Рішення
від 20.03.2024 по справі 761/14418/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/14418/20

Провадження № 2/761/229/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року року Шевченківський районний суд м. Києва у складі головуючого судді - Сіромашенко Н.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін в приміщенні суду цивільну справу за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю «Ковальська - Житлосервіс» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,-

В С Т А Н О В И В:

У травні 2020 року ТОВ «Ковальська-Житлосервіс» звернулося до Шевченківського районного суду м. Києва з позовом, в якому з урахуванням заяви про збільшення розміру позовних вимог просило стягнути з відповідачки на користь позивача за житлово-комунальні послуги за період з січня 2018 по липень 2021, у загальному розмірі: 13 160 гривень 28 копійок, який складається з: основного боргу - 10 807 гривень 28 копійок; 3% річних - 684 гривень 15 копійок, індекс інфляції - 1669 гривень 23 копійки.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що відповідачка є власником кв. АДРЕСА_1 . 23.04.2013 між позивачем та відповідачем укладено Договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. 24.04.2013 року між позивачем та відповідачем укладено договір про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення. Проте, відповідачка своєчасно не оплачує надані позивачем послуги, внаслідок чого у останньої утворилась заборгованість, яка за період з січня 2018 по липень 2021 становить 10 807,28 грн. Відповідачка в добровільному порядку заборгованість не погашає, через що позивач звернувся до суду із вказаним позовом.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.05.2020 матеріали позовної заяви передані на розгляд головуючому судді Сіромашенко Н.В.

На виконання вимог ч.6 ст. 187 ЦПК України судом перевірено інформацію щодо реєстрації місця проживання (перебування) відповідача.

Ухвалою Шевченківського районного суду міста Києва від 21.05.2020 року вищевказану позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків, які були усуненні представником позивача 25.06.2020 року.

Ухвалою Шевченківського районного суду міста Києва від 28.07.2020 цивільну справу за зазначеним вище позовом було прийнято до розгляду; розгляд справи визначено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Від відповідача відзив на позовну заяву не надійшов.

Оскільки, розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Відповідно до ч. 5 ст. 247 ЦПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. Відповідних клопотань до суду не надходило.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи наступного.

ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу квартири від 30.07.2013 є власником квартири АДРЕСА_1 .

23.04.2013 між ТОВ «Ковальська-Житлосервіс» та ОСОБА_1 укладено Договір

про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, відповідно до умов якого Позивач взяв на себе зобов`язання з надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за адресою: АДРЕСА_1 де знаходиться квартира № 21 , а Відповідач в свою чергу - своєчасно сплачувати зазначені послуги в строки та на умовах, передбачених Договором (надалі - Договір 1) (відповідно до п. 5 Договору 1, Відповідач повинен вносити плату за отримані послуги на рахунок Позивача до кінця поточного місяця);

24 квітня 2013 року між ТОВ «Ковальська-Житлосервіс» та ОСОБА_1 укладено Договір про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (надалі - Договір 2). (відповідно до п. 9 Договору 2, Відповідач повинен вносити плату за отримані послуги на рахунок Позивача до 1-го числа місяця, що настає за розрахунковим);

Боржник щомісячно отримує квитанцію на сплату житлово-комунальних послуг. Відповідно до ст. 162 Житлового кодексу Української РСР плата за комунальні послуги береться крім квартирної за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Згідно п. 5 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги в повному обсязі та у строки, встановлені договором або законом.

Розмір плати за житлово-комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує житлово-комунальну послугу.

Відповідно до п. 7 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів», договір - це усний чи письмовий правочин між споживачем і продавцем (виконавцем) про якість, терміни, ціну та інші умови, за яких реалізується продукція. Підтвердження вчинення усного правочину оформляється квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, талоном або іншими документами (розрахунковий документ).

Ст. 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов`язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи (надання послуги).

При цьому Відсутність письмового договору про надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі. (Постанова Верховного суду України від 30.10.2013р. по справі 6-59цс13, Постанова Верховного Суду від 05.03.2018р. по справі №753/5100/17).

Обов`язок оплачувати житлово-комунальні послуги виникає у споживача з початку користування цими послугами.

Виходячи з положень статей 319, 320, 322, 382 Цивільного кодексу України, статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 № 417-VIII на власників квартир та нежитлових приміщень житлових будинків, як на співвласників багатоквартирних будинків законом покладено низку обов`язків, зокрема, забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан, технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного ремонту спільного майна багатоквартирного будинку, додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм тощо.

Згідно частини 1 статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до ч. 2 ст. 382 ЦК України, та ч.1 ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несуче-огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташованій прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Відповідно до ч. 2 ст. 322 ЦК України - власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить. Власність зобов`язує. Тому власник майна не тільки має право на свій розсуд володіти, користуватися, розпоряджатися належним йому майном та здійснювати стосовно останнього будь-які дії, що не суперечать закону та публічному інтересу, але й мусить виконувати певні обов`язки, передбачені законом. Одним, з таких обов`язків власника є його обов`язок утримувати майно, що йому належить.

Внаслідок неналежного виконання на протязі тривалого часу зобов`язань у Відповідача перед Позивачем за період з січня 2018 по липень 2021 виникла заборгованість в розмірі 10 807,28 грн.

Згідно ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання зобов`язання. на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми.

Відповідно до наданого позивачем розрахунку заборгованості, перевіреному судом, інфляційна складова три відсотки річних - 684,15 грн. та індекс інфляції - 1669,23 грн. Всього підлягає стягненню заборгованість в розмірі 13 160,67 грн, з якої: основний борг - 10 807,28 грн.; 3% річних - 684,15 грн., індекс інфляції - 1669,23 грн..

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги до відповідача є обґрунтованим та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати, понесені останнім, які складаються з судового збору в розмірі 2270,00 грн.

Керуючись ст. 10,11,57-61,79,209,210,212-215,228,258,259,265,268,273,354 ЦПК України; ст. ст. 509,525,526 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Ковальська-Житлосервіс» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Ковальська-Житлосервіс» заборгованість за житлово-комунальні послуги за період з січня 2018 по липень 2021, у загальному розмірі: 13 160 ( тринадцять тисяч сто шістдесят) гривень 28 копійок, який складається з: основного боргу - 10 807 (десять тисяч вісімсот сім) гривень 28 копійок; 3% річних - 684 (шістсот вісімдесят чотири) гривень 15 копійок, індекс інфляції - 1669 (одна тисяча шістсот шістдесят дев`ять) гривень 23 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Ковальська-Житлосервіс» судовий збір у розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн.. 00 коп..

Рішенняможе бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін:

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Ковальська-Житлосервіс» - адреса місця знаходження: 02072, м. Київ, вул. Є. Чавдар, 3; код ЄДРПОУ 32912720,

Відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Суддя: Н.В. Сіромашенко

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117914844
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —761/14418/20

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 29.10.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 28.07.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 21.05.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні