючого документу на нерухоме майно, має особа, яка є власником цього майна, дане право нерозривно пов`язане з особою спадкодавця, а тому після його смерті спадкоємець не має можливості отримати правовстановлюючий документ на спадкове майно в позасудовому порядку.

Враховуючи, що визнання права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, який має застосовуватися якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, суд вважає, що вимоги позивача про визнання права власності на будинок підлягають задоволенню.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок садибного типу, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що належав ОСОБА_4 , який помер

ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Повні найменування сторін та інших учасників справи:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка проживає за адресою:

АДРЕСА_2 .

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Суддя В. В. Левченко

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117913943
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —709/207/24

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні