Рішення
від 27.02.2024 по справі 932/10393/23
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 932/10393/23

Провадження № 2/932/1221/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(Заочне)

27 лютого 2024 року м. Дніпро

Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді - Куцевола В.В.

при секретарі - Рибалці В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпрі за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2023 року до суду надійшла позовна заява ОСББ «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1», у якій позивач просив суд стягнути ОСОБА_1 заборгованість по внескам та обов`язковим платежам співвласників об`єднання в сумі 22933,93 грн. з яких: сума основного боргу 15830,58 грн., 3% річних 1354,68 грн. та інфляційні витрати 5748,57 грн.; а також вирішити питання щодо стягнення судового бору та витрат на професійну правничу допомогу.

Обґрунтовуючи заявленіпозовні вимогипозивач посилавсяна те,що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 .

З метою забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку розташованого за адресою: АДРЕСА_2 було зареєстровано ОСББ «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1», яке діє на підставі статуту.

Оскільки відповідачем, в повній мірі, не сплачуються внески та платежі встановлені рішеннями (протоколами) ОСББ «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1» за період часу з листопада 2016 року по вересень 2023 року виникла заборгованість у розмірі 15830,58 грн., на яку нараховано 3% річних у сумі 1354,68 грн. та інфляційні витрати 5748,57 грн., за відшкодуванням якої позивач вимушений звернутися до суду.

Ухвалою Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська від 21.12.2023 відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, надав заяву у якій прохав розглядати справу у його відсутність та не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідач належним чином викликалися до суду, однак у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, письмових заяв чи клопотань не надав. Правом на подання відзиву на позов не скористався.

Через це суд, спираючись на норми ст. 247, 280 ЦПК України, розглянув справу у заочному порядку, за відсутності сторін, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу та ухвалив заочне рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, за необхідне, зазначити наступне.

Так, судом встановлено, що відповідно до копії інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, квартира АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_1 . Загальна площа квартири 53,5 кв.м., житлова площа 32,9 кв.м.

Згідно копії виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 01.09.2016 було зареєстровано ОСББ «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1».

Загальними зборами ОСББ «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1», відповідно до протоколу №3 від 26.11.2017, затверджено статут ОСББ «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1», згідно якого до компетенції загальних зборів належить визначення порядку сплати, переліку та розміру внесків і платежів співвласників.

Пунктом 11 протоколу №3 загальних зборів ОСББ «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1» від 26.11.2017, затверджено розмір внеску на утримання будинку у розмірі 3,00 грн. за кв/м.

Пунктом №3 протоколу №4 загальних зборів ОСББ «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1» від 01.11.2020, затверджено розмір внеску на утримання будинку на 2021 рік у розмірі 5,00 грн. за кв/м для квартир розташованих на 1-9 поверхах. Також зазначено, що з 2017 року в Об`єднанні розмір внесків на утримання будинку не змінювався.

На підтвердження розміру заборгованості надано розрахунок.

На підтверджено розміру витрат на правничу допомогу надано копію договору про надання професійної правничої допомоги від 06.10.2023 та копію акту приймання-передачі виконаної роботи від 06.11.2023 в якому зазначено, що вартість наданих послуг становить 5000,00 грн. На підтвердження сплати, надано копію платіжної інструкції №1011 від 13.10.2023.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань співвласників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначені Законами України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Виходячи з положень ч. 1 ст. 17, ст. 20, ч. ч. 6, 7, 8 ст. 22, ч. 4 ст. 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» власники квартир у багатоквартирному будинку, функції по утриманню якого і прибудинкової території здійснює об`єднання співвласників, зобов`язані нести витрати по утриманню спільного неподільного майна.

Згідно ст.17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та Статутом об`єднання внески і платежі.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення прав власності у багатоквартирному будинку», витрати на управління багатоквартирним будинком в тому числі включають: витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічної переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку та інше.

Частиною 2 статті 12 Закону України «Про особливості здійснення прав власності у багатоквартирному будинку» визначено, що витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток, якщо рішенням зборів співвласник або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Частиною 3 статті 12 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Згідно ч. 1 ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання має право відповідно законодавства та Статуту об`єднання, зокрема, встановлювати порядок сплати, перелік, розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного ремонтного фондів; визначати підрядника, укладати договори про управління експлуатацію, обслуговування, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна з будь-якою фізичною або юридичною особою; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків та платежів.

Відповідно до статті 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

В силу ст. ст. 526, 527 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цивільного законодавства. Боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом.

Аналіз вищезазначених норм дає підстави для висновку про те, що на власників покладено обов`язок сплачувати внески та платежі спрямовані на утримання спільного майна, які погоджені співвласниками будинку у визначеному законодавством порядку.

Приписами ч. 1 ст. 612 ЦК України визначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором.

Нормами ст. 611 ЦК України визначено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Тобто, сплата трьох процентів від простроченої суми (якщо інший розмір не встановлений договором або законом) не має характеру штрафних санкцій і є способом захисту майнового права та інтересу кредитора шляхом отримання від боржника компенсації (плати) за користування ним утримуваними коштами, належними до сплати кредиторові. Інфляційні нарахування на суму боргу, сплата яких передбачена частиною другоюстатті 625 Цивільного кодексу України, не є штрафною санкцією, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення коштів внаслідок інфляційних процесів за весь час прострочення в їх сплаті.

З оглядуна зазначене,особа,яка допустилапорушення зобов`язанняне звільняєтьсявід сплатинарахувань передбаченихч.2ст.625ЦК України,відповідно допідпункту 4пункту 3розділу ІІПрикінцеві положенняЗакону України"Провнесення зміндо деякихзаконодавчих актівУкраїни,спрямованих назапобігання виникненнюі поширеннюкоронавірусної хвороби(COVID-19)"від 17.03.2020, на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни, оскільки це не є нарахуванням, що виникло за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

З огляду на вищевикладене та враховуючи відсутність з боку відповідача заперечень, суд вважає встановленим той факт, що сторони знаходилися у фактичних договірних відносинах, згідно яких позивач надавав відповідачу послуги з утримання багатоквартирного будинку розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , а відповідач не сплатила за ці послуги, а тому заявлені вимоги щодо стягнення заборгованості підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою (п. 1 ч. 2 ст. 137 ЦПК України).

Оскільки позивачем на підтвердження понесених витрат на правничу допомогу пов`язану зі зверненням до суду з даним позовом надано належні докази та виходячи з обсягом виконаної адвокатом роботи, а також значенням справи для учасників і її складності, з відповідача підлягає стягненню сума у розмірі 5 000,00 грн.

В силу вимог ст. 141 ЦПК України з відповідача слід стягнути судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 76-81, 83, 258, 259, 265, 268, 272-273, 352-355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1» (ЄДРПОУ 40799928, м.Дніпро, ж/м Тополя-3, будинок 1) суму заборгованості по внескам у розмірі 15830 (п`ятнадцять тисяч вісімсот тридцять) грн. 58 коп., 3% річних 1354 (одна тисяча триста п`ятдесят чотири) грн. 68 коп. та інфляційні витрати 5748 (п`ять тисяч сімсот сорок вісім) грн. 57 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1» (ЄДРПОУ 40799928, м.Дніпро, ж/м Тополя-3, будинок 1) витрати на правничу допомогу у розмірі 5000 (п`ять тисяч) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТОПОЛЯ 3 БУДИНОК 1» (ЄДРПОУ 40799928, м.Дніпро, ж/м Тополя-3, будинок 1) судовий збір у розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України та може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя В.В. Куцевол

27 лютого 2024 року

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117924237
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —932/10393/23

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні