Рішення
від 21.03.2024 по справі 635/8704/21
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/8704/21

Провадження № 2/635/1584/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

заочне

21 березня 2024 року селище Покотилівка

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючий суддя О.М. Пілюгіна

секретар судового засідання Головінов С.В.

розглянувши у спрощеному провадженні в порядку заочного розгляду цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Теплові мережі Роганської селищної ради» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті комунальні послуги з водопостачання та водовідведення,

ВСТАНОВИВ:

представник позивача подав до суду позовну заяву та просить стягнути з відповідача на користь КП «Теплові мережі Роганської селищної ради» суму заборгованості за спожиті послуги з водопостачання та водовідведення в розмірі 7978,35 гривень.

В обґрунтування заявлених вимог посилався на те, що відповідач є споживачем послуг з водопостачання та водовідведення,які надаєпозивач.Відповідач свійобов`язок щодосплати запослуги водопостачання та водовідведення не виконує, в результаті чого за період з 01 жовтня 2017 року до 29 жовтня 2021 року утворилась заборгованість в розмірі 7978,35 гривень, що змусило позивача звернутися до суду з позовом.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 01 грудня 2021 року відкрито провадження по справі.

Ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 17 жовтня 2023 року цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Теплові мережі Роганської селищної ради» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті комунальні послуги з централізованого водопостачання та водовідведення передано на розгляд за підсудністю до Харківського районного суду Харківської області.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 11 січня 2024 року прийнято в провадження цивільну справу за позовною заявою Комунального підприємства «Теплові мережі Роганської селищної ради» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті комунальні послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, подав суду заяву, в якій підтримав заявлені позовні вимоги в повному обсязі, просив розглянути справу без його участі, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлявся своєчасно і належним чином, шляхом направлення судової повістки за місцем його проживання, причини неявки суду не повідомив.

Враховуючи неявку належним чином повідомленого про дату, час і місце судового засідання відповідача в судове засідання, який не повідомив про причини неявки та не подав відзив, відповідно до статті 280 ЦПК України суд, за письмовою згодою представника позивача, вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін та ухвалити заочне рішення.

Суд, дослідивши докази по справі, встановив наступні обставини та відповідні до них правовідносини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 користуєтьсяпослугами водопостачання та водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 , які надає позивач.

За вказаною адресою КП «Теплові мережі Роганської селищної ради» відкрито обліковий рахунок № НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 .

Згідно з наданих суду доказів, заборгованість відповідача за вказані вище послуги за період з 01 жовтня 2017 року до 29 жовтня 2021 року складає 7978,35 гривень.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що до житлово-комунальних послуг належать: 2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Позивач надає послуги з водопостачання та водовідведення згідно з положеннями Закону України "Про житлово-комунальні послуги" та Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2005 року, що регулюють відносини між виконавцем послуг (КП " Теплові мережі Роганської селищної ради") та споживачами, які отримують ці послуги.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до п. 18 Постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Згідно до п.п. 1 п. 30 Правил надання населенню послуг з центрального опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2005 року, споживач зобов`язаний оплачувати послуги в установлені договором строки.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова відзобов`язанняабо одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановленодоговоромабо законом.

Згідно до ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умовдоговорута вимог цього Кодексу, іншихактів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно дозвичаївділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання); у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ч. 1 ст. 611 ЦК України).

Враховуючи, що відповідач у період з 01 жовтня 2017 року до 29 жовтня 2021 року, користуючись послугами водопостачання та водовідведення, спожиті послуги не оплачував, тому сума заборгованості в загальному розмірі 7978,35 гривень підлягає стягненню з відповідача у примусовому порядку, а позов задоволенню в повному обсязі.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, а саме судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 13, 81, 141, 263-265, 280-283 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

позовні вимоги Комунального підприємства «Теплові мережі Роганської селищної ради» задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Теплові мережі Роганської селищної ради» суму заборгованості за спожиті комунальні послуги з водопостачання та водовідведення в розмірі 7978 (сім тисяч дев`ятсот сімдесят вісім) гривень 35 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Теплові мережі Роганської селищної ради» суму судового збору в розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) гривень 00 копійок.

Відповідачем протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення може бути подана письмова заява про перегляд заочного рішення відповідно до вимог ст.ст. 284-285 ЦПК України.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочнерішення можебути оскарженепозивачем доХарківського апеляційногосуду взагальному порядку,шляхом подачіапеляційної скаргипротягом тридцятиднів здня складенняповного судовогорішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом зазначених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Комунальне підприємство «Теплові мережі Роганської селищної ради», код ЄДРПОУ 41405835, місцезнаходження: Харківська область, Харківський район, селище Рогань, вулиця Першого Травня, будинок 1.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий 22 листопада 2021 року, місце проживання: АДРЕСА_1 .

Повне судове рішення складено 26 березня 2024 року.

Суддя О.М. Пілюгіна

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117923360
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —635/8704/21

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні